Vijesti 08.05.2020.

No comments

Grad Ogulin podupire ugostitelje

Obzirom da smo u medijima proteklih dana imali priliku čitati o hrvatskim gradovima koji su izašli u susret ugostiteljima te im omogućili širenje njihovih terasa na javne površine, zanimalo nas je što je po tom pitanju učinjeno u gradu Ogulinu. Upit smo poslali u gradsku upravu, a stigao nam je slijedeći odgovor:

“Obzirom da su popustile mjere vezane uz COVID-19, od ponedjeljka, 11. svibnja, s radom počinju ugostiteljski objekti koji mogu osigurati dovoljnu fizičku distancu između stolova i prisutnih gostiju.

U ovom tjednu počeli smo zaprimati zahtjeve vlasnika ugostiteljskih objekata koji mogu osigurati sve potrebno radi udovoljenja mjerama propisanim od strane nacionalnog Stožera civilne zaštite. Nekim ugostiteljima će se odobriti i povećanje terase, ukoliko za to postoje uvjeti.

Sukladno Odlukama sa zadnje sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina, od plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju, za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine, ugostitelji se u cijelosti oslobađaju plaćanja , a to upravo ostvaruju podnošenjem pisanog i obrazloženog zahtjeva u Stručnu službu Grada Ogulina.”

 

Radovi nastavljeni u gradskom središtu

Ogulinski Vodovod i kanalizacija započeo je nedavno s izvođenjem radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina.
Prva faza izvođenja radova započela je na lokaciji Lomošćanske i Frankopanske ulice, odnosno kod kružnog toka Sv.Rok, te raskrižja kod Lidla.

Stanovnici Škrila stoga su do svojih kuća morali okolnim putevima, ali od jučer to više nije slučaj. Tako se iz smjera Škrila i prema Škrilama, sada može skrenuti, ali u jednom prometnom traku. Kad se dovrše svi planirani radovi na ovom dijelu, bit će omogućen normalan promet.

Danas su radovi nastavljeni u samom centru grada, točnije na raskrižju nasuprot Cesarovca. Na snazi je također posebna regulacija prometa, pa stoga budite oprezni u prometu. Radovi će se također izvoditi svakodnevno, u vremenu od 7 do 17 sati, a uslijed radova moguća je i povremena obustava isporuke vode. Iz Vodovoda i kanalizacije mole građane za razumijevanje i strpljenje.

Podsjećamo, 1. faza radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina trebala bi biti okončana do kraja lipnja.

 

 

Pučko pokreće program “OCD Inkubator”

Iz Pučkog otvorenog učilišta Ogulin stiže nam još jedna odlična novost koja će, vjerujemo, razveseliti sve članove udruga civilnog društva s područja našeg grada.

Naime, u Pučkom učilištu pokreću Inkubator za organizacije civilnog društva, pod nazivom “OCD Inkubator”. Više detalja o ovom novom programu doznali smo od ravnateljice Blanke Poljak Franjković

Ovakav način rada uvelike će osnažiti rad ogulinskih uduga, a predstavlja i plodno tlo za razvoj njihove međusobne suradnje općenito, ali i nastanak nekih novih zajedničkih projekata koje će biti od koristi za cijelu lokalnu zajednicu.

U radu “OCD Inkubatora” mogu sudjelovati sve udruge s ogulinskog područja, a, s obzirom na okolnosti, prve aktinosti će se provoditi online, odnosno na daljinu.

Priliku smo iskoristili kako bi doznali i kada bi ogulinsko Pučko otvoreno učilište moglo započeti s uobičajenim načinom rada. Ravnateljica Blanka Poljak Franjković kaže da će se u donošenju te odluke povoditi za naputcima Stožera civilne zaštite RH, te vjeruje da će tako nešto uskoro biti i omogućeno. U tom slučaju bi se u Učilištu najprije započelo sa provedbom obrazovnih programa, dok bi se sa programima u kulturi još malo moralo pričekati, obzirom da se uglavnom odvijaju u zatvorenim prostorima i prati ih daleko veći broj posjetitelja.

 

Ogulinski festival bajke će se održati u rujnu

Turistička zajednica grada Ogulina, kao organizator Ogulinskog festivala bajke, obavještava sudionike i posjetitelje da je 15.OGFB odgođen. Kao i svake godine, drugi vikend u lipnju je bio rezerviran za Ogulinski festival bajke. Međutim, uslijed trajanja pandemije i pripadajućih Mjera zaštite širenja koronavirusa, organizator je donio odluku o novom terminu održavanja OGFB-a – i to drugog vikenda u rujnu, tj. od 11. – 13. rujna 2020. Svakako nas očekuje još jedan nezaboravan Ogulinski festival bajke, u novom ruhu u novim bojama godine!

OGFB ove godine želi veličati i slaviti razloge zašto je Ogulin – zavičaj bajke. Očekuju nas 3 prpošna dana prepuna umjetničkog, zabavnog, interaktivnog i međunarodnog programa na pitoresknim ogulinskim lokalitetima, a jednom kada se nađete u bajkovitom okružju Ogulina shvatit ćete i kako je takvo okružje moralo iznjedriti nekoga tko će sve te utiske, energiju, moć prirode i čovjeka objediniti srcem i maštom. Upravo se to dogodilo! 18. travnja 1874. godine u Ogulinu je rođena Ivana Brlić-Mažuranić, najslavnija hrvatska spisateljica za djecu. Njezine priče iz davnine inspirirane su sjećanjima na rodni grad, kako je i sama naglasila u Autobiografiji objavljenoj 1916. godine.

Ali to nije sve! Okupljajući generacije, njegujući tradiciju, dajući i primajući znanja i vještine, potičući kreativnost i stvaralaštvo, Ogulinski festival bajke će ove godine na taj način čestitati Ogulinu rođendan, kojeg slavimo 14. rujna.

Organizatori obavještavaju sve prijavitelje sadržaja da se Javni poziv za dostavu prijedloga umjetničkog sadržaja ne poništava i da će se na temelju pristiglih prijava izvršiti selekcija, o čemu će prijavitelji biti pravovremeno informirani.

Naša županija bez novooboljelih

Današnje priopćenje županijskog Stožera civilne zaštite je prilično kratko, što, pretpostavljamo, možemo zahvaliti normalizaciji cijele situacije i dobroj epidemiološkoj slici.
U njemu se na samom početku ističe da u Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano još 28 osoba i svi pristigli nalazi su negativni. Do sada je u našoj županiji na koronavirus ukupno testirano 1716 osoba. Na kućnom liječenju još se nalaze 4 oboljele osobe, u Zagrebu je 1 osoba čije otpuštanje iz bolnice se očekuje, a izliječene su 24 osobe.

Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje u Karlovcu bit će uzeto oko 40 uzoraka.
U Karlovačkoj županiji se u samoizolaciji nalazi 737 osoba, 305 kao kontakti oboljelih osoba, a ostatak se odnosi na prekogranične radnike. U protekla 24 sata nije evidentirano niti jedno kršenje mjere. U karanteni Grabovac i dalje se nalazi 11 osoba pod mjerama samoizolacije.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment