Vijesti 08.10.2020.

No comments

Po prvi put koronavirus ušao u dom za starije na području Karlovačke županije

Iz redovitog dnevnog priopćenja Stožera civilne zaštite Karlovačke županije danas doznajemo da je tijekom protekla 24 sata u našoj županiji evidentirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o šest muškaraca i osam žena. Osam osoba imaju prebivalište na području grada Karlovca, dvije na području Duge Rese, jedna osoba je iz Slunja, jedna sa područja općine Barilović, te po jedna iz općina Plaški i Josipdol. Epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 409 osoba.

Dodajmo ovome da su danas u Hrvatskoj zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze, umrla je jedna osoba, a nacionalni Stožer je u Vladi na sastanku sa premijerom Plenkovićem razmatrao uvođenje novih mjera. Više detalja bit će, vjerujemo, poznato u narednim satima.

U 14 sati je, pak, u Karlovcu održana i izvanredna tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, tijekom koje je, između ostalog, rečeno da se prvi put od početka epidemije koronavirusa u Karlovačkoj županiji, zaraza pojavila u domu za starije osobe i to u Ozlju, u kojem je na koronavirus pozitivno 12 osoba, a 1 osoba je preminula. Svi oboljeli su na putu za Opću bolnicu Karlovac, i to zbog uputa o postupanju sa starijim osobama zaraženim koronavirusom, ne zbog zdravstvenog stanja. U Domu se, po riječima načelnice Stožera Vesne Hajsan Dolinar, trenutno obavlja dezinfekcija prostora, a o preostalim štićenicima brinu se osobe koje nisu pozitivne na koronavirus. Naručena je i dodatna zaštitna medicinska oprema, koja je po riječima načelnice Stožera, na putu u našu županiju. Uputila je i apel svim ustanovama koje zbrinjavaju starije i nemoćne osobe na poštivanje odluke o zabrani ulaska u takve ustanove, a koja je danas donesena.

 

Prijam povodom obilježavanja Dječjeg tjedna

Gradonačelnik Dalibor Domitrović danas je u svom uredu upriličio prijam za predstavnice ogulinskog Društva Naša djeca i Dječjeg Gradskog vijeća Grada Ogulina. Povod ovom kratkom druženju, kojem je nazočila i zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja, jest činjenica da se tijekom ovog tjedna, kao što vam je već vjerujemo poznato, obilježava Dječji tjedan. Gradonačelnik je tako ovog prigodom ugostio Ljerku Salopek Bacanović te Niku Vučić i Ivu Šlat, učenice 1. razreda ogulinske Gimnazije, koje ujedno obnašaju dužnost predsjednice i dopredsjednice Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina. Kako je rečeno na samom početku druženja, mali broj nazočnih na ovogidišnjem prijamu, uvjetno rečeno, možemo zahvaliti okolnostima vezanim uz epidemiju koronavirusa.

Prema riječima Ljerke Salopek Bacanović, epidemija je kumovala i smanjenom broju aktivnosti tijekom obilježavanja Dječjeg tjedna, a ostavlja trag i na natjecanja koja se provode u ogulinskim školama. Gradonačelnika i njegovu zamjenicu ukratko je upoznala sa radom i aktivnostima ogulinskog Društva Naša djeca i Dječjeg Gradskog vijeća, pohvalivši pritom suradnju s Gradom Ogulinom. Posebne riječi zahvale uputila je i zbog brige i pažnje koju gradska uprava posvećuje djeci i mladima, a kao svjetle primjere je istaknula uređenje dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava te izdvajanje sredstava iz gradskog proračuna za opremanje učenika početkom svake školske godine, što predstavlja veliku pomoć roditeljima.

U nastavku je Nika Vučić izvjestila čelne ljude grada o svim aktivnostima kojima se obilježava Dječji tjedan u našem gradu. Prema riječima njene kolegice Ive Špehar, jedna od aktivnosti bila je i anketa koju su proveli u školi na temu kako djeca i mladi doživljavaju epidemiološke mjere te kako su one utjecale na njihov život. Rezultati provedene ankete bit će objavljeni uskoro.

Pohvalivši rad Društva, gradonačelnik Dalibor Domitrović je istakao kako gradska uprava čini sve da djeci i mladima osigura bolju budućnost. Razveselio je gošće rekavši kako su uspjeli osigurati donaciju jedne privatne tvrtke koja će završiti u rukama Malih astronoma, koji djeluju u sklopu ogulinskog Društva Naša djeca. Naime, uskoro će im na trajno korištenje biti predan jedan kontejner za opremu, koji će biti postavljen na Vražjem prijelazu.
Istakao je i dva nova idejna projekta na kojima trenutno rade, a bit će kandidirana na EU fondove. Prema njegovim riječima, plan je na području bivše vojarne na Svetom Petru otvoriti Centar za tehničku kulturu te Centar izvrsnosti, što bi bilo od velike koristi mladima. Centar izvrsnosti bi, kako se planira, mladima ponudio mogućnost obrazovanja za one programe i zanimanja koja nisu zastupljena u školama. Između ostalog, rekao je i da će najmlađi, ali i oni nešto stariji, i ovog prosinca moći uživati u ogulinskom klizalištu.
Za kraj je poručio i da se i dalje planira nastavak radova na uređenju i opremanju dječjih igrališta, pa bi tako uskoro trebali započeti i radovi na uređenju potpuno novog igrališta u Vijencu Ive Marinkovića.

Sve navedeno razveselilo je gošće, a prijam je okončan u neformalnom ozračju uz čašicu soka.

Što se tiče nastavka obilježavanja Dječjeg tjedna, u petak će se, s početkom u 17 sati i 30 minuta, u Gradskoj knjižnici i čitaonici održati i sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina. Na ogulinskom pomoćnom nogometnom stadionu u subotu će se, od 20 sati, upriličiti noćno promatranje nebeskih tijela, dok će u nedjelju, kreativnim radionicama, biti obilježen Međunarodni dan djevojčica. Time će i okončati ovogodišnje obilježavanje Dječjeg tjedna u našem gradu.

 

 

Obavijest ZJZKA o postupku testiranja na COVID-19

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije od 5. listopada provodi PCR testiranje na COVID-19. Testiranje se provodi temeljem uputnice nadležnog liječnika (obiteljske medicine, epidemiologa ili uputnice liječnika specijaliste), te se u tome slučaju ne plaća ili na osobni zahtjev, uz plaćanje. Uzimanje i testiranje uzoraka se provodi bez prethodnih narudžbi.

Uzimanje uzoraka provodi se po principu DRIVE- IN testiranja, svakog radnog dana od 8 – 10 sati, a subotom samo za hitne slučajeve i na osobni zahtjev uz plaćanje, u vremenu od 8 do 10 sati.
Uzimanje uzoraka se vrši na lokaciji bivše vojarne Luščić, u Karlovacu – ulaz na raskrižju ulice Lušćić i ulice Ljudevita Šestića. Do objekta vodi prometna regulacija. Ukoliko građani dolaze automobilom, mole se da parkiraju ispred šatora te da ugase vozilo i ne izlaze iz automobila. Ako dolaze pješice moraju se javiti na prijemni šalter. Na testiranje je potrebno doći s maskom!

Nalazi će biti dostupni u roku od 24 sata, ovisno o broju uzoraka i potreba za hitnim testiranjem (po indikaciji liječnika). Ono što je bitno napomenuti jest da se nalazi osoba koji su na testiranje došli temeljem uputnice liječnika dostavljaju elektronskim putem tom istom liječniku. Ovim putem, Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije upućuje apel svim nadležnim liječnicima da odmah po primitku nalaza obavijeste svoje pacijente. Također, obaviještavaju građane da ukoliko su pozitivni na COVID-19 da će ih odmah po saznanju obavijestiti nadležna osoba iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.
U slučaju privatnog plaćanja nalaz se po dogovoru dostavlja putem maila ili podiže na šalteru Službe za mikrobiologiju i parazitologiju, Karlovac, Mažuranićeva obala br. 5, prvi radni dan nakon uzimanja uzoraka.

Važno je naglasiti da je prostor za DRIVE IN testiranje predviđen isključivo za uzimanje uzoraka, a ne za dobivanje informacija.
“Kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve i ometao rad liječnika prilikom testiranja građana, molimo još jednom da se svi pridržavaju uputa dobivenih od ZZJZ Karlovačke županije. Za sve informacije molimo nazvati liječnika obiteljske medicine, a detaljne upute o samom postupku možete pronaći na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.” – poručili su iz ove ustanove.

 

Ogulinski Zavičajni muzej u doba korone

Zbog koronavirusa mnoge tvrtke imaju poteškoće, pa se na razne načine snalaze i pokušavaju svoje poslovanje prilagoditi situaciji. Tako su u Zavičajnom muzeju Ogulin objavama na društvenim mrežama odlučili građanima približiti svoj rad i sadržaje. I prije dva dana, kao i svakog utorka, stigla je jedna zanimljivost sa Facebook stranice Zavičajnog muzeja Ogulin, u okviru njihovih objava “Utorkom iz muzejskog arhiva”.

Naime, godine 1921. osnovano je zagrebačko društvo Le Cercle Français, predvođeno prvim francuskim lektorom u Hrvatskoj i slavistom Raymondom Warnierom. Zagrebačke gospođe i gospoda dolazili su tada usavršiti svoja znanja kroz konverzaciju s Francuzima, te se tako stvorio “krug”, odnosno Le Cercle. Godine 1922. se osniva francuska čitaonica, a od 1927. se organiziraju predavanja i tečajevi francuskog jezika i književnosti s dodatnim ljetnim tečajevima u Hrvatskoj i Francuskoj.

O interesu Ogulinaca za učenje francuskog jezika i djelovanju sličnog kluba u Ogulinu možemo saznati iz objava Glasa Hrvata iz 1921. i 1923. godine, a možete ih pronaći i pročitati na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin.

Iz ogulinskog Zavičajnog muzeja ujedno podsjećaju da za sve one koji ne mogu doći, a žele vidjeti kako izgleda muzej, od srpnja funkcionira virtualna šetnja muzejom. Naime, današnje digitalno doba omogućuje realistično iskustvo doživljaja prostora iz udobnosti vlastitog naslonjača, koristeći samo računalo ili pametni mobilni telefon. Ujedno, aktualna situacija s pandemijom korona virusa upravo potiče korištenje modernih tehnologija za komunikaciju i reprodukciju kulturnih sadržaja, kako bi se smanjili izravni fizički kontakti, a samim time i rizici od prenošenja virusa. Stoga, ne oklijevajte, posjetite web stranicu Zavičajnog muzeja Ogulin i uživajte u virtualnoj šetnji.

 

Vukovi noćas u Jasenku poklali ovce

U naselju Vrelo, u Jasenku, noćas se dogodila tragedija. Naime, prema tvrdnjama mještana, nekoliko vukova upalo je u tor i istjeralo iz njega dvadesetak ovaca, od čega je 16 što zaklano, što rastjerano, a deset je vlasnik našao i vratio ih u tor. Iako je tor uredno ograđen, a uz njega je bio i pas, to vukove nije spriječilo da uđu u njega. Vlasnik ovaca je Perica Mamula, a procjenjuje da je nastala šteta desetak tisuća kuna. Tijekom dana na teren je trebao izaći i interventni tim za vuka, koji djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, kako bi obavio očevid.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment