Vijesti 09.04.2020.

No comments

U Karlovačkoj županiji nema informacija o novooboljelima

U Karlovačkoj županiji trenutno je i dalje 26 osoba oboljelih od koronavirusa, dok je jedna osoba, podsjećamo, na žalost preminula. Reuzlati analize jučer uzetih nalaza još nisu pristigli. Tijekom današnjeg dana bit će uzeto još tridesetak briseva te poslano na analizu.

Vezano za dopis kojeg je nacionalnom Stožeru uputio Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije o dopuštenju kretanja građana unutar više jedinica lokalne samouprave bez e-propusnice, stigao je sljedeći odgovor:
„Sukladno članku 18. Zakona o sustavu civilne zaštite potrebno je da lokalna vijeća sklope sporazum o spajanju (objedinjavanju) područja, a isti mora potvrditi Ravnateljstvo civilne zaštite. – Stožer CZ RH“. Pristigla Uputa poslana je lokanim stožerima CZ Karlovačke županije.

Stožer civilne zaštite RH donio je i Odluku o dopuni Odluke o radnom vremenu trgovina. Tako je od 9. do 11.travnja 2020.godine trgovinama, kojima je dopušten rad, određeno radno vrijeme od 7 do 20 sati, uz obvezu poštivanja svih mjera socijalnog distanciranja.

Odlukom o posebnom radu tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID -19, uz već dosad dopušten rad određenih djelatnosti, od jučer, 8. travnja, dopušten je i rad prodajnih mjesta na tržnicama koje su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori i na kojima se može kontrolirati ulaz na tržnice, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera, a na kojima se prodaje: riba, mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće. Pravne i fizičke osobe koje upravljaju tržnicama moraju dodatno osigurati ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt. Na području Karlovačke županije po toj odluci već rade tržnica u gradu Karlovcu i Dugoj Resi, a tijekom dana očekuje se uspostavljanje rada i tržnice u Ogulinu.

Tiskovna konferencija županijskog Stožera najavljena je za sutra u 10 sati, a održat će se u Karlovcu.

 

U ogulinskoj bolnici nema ni suspektnih, a ni oboljelih od koronavirusa

Tijekom prijepodneva u našem programu ugostili smo zamjenicu ravnatelja ogulinske bolnice dr. Helenu Hlavač. Prema njenim riječima, u ogulinskoj bolnici nema niti jednog suspektnog niti oboljelog pacijenta od koronavirusa. Stanje u bolnici je zadovoljavajuće i pod kontrolom, a već tjednima provode se proutepidemijske mjere i posebni protokoli prilikom prijema pacijenata.

Dezinficiran je u potpunosti odjel pedijatrije, a, kako naši najmlađi sugrađani ne bi bili bez adekvatne usluge, organiziran je i nešto drugačiji režim rada za najmlađe pacijente.
Tako se tijekom narednih dana, radnim danima, kompletna pedijatrijska skrb može dobiti u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Ogulin od 7-19 h , a od 19-07 h na OHBP-u Opće bolnice Ogulin za hitne slučajeve. U subotu, 11. travnja, u Domu zdravlja Ogulin radi dr. Žgela od 8-20 h, od 20-08 h pedijatar na OHBP- u ogulinske bolnice za hitne slučajeve. Na Uskrs i uskrsni ponedjeljak radit će pedijatar na OHBP-u OB Ogulin, kroz 24 sata.

Između ostalog dr. Hlavač smo pitali koliko se trenutno zdravstvenih djelatnika bolnice nalazi u samoizolaciji.
Prema riječima zamjenice ravnatelja, bolnica trenutno funkcionira na način da se ne radi hladni operativni program, nego se rade samo hitnoće i primaju se hitni pacijenti.

Dr. Hlavač je pohvalila strpljivost i ponašanje pacijenata koji dođu zatražiti pomoć liječnika ogulinske bolnice, jer, kako kaže, i sami su svjesni ozbiljnosti cijele situacije.
Unatoč tome u Hrvatskoj su zabilježeni proteklih dana slučajevi pacijenata koji su zatraživši liječničku pomoć zatajili svoje pravo zdravstveno stanje kao i činjenicu da su bili u kontaktu sa oboljelima od koronavirusa.

Naša sugovornica uputila je, po tom pitanju, važnu poruku svim građanima.

Na samom kraju našeg razgovora dr. Hlavač je, između ostalog, sve građane još jednom pozvala da se pridržavaju svih naputaka Stožera civilne zaštite RH, ali i županijskog i gradskog Stožera, te da svakako reduciraju društvene kontakte na najmanju moguću razinu.

Inače, o radu ogulinske bolnice bit će, između ostalog, govora u našoj nedjeljnoj emisiji “Oči u oči”, s početkom u 10 sati, kada ćemo ugostiti upavo dr. Helenu Hlavač, ali i gradonačelnika Dalibora Domitrovića.

 

Vuković: “Ostavka D. Jelića jest priznavanje neuspjeha u vođenju i HDZ-a, a i Županije”

Nakon ostavke na mjesto predsjednika HDZ-a Damira Jelića, oglasio se predsjednik Županijske organizacije SDP-a naše županije Ivan Vuković. On navodi:

“Ostavka Damira Jelića na funkcije u HDZ-u jest priznavanje neuspjeha u vođenju i HDZ-a, pa i Županije kojoj je na čelu. Predaja bez bitke, izborne bitke, jest posljedica političkog djelovanja po principu – ili kako ja hoću, ili nikako. Njegov zadnji javni istup kao čelnika, u trenutku eskalacije pandemije korona virusa, pokazao je njegov mentalni sklop i način kako on djeluje.
Bitno jest da i dalje vodi Županiju. Kako će to funkcionirati bez potpore premijera, možemo pretpostaviti. Šteta što, onda, nije dao i ostavku na mjesto župana… Pa kad se već ne slaže sa politikom Plenkovićeve Vlade, kako onda može očekivati podršku iste? Ili, što nas sada čeka sa nezavisnim, klerofundamentalistom Jelićem, do kraja njegovog mandata” – pita se Ivan Vuković, aktualni potpredsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije. (Ogportal.com)

Kad smo već kod ove teme recimo i da je u srijedu, na prijedlog članova predsjedništva Županisjke organizacije HDZ-a Karlovačke županije, održana 47. sjednica (telefonska) ŽO HDZ-a Karlovačke županije.
Na sjednici je za vršiteljicu dužnosti predsjednice ŽO HDZ-a Karlovačke županije izabrana Nada Murganić. Uz ovu dužnost, Nada Murganić obnaša dužnost predsjednice Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski”, a također je temeljem te dužnosti i članica predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice. (Ogportal.com/ROg)

 

 

Ogulinski Centar za socijalnu skrb i u ovim uvjetima na usluzi strankama

Poput brojnih drugih ustavnova i tvrtki koje su prilagodile svoje poslovanje novonastalim uvjetima, učinili su to i djelatnici ogulinskog Centra za socijalnu skrb.

Ustanova je to koja skrbi o najranjivijim skupinama u našoj zajednici, a njihovi djelatnici trenutno su, zbog sprječavanja pojave i širenja koronavirusa, podijeljeni u dvije odvojene i neovisne radne skupine. Skupine se smjenjuju svakih 14 dana. Dok je jedan tim na svom radnom mjestu u Centru, drugi radi od kuće.

Zanimalo nas je kako i na koji način korisnici i štićenici trenutno mogu zatražiti njihovu pomoć, a odgovor smo doznali od v.d. ravnateljice ogulinskog Centra za socijalnu skrb Valentine Crnjaković Vuković.

Prema riječima v.d. ravnateljice, i sami korisnici prilagodili su se novonastalim uvjetima i ne dolaze osobno u Centar, već sve rješavaju putem telefona i e-maila. Djelatnice Centra pokušavaju na sve zahtjeve odgovoriti na vrijeme kako bi stranke mogle ostvariti sva svoja prava. Uobičajeni obilasci terena svedeni su samo na one najhitnije slučajeve.

Mnogi stručnjaci su se pribojavali da će uslijed novonastale situacije doći i do porasta obiteljskog nasilja, ali, prema riječima Valentine Crnjaković Vuković, to se na našem području, na svu sreću, nije dogodilo.

Važna pažnja u radu Centara za socijalnu skrb posvećena je u ovim uvjetima starijim i nemoćnim osobama.

Svima su nam se životi tijekom proteklih tjedana radikalno promjenili, a ne nosimo se svi jednako dobro s tim promjenama. Stoga je za građane otvorena i posebna telefonska linija za psihološku pomoć.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment