Vijesti 09.10.2020.

No comments

Martinović i Vukadinović na sastanku sa državnim tajnikom Milom Horvatom

U četvrtak je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja državni tajnik ovog ministarstva Mile Horvat primio u svom uredu predstavnike s područja Karlovačke županije dožupana Mirka Martinovića i predsjednika Mjesnog odbora Jasenak Nenada Vukadinovića, koji je i dao prijedlog za održavanje ovog sastanka.

Pošto državni tajnik Mile Horvat u svojem resoru ima vodoopskrbu i vodozaštitna područja, to je i bila tema ovog sastanka. Razgovaralo se prvenstveno o vodoopskrbi područja Jasenka, Potoka Musulinskog, Ponikava i Donjih Dubrava. Ova naselja predstavljaju prioritet, pošto još uvijek u 21. stoljeću nemaju vodovode, a samim tim ni pitku vodu. Razgovaralo se i o uređenju vodotoka na području naselja Jasenak, a poseban naglasak je stavljen na popravak pumpi i elektroinstalacije na vodocrpilištu Vrelo te na rješavanje imovinsko pravnog statusa vodovoda Vrelo, koji je je sve do stečaja HOC-a bio u vlasništvu HOC Bjelolasica. Raspravljalo se i o vodoopskrbi naselja Potok Musulinski i Bjelsko. Dožupan Martinović je Horvata upoznao i sa ostalim problemima vodoopskrbe i uređenja vodotoka na preostalom dijelu naše županije.

Za područje grada Ogulina postavljen je upit za jednom autocisternom, koja bi navedena naselja opskrbljivala pitkom vodom. Zaključeno je da dožupan Martinović, u suradnji sa Vukadinovićem, u pisanom obliku obrazloži navedenu problematiku, svaki za svoje područje. Uz dopis će se dostaviti i karte sa obilježenim lokacijama. Nenad Vukadinović je zamolio državnog tajnika da postavi upit Hrvatskim vodama u kojoj fazi je riješavanje vodoopskrbe Jasenka, s obzirom da su se pojavili novi investitori koji su kupili HOC Bjelolasicu u stečaju i žele nastaviti dosadašnju djelatnost kupljene tvrtke. Postoje i novi investitori koji žele ulagati u manje hotele, OPG-ove, staračke domove. Rok za dostavu pisanog dopisa je osam do deset dana, nakon čega će državni tajnik Horvat tražiti odgovore od nadležnih institucija i poduzeća kako i na koji način riješiti navedene probleme. Naravno, tu se očekuje i maksimalno učešće pripadajućih gadova i općina, kao i komunalnih poduzeća u njihovom vlasništvu.

 

Među 29 novooboljelih i 1 osoba iz Ogulina

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 29 novih slučajeva zaraze korovirusom. Od navedenog broja, 18 osoba su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe, od kojih je jedna osoba umrla. Od preostalih 11 pozitivnih osoba njih 6 je iz Karlovca, 2 osobe su iz Kamanja, 1 iz Slunja, 1 iz Duge Rese te 1 iz Ogulina.
Ukupno je do sada od koronavirusa u Karlovačkoj županiji oboljelo 438 osoba.
U Općoj bolnici Karlovac je hospitalizirano 26 osoba, od kojih je 16 štićenika doma za starije i nemoćne.
Dodajmo ovome da je, Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite, uvedena nužna epidemiološka mjera zabrane posjeta domovima za starije i nemoćne te ostalim ustanovama socijalne skrbi na području Karlovačke županije. Ova Oduluka je stupila na snagu danas, a trajati će narednih 30 dana.

60-ak ljudi danas traga za Lukom Šejićem

Tijekom jučerašnjeg dana odvijala se potraga za nestalim mještaninom Oštarija, Lukom Šejićem. U potrazi su osim 9 članova i 2 potražna tima s psima ogulinskog HGSS-a, sudjelovala i 3 ronioca iz HGSS stanice Karlovac.
Pretraživalo se područje vodotoka Zagorske Mrežnice koje je većinu godine suho, no trenutno je poplavljeno. U potrazi je korištena sva raspoloživa oprema i tehnika, kako quad i čamci tako i dron kojim se područje pretraživalo iz zraka. Potraga je okončana pred noć, a nastavljena je danas.

Prema riječima Filipa Sertića iz ogulinske Stanice HGSS-a, u potrazi danas sudjeluje 60-ak ljudi, što članova Stanice HGSS-a Ogulin, što lovaca, članova lokalnih DVD-ova, policijskih služebnika te mještana. I dalje se pretražuje područje vodotoka Zagorske Mrežnice, a u pretraživanje terena uključena su i 2 drona te 2 potražna tima sa psima. Prema riječima našeg sugovornika, tijek potražne akcije se odvija prema planu. U trenutku zaključenja naših današnjih Vijesti, nisu bili pronađeni neki novi tragovi. Potraga će biti nastavljena do večernjih sati, odnosno do pronalaska nestalog Luke Šejića.

Sinoć se, podsjećamo, putem društvenih mreža i medija oglasila i obitelj nestalog Luke Šejića, koja je zatražila pomoć sugrađana u potrazi za Lukom. U svojoj objavi su, između ostalog, naveli da je Luka Šejić nestao u srijedu oko 19 sati i 30 minuta. Kako su naveli, “išao je kući i s autom je sletio u vodu koja se nalazila u kanalu koji vodi prema Skradniku iz Mihaljevića. Rampa nije bila spuštena te on nije ni vidio da je tolika količina vode tamo. Od tada mu se gubi svaki trag. Mobitel je ugašen. Aktivirao se i HGSS. Auto su pronašli 500 metara dalje od kanala, ali Luke unutra nije bilo. Pojas je bio otkopčan, auto ugašen i bez ključa. Čvrsto vjerujemo da je negdje živ.”

Nadamo se da će ova priča okončati što prije, naravno sa sretnim ishodom.

 

Danas zasjeda Dječje gradsko vijeće Grada Ogulina

Nakon jučerašnjeg prijama u uredu gradonačelnika, nastavlja se obilježavanje Dječjeg tjedna u organizaciji Društva Naša jeca Ogulin i Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina. Tako će se danas, s početkom u 17 sati i 30 minuta, u Gradskoj knjižnici i čitaonici održati sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina. Na ogulinskom pomoćnom nogometnom stadionu u subotu će, od 20 sati, biti upriličeno noćno promatranje nebeskih tijela, dok će u nedjelju, kreativnim radionicama, biti obilježen Međunarodni dan djevojčica. Kreativne radionice će se održavati u prostorijama ogulinskog Društva Naša djeca, u vremenu od 15 do 17 sati. Time će i okončati ovogodišnje obilježavanje Dječjeg tjedna u našem gradu.

Sutra se obilježava Dan palijativne i socijalne skrbi

Svjetski dan palijativne i hospicijske skrbi obilježava se svake godine u mjesecu listopadu. Ove godine obilježava se 10. listopada, pod sloganom Palliative Care: it’s “My Care, My Comfort.”
Pojam palijativne skrbi podrazumijeva pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s neizlječivom bolesti, prevencijom i olakšavanjem patnje, ranim prepoznavanjem i suzbijanjem boli te drugih tjelesnih, psihosocijalnih i duhovnih teškoća. Palijativna skrb usmjerena je na holistički pristup bolesniku, pristup koji u središte stavlja bolesnika sa svim njegovim osobinama (tjelesnim, psihičkim, emocionalnim, socijalnim i duhovnim). Takav pristup ne bi bio moguć bez multidisciplinarnog pristupa, stoga je funkcioniranje palijativne skrbi bazirano upravo na zajedničkom, timskom radu stručnjaka različitih profesija.

Svaka osoba ima pravo na palijativnu skrb i na dostojanstvenu brigu do samog kraja neovisno na mjesto gdje se za nju skrbi, bilo u kući ili u ustanovi. Palijativni pacijent nije briga samo jednog pojedinca (oboljelog i njegove obitelji) ili samo zdravstvenog sustava, nego cijele naše lokalne zajednice.
Sve upite i informacije možete dobiti u Centru za koordinaciju palijativne skrbi Karlovačke županije na brojeve telefona 047 411 400 ili 38591 614 9095 ili osobno u Domu zdravlja Karlovac, Dr.V. Mačeka 48.

 

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment