Vijesti 09.09.2020.

No comments

Od 4 novooboljele osobe u županiji jedna je iz Ogulina

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 4 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, dvije muške osobe, jedna ženska osoba i jedno dijete bliski kućni kontakt već prije pozitivne osobe. Jedna osoba je iz područja Slunja, jedna iz Rakovice, jedna iz Karlovca i jedna iz Ogulina.Trenutno tako na području Karlovačke županije imamo 28 aktivnih slučajeva koronavirusa. Iz zdravstvenog sustava u samoizolaciji se nalazi 9 doktora medicine, 25 sestara i 7 nezdravstvenih djelatnika. U samoizolaciji se nalaze 142 osobe. U Općoj bolnici Karlovac su hospitalizirane 4 osobe. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 197 osoba – doznajeli smo iz današnjeg priopćenja Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

 

 

Masnica oduševila brojne Ogulince

Ogulinska masnica tradicionalno je jelo ogulinskog kraja. Kako bi se što bolje pripremili za nedjelju, kada će se održati natjecanje u pripremi masnice, Udruga žena grada Ogulina danas je na Trgu Petra Stipetića dijelila recept za ogulinsku masnicu. I ne samo recept, nego i pripremljene masnice koje su besplatno dijelile građanima. Mnogi su kušali ovaj ogulinski specijalitet, a među njima i gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegova zamjenica Ivana Salopek Šumonja.
Udruga žena Ogulin još jednom poziva sve zainteresirane, posebice one koji će po prvi puta pripremati tradicionalnu deliciju, na sudjelovanje u Natjecanju u pripremi ogulinske masnice. Natjecanje će se održati u nedjelju, 13. rujna, s početkom u 15:00 sati u Parku kralja
Tomislava u Ogulinu, a pripremljene masnice mogu se donositi u Park kralja Tomislava u nedjelju, od 14:30 sati. Prilikom dolaska potrebno je ispuniti prijavnicu za natjecanje.

 

 

Jelić će od Karlovačke županije dobivati plaću i idućih 6 mjeseci

Novinari Kaportala danas pišu o bivšem županu Damiru Jeliću koji će od Karlovačke županije dobivati plaću i narednih 6 mjeseci. Tjedan dana poslije, ostavka Damira Jelića na mjesto karlovačkog župana i dalje je jedna od glavnih tema bar svake pete kave u Karlovačkoj županiji. Brojna pitanja su i dalje bez odgovora, a pokušaj kolega sa Kaportala da im na njih odgovori on sam još je neizvjesnog rezultata.
Kuloari, naravno, znaju sve pa i da su sami HDZ-ovci, ne samo članovi, navodno o ostavci doznali iz medija, a uže vodstvo Karlovačke županije par sati prije no što je ostavka “otišla van”, da će se posvetiti radu s mladima, prije toga završiti doktorat i da je dobro.

Zdravstveni razlozi, srećom, ne znače neku tešku bolest, već “pad imuniteta i snage”, a što će i kako će dalje, donedavni karlovački župan u miru će moći razmisliti bar idućih šest mjeseci. Do tada zasigurno neće morati brinuti za egzistenciju jer će mu “sjedati” županova plaća.

Ovu blagodat dužnosnicima omogućuje Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a na njima je hoće li je koristiti. Nakon isteka mandata 2017., primjerice, koristila su je dva karlovačka dožupana, dogradonačelnica Karlovca, jedan ogulinski i jedan dugoreški dogradonačelnik.

– Damir Jelić predao je ostavku na dužnost župana s danom 31. kolovoza 2020. godine. Rješenjem od 1. rujna dobio je pravo na naknadu plaće i staža osiguranja dužnosnika u trajanju od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti župana Karlovačke županije. Rješenje je izdano temeljem članka 90a, stavka 4 Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim je propisano kako osobe koje su dužnost obavljale profesionalno posljednjih 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, odgovorili su kolegama sa KAportala u Županiji.

Županova plaća je bila 17.482 kune, odnosno, bruto 27.471 kuna, no, za korone je smanjena, na Jelićev prijedlog 20 posto pa od lipnja, kada je prijavio promjenu u imovinskoj kartici, iznosi 14.028 kuna, odnosno, bruto 21.339.

Ne zatraži li u međuvremenu sam od Karlovačke županije da mu plaću više ne isplaćuje, dobivat će ih od ovomjesečne do one za veljaču 2021. (KAportal.hr)

 

Ugostitelji pokrenuli akciju “Od 19-24, od 24 do 05”

Već mjesecima se u medijima piše i priča o posljednicama epidemije koronavirusa po gospodarstvo. Gotovo da nema sektora kojeg koronavirus nije pogodio, a među najpogođenijima su ugostitelji i vlasnici noćnih klubova čiji je rad već gotovo mjesec dana ograničen. Posljednjom odlukom Stožera civilne zaštite RH, ograničenje rada noćnih klubova produženo je na narednih 14 dana, jer se situacija s epidemijom u Republici Hrvatskoj, kako stoji u obrazloženju, pogoršala. Tako je i dalje ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije “barovi”, kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl. koji smiju raditi najduže do 24 sata.
Rok primjene navedene mjere produžen je do 22. rujna ove godine.

O ovoj, za brojne ugostitelje, gorućoj temi bilo je govora i u našem prijepodnevnom programu tijekom kojeg je Mihaela Milanović Poljak ugostila vlasnika ogulinskog dico cluba Snoopy Božidara Bulića. Prema njegovim riječima dobar dio vlasnika noćnih klubova i barova diljem Hrvatske su se ujedinio i organizira akciju pod nazivom “Od 19 do ponoći, od ponoći do 5”. Božidar Bulić pojašnjava o čemu je riječ.

Pružajući podršku ugostiteljima, podržat ćete i konobare, glazbenike, majstore rasvjete te sve ostale zaposlene u ovoj grani industrije.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment