Vijesti 09.10.2019.

No comments

Obilježavanje Dječjag tjedna

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna, gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici, Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, danas su, u Velikoj dvorani Gradske vijećnice, upriličili prijam za mališane Dječjeg vrtića Bistrac, djecu i mlade ogulinskih osnovnih i srednjih škola, te predstavnike ogulinskog Društva naša djeca. Gradonačelnik Domitrović uvodno je pozdravio okupljenu djecu i mlade, ali vrlo brzo im je prepustio riječ željevši čuti njihove prijedloge, pitanja i kritike.

Saslušavši njihova pitanja i sugestije, gradonačelnik je pohvalio njihov angažman i zinteresiranost za poboljšanje kvalitete života najmlađih u našem gradu. Poželio im je puno uspjeha i sreće u njihovom daljnjem školovanju, uz obećanje da će Grad Ogulin i dalje pratiti i podupirati rad djece i mladih.

U ime okupljenih, gradonačelniku se na prijamu zahvalila predsjednica Društva naša djeca Ogulin Ljiljana Kaurić. Istakla je kako je ponosna na ovogodišnji, doista bogat, program obilježavanja Dječjeg tjedna kojeg realiziraju zahvaljujući uspješnoj suradnji s ogulinskim odgojno – obrazovim ustanovama, te udrugama. Pri tom je s nazočnima podijelila i vijest kako je na 8 lokacija na području grada započelo postavljanje nove prometne signalizacije s likovima iz Šegrta Hlapića, a već sutra ujutro vozači će ih moći vidjeti. Dio je to projekta pod nazivom “Stop brzini”, a on će biti predstavljen u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u petak od 10 sati.

Prijamu su nazočili i ravnatelj ogulinske Prve osnovne škole Zvonko Ranogajec, te ravnateljica Dječjeg vrtića Bistrac Ivanka Turković.

 

Zavičajni muzej dobio multifunkcionalnu prostoriju

U rujnu prošle godine, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, Zavičajni muzej Ogulin prijavio je Ministarstvu kulture projekt pod nazivom “Opremanje multifunkcionalnih muzejskih prostorija Zavičajnog muzeja Ogulin”.

U izradi projektne dokumentacije sudjelovala je magistra primijenjenih umjetnosti Jana Franušić koja je dizajnirala multifunkcionalne troplošne postamente koji mogu služiti u izložbenu svrhu, a ujedno se mogu rasklopiti i postati radne jedinice za potrebe muzejskih radionica. Postamenti su zamišljeni kao pomični i lako se slažu jedan uz drugoga, čime ih se može koristiti na više različitih načina.

Rezultati prijave na ovaj poziv, objavljeni u ožujku ove godine, iznimno su obradovali djelatnike Zavičajnog muzeja jer je Ministarstvo kulture za predloženi projekt odobrilo sufinanciranje u iznosu od 30.000,00 kn.

Projektom je izrađeno 8 komada izložbenih rasklopnih postamenata sa staklenim elementima i jedna izložbena zidna polica. Odrađeni su i elektroinstalacijski radovi, dvostruko gletanje i ličenje zidova, manji sanacijski radovi na drvenim podovima, a nabavljene su i 42 rasklopne stolice.

Izrada postamenata povjerena je stolarsko – tesarskom obrtu “Rendulić” iz Zagorja Ogulinskog, a autorica namještaja je naša sugrađanka Jana Franušić, čime je priča zaokružena na lokalnoj razini.

Ovim projektom riješen je dugogodišnji problem nedostatka odgovarajućeg prostora za potrebe održavanja muzejskih radionica, predavanja i povremenih izložbi. Iako je prostor i dalje površinom malen i nedovoljan za sve programske sadržaje koje Zavičajni muzej Ogulin može i želi pružiti svojim posjetiteljima i sugrađanima, ovako obnovljen i namješten svakako će ponuditi brojne programske mogućnosti.

“Stoga nas pratite i dalje, jer uskoro pripremamo zanimljivu izložbu iz ogulinske građanske povijesti.” – poručuju djeltnici ogulinskog Zavičajnog muzeja.

Predavanje o azbestu
U Pučkom otvorenom učilištu Ogulin danas je održano besplatno predavanje na temu zamjene azbestnih krovova i fasada. Poznato je da azbestni krovovi i fasade imaju za posljedicu obolijevanje od karcinoma pluća. Kako bi smanjili količine azbesta koje nas okružuju, svim vlasnicima i korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest nedavno je upućen poziv da prijave količinu azbesta u Grad Ogulin.

Na predavanju su građani iz prve ruke imali priliku dobiti niz korisnih savjeta i informacija o uklanjanju azbesta, a mogli su preuzeti i obrazac putem kojeg se prijavljuje količina azbesta u njihovom kućanstvu. Kako bi zajednički sudjelovali u rješavanju azbestnog otpada, obrazac za prijavu i dalje možete preuzeti u pisarnici Grada Ogulina.

Ovu akciju u našem gradu provela je Udruga Moj otok, a pokrovitelj je bio Grad Ogulin.

 

 

 

 

Dječji tjedan

Na Trgu Petra Stipetića danas je nastavljeno obilježavanje Dječjeg tjedna. Tamo su, od 10 sati, mališani Dječjeg vrtića Bistrac dijelili sugrađanima balone s ispisanim porukama odraslima. U obilježavanje Dječjeg tjedna uključila se i ogulinska udruga Gita. U Pučkom otvorenom učilištu upriličili su Dan otvorenih vrata svoje udruge, pa su se građani imali priliku informirati o njihovom radu, ali i dobiti korisne zdravstvene savjete.

No, nije to sve za danas. Naime, od 17 sati svi ste pozvani u prostorije Društva Naša djeca Ogulin, na adresi A. Stepinca 2, 1. kat, na Dan otvorenih vrata ove udruge. Iskoristite ovu priliku, dođite i upoznajte se s radom članova ovog društva.

U program obilježavanja Dječjeg tjedna ove godine uključila se i Gradska knjžnica i čitaonica Ogulin. Tamo najmlađe, od 18 sati, očekuje Bajkaonica. Djelatnice knjižnice mališanima će, do 19 sati, čitati priče i bajke.

Program obilježavanja Dječjeg tjedna nastavlja se sutra oslikavanjem vanjskih prostora ogulinskog vrtića i osnovnih škola, a, od 16 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Društvo pedagoga tehničke kulture organizira zanimljivu radionicu. Djeca i mladi će imati priliku okušati se u vožnji – snimanju dronom, te montaži videa na osobni telefon.

Bogat program nastavlja se i u narednim danima.

 

 

 

Prometna učilica

Iz PU Karlovačke doznajemo da je u tijeku provođenje projekta “Prometna učilica”, i to za osnovne i srednje škole. Projekt se sufinancira sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a namijenjen je za učenje, poučavanje i provjeru znanja iz prometne kulture, prometnih propisa i prometnih pravila s ciljem unaprjeđenja sigurnosti prometa kod djece i mladih sudionika u prometu.

Kako bi s projektom upoznali djecu i mlade u osnovnim i srednjim školama, tiskani su plakati koji će biti distribuirani po srednjim školama, a sve zainteresirane djelatnici PU Karlovačke pozivaju da se uključe u provođenje ovog projekta, te se na taj način educiraju i prošire svoje znanje iz sigurnosti u prometu.

Natjecanje je počelo 1. listopada, a trajat će do 30. studenog. Za najbolje su predviđene poticajne nagrade, a više informacija o aplikaciji možete dobiti na web adresi http://ucilica.skole.hr/.

 

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment