Vijesti 09.03.2020.

No comments

OGportal o šetnici oko jezera Sabljaci

OGportal danas piše o projektu izgradnje šetnice oko jezera Sabljaci. Iz gradske uprave tako su saznali da je izrađen glavni projekt i zatražena građevinska dozvola. Imovinsko pravni odnosi su sa svim privatnim vlasnicima riješeni kroz predugovore. Nedostaje još suglasnost od HEP Proizvodnje, HE Gojak, koju će zatražiti kada parcelacijski elaborat, koji je trenutno u izradi, bude provediv.

Inače, šetnica je duljine 1740 metara, sa pratećim sadržajima, a to su: biciklistička staza, pješački most, parkiralište, nogostup uz Županijsku cestu ŽC 32l8, te sportsko-rekreacijski sadržaji. Projekt uključuje i hortikulturno uređenje zelenih površina, te servisnog puta uz jezero, s adekvatnim spojem na prometnu mrežu područja grada Ogulina.

Iz gradske uprave dobili su i nekoliko fotografija idejnog rješenja šetnice i mostića na jezeru Sabljaci. Mostić će, prema riječima zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje,  premošćivati zaljev iza bivšeg restorana. Prema procjenama vrijednost cijelog projekta je oko 8,5 milijuna kuna, a nastojat će se, kroz natječaje, financirati novcem europskih fondova. Svrha šetnice je pružiti turistima i građanima dodatni sadržaj, učiniti jezero Sabljake atraktivnijim i sadržajnijim i time dati dodatnog zamaha lokalnom turizmu koji se, prema svim pokazateljima, konačno počelo buditi.

 

HGSS u Ogulinu upriličio atraktivnu vježbu i Dan otvorenih vrata

Ovih dana HGSS slavi svoju 70. obljetnicu osnutka, dok istodobno ogulinska stanica HGSS-a slavi punih 56 godina od svog početka djelovanja.

Tim povodom u subotu su ogulinski gorski spašavaelji upriličili Dan otvorenih vrata svoje Stanice. Zainteresirani građani su tako tijekom dana imali prililu družiti se sa spašavateljima te razgledati njihovu zimsku i ljetnu opremu, kojom se služe u akcijama spašavanja, poput skija, nosila za stijensko, zimsko i speleo spašavanje kao i logističku opremu.

Istog dana, članovi ogulinske Stanice HGSS-a upriličili su i atraktivnu vježbu spašavanja iz Đulinog ponora, koja se odvijala pred očima zainteresiranih građana.
Spašavatelji su u samo 20 minuta postavili opremu, zajedno s nosilima spustili se u 40 metara duboki kanjon, došli do unesrećene osobe, pružili joj potrebnu pomoć i osigurali ju za transport. „Unesrećeni“ je, kao na svim akcijama i vježbama, bila stvarna osoba koju su pomoću tzv. tirolske prečnice i sistema kolotura sv. Bernard istim putem izvukli na sigurno.

U program obilježavanja uključili su se i djelatnici Zavičajnog muzeja Ogulin. Njihova vrata u subotu su bila otvorena kako bi svi zainteresirani građani, uz stručno vodstvo djelatnika i gostujućeg domaćina Borislava Aleraja, mogli pogledati Alpinističku zbirku i druge zanimljivosti ogulinskog Zavičajnog muzeja.

Događajima u sklopu proslave 70. obljetnice osnutka, tijekom cijele godine će se obuhvaćati sve veće skupine djelatnosti HGSS-a, u svakome će biti izdvojena jedna glavna „nit koja nas povezuje“, a ovoga je puta ta „nit“ bila tradicija. HGSS je, podsjećamo, nacionalna i dobrovoljna udruga koja broji preko 1.000 visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama. HGSS iza sebe ima preko 10.000 akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, preko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te velik broj intervencija na vodi.

 

Karanfili sugrađankama za Dan žena

I nisu samo članovi HGSS-a proteklog vikenda slavili. Naime, tijekom vikenda slavio se i međunarodni Dan žena ili popularni 8. mart.

Među ostalima, članovi Gradskog odbora SDP-a Ogulin su u subotu sugrađankama, u samom središtu grada, čestitali ovaj praznik, darujući im pritom crvene karanfile.
Gradonačelnik Dalibor Domitrović je, nakon toga, posjetio i Radio Ogulin, uručivši cvijeće zaposlenicama.

Podsjetimo za kraj da je povodom Dana žena, održana prije nekoliko dana i kazališna predstava “Sve o muškarcima” koju je posjetiteljima poklonio Grad Ogulin.

 

Počeo je Spikeraj

U petak je u Pučkom otvorenom učilištu započeo Spikeraj – Mala škola dječje novinarstva. Zajednički je to projekt Pučkog učilišta i Radio Ogulina. Radionice pohađa 10-ak mladih, a sve se odvija pod budnim okom stručnih suradnika: Blanke Poljak Franjković, Dubravka Dragičevića i Ivana Sušnja.

Program će trajati ukupno 30 sati, odvijat će se jednom tjedno, a trajat će do rujna ove godine. Glavni cilj projekta je razvijanje komunikacijskih i stručnih kompetencija djece i mladih, pa će, nakon obrađivanja raznih sadržaja, njihova prezentacija biti upriličena u eteru Radio Ogulina.
Polaznici će, među ostalim, naučiti osnove javnog nastupa, verbalne i neverbalne komunikacije, učit će gramatiku i pravopis, izrađivati i koristiti vizualna pomagala, a doznat će, među ostalim, kako komunikacijom spriječiti “buling” i “mobbing”, te kako svladati strah od javnog nastupa.

 

Održano natjecanje ogulinskog Crvenog križa

U subotu, je u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Ogulin, održano natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Sudjelovale su 4 ekipe podmladka i to: 2 ekipe Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić – mentor Katarina Magdić, jedna ekipa Prve osnovne škole – mentor Valerija Zima Zatezalo i jedna mješovita ekipa Prve osnovne škole i Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić.

Na natjecanju je pobijedila ekipa Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić koja ide dalje, na međužupanijsko natjecanje, koje će se održati u Karlovcu.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment