Vijesti 08.04.2020.

No comments

U Karlovačkoj županiji još jedan novooboljeli od koronavirusa

I danas se županijski Stožer civilne zaštite oglasio priopćenjem u kojem stoji:

“U Karlovačkoj županiji trenutno imamo 26 osoba oboljelih od koronavirusa, a jedna osoba je na žalost preminula. U odnosu na jučerašnje izvješće imamo 1 novooboljelu osobu. Riječ je o muškarcu srednjih godina iz Karlovca, inače kirurški zbrinutog pacijenta. Oboljela osoba je zbog akutnog stanja prebačena u KB Dubrava.
Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti će dobiti mjere samoizolacije. Važno je napomenuti da su se prilikom kirurškog zahvata poštivale sve sigurnosne mjere te su zdravstveni djelatnici OB Karlovac odlično pripremljeni i opremljeni za zahvate sličnog tipa, a pod novim okolnostima.

U OB Karlovac hospitalizirano je 6 osoba, 16 ih je na kućnom liječenju, a 3 osobe su na liječenju u Zagrebu. Ukupno je do sada testirano 443 osoba. Čekaju se nalazi 30 uzoraka.

U posljednja 24 sata PU Karlovačka zabilježila je 2 kršenja samoizolacije.

Organiziranim povratkom u Republiku Hrvatsku u Karlovačku županiju vratilo se 5 osoba. Četiri osobe su pristigle organiziranim prijevozom, uzeti su im brisevi, a pristigli nalazi su negativni. Jedna osoba je pristigla osobnim automobilom te se testirala i prije ulaska u RH te njezine nalaze još očekujemo. Svi pristigli putnici dobili su obvezu 14 dnevne samoizolacije.
U karanteni u Karlovačkoj županiji trenutno se nalazi samo 1 osoba.

Stožer CZ Karlovačke županije apelira na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Bit će prilika za druženje, najbitnije je da poštujemo sve propisane sigurnosne mjere kako bi očuvali sebe i svoje najmilije.”

 

Nakon sjednice Stožera, gradonačelnik donio Odluku o zabrani spaljivanja na otvorenom

Danas je održana kratka on line sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina. Sjednica je sazvana zbog preporuke Vatrogasne zajednice Karlovačke županije da jedinice lokalne samouprave razmotre uvođenje Odluke o zabrani svakog spaljivanja na otvorenom prostoru, o čemu odluku donose Stožeri civilne zaštite.
Neposredno prije razmatranja ovog prijedloga, dr. Alena Furić je članove Stožera izvjestila o trenutnom stanju u ogulinskoj bolnici. Podsjetivši nazočne članove da je jučer na našem području kod djeteta starog godinu i pol potvrđena zaraza koronavirusom, dr. Furić je istakla kako se na odjelu pedijatrije privodi kraju dezinfekcija prostorija. Sve ostale službe bolnice funkcioniraju bez poteškoća, a, kako bi najmlađi pacijenti mogli dobiti kvalitetnu zdravstvenu skrb, ostvarena je suradnja sa ogulinskim Domom zdravlja te sa pedijatrima Opće bolnice Karlovac, u koju će na bolničko liječenje, ukoliko se ukaže potreba, biti preveženi potencijalni najmlađi pacijenti. Dr. Alena Furić je zaključno istakla da u ogulinskoj bolnici nema novooboljelih osoba od koronavirusa.
Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac rekla je da je uveden dvosmjenski rad pedijatrijske ambulante, dok je pedijatrica, dr. Boban, preuzela, naredna 3 dana, obavezu odrađivanja noćnog dežurstva u ogulinskom OHBP-u.
Na kraju on line sjednice, usvojena je preporuka županijske Vatrogasne zajednice, pa je gradonačelnik Dalibor Domitrović donio Odluku o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom na području Grada Ogulina. Kako se navodi, ova odluka je donesena jer postoji potencijalna opasnost od izbijanja velikih požara na otvorenom prostoru i to radi vrlo suhog vremenskog perioda i suhe vegetacije.
Nadzor nad provedbom ove Odluke obavljat će djelatnici PP Ogulin i Područne vatrogasne zajednice Ogulin. U obavljanju nadzora navedenim službama, dužne su po njihovom zahtjevu pomoć pružati osobe ovlaštene za kontrolu provedbe propisanih mjera zaštite od požara, djelatnici pravnih osoba koje gospodare šumama, članovi vatrogasnih postrojbi i komunalni redari.
Očekuje se da će istu ovakvu odluku uskoro donijeti i načelnici susjednih nam općina.
Iako je bilo najavljeno da će se redovite sjednice ogulinskog Stožera civilne zaštite održavati ponedjeljkom u 14 sati, slijedeća će ipak biti održana u utorak u isto vrijeme. Razlog tome su uskršnji blagdani. Ukoliko za to bude potrebe sjednica će biti zakazana i ranije.

 

 

Jelić podnio ostavku na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a

Da je izdržao do unutarstranačkih izbora u HDZ-u Karlovačke županije, ne bi ostao upamćen kao jedan od rijetkih koji se odrekao predsjedničke dužnosti, makar i na lokalnom nivou.

Nakon nepune četiri godine, Damir Jelić više nije predsjednik županijskog HDZ-a. O ostavci je izvijestio stranačke kolege u utorak na Predsjedništvu, postavši tako jedini županijski predsjednik koji je to napravio.

Mandat bi mu, doduše, ionako izašao ubrzo, čim krenu unutarstranački izbori u lokalnim i županijskim organizacijama. Izborni proces, započet na nacionalnom nivou u ožujku, da nije bilo koronavirusa, ovaj bi mjesec bio završio i na lokalnom i županijskom, a Jelić postao bivši predsjednik – piše Kaportal.

Da se neće ponovo kandidirati i sam je javno potvrdio prošli mjesec, što je, obzirom na nagađanja kako ionako nije za Plenkovićevu, nego poraženu HDZ-ovu struju, bilo i sasvim očekivano.
Županijskom HDZ-u sada predstoji formalno prihvaćanje ostavke, te imenovanje v.d. predsjednika, a kad prođe pandemija koronavirusa i zažive svi oblici života pa i političkog, izbor novog predsjednika. Navodno bi to moglo biti iznenađenje, ali za mnoge HDZ-ovce već dugo priželjkivano.

Damir Jelić je sinoć svoju odluku priopćio i medijima. (Kaportal.hr)

 

Zavičajni muzej zabilježio lani 7606 posjeta

Tijekom protekle godine, točnije od 1. siječnja do 31. prosinca, Zavičajni muzej Ogulin je posjetilo 7 606 posjetitelja. Sveukupni prihodi poslovanja u 2019. godini iznosili su 1.153.677,00 kuna. Podatci su to izneseni na sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina, koja je održana 27. veljače.

Po mnogo čemu će se u ogulinskom muzeju pamtiti 2019. godina. Između ostalog, 1. veljače 2019. je, povodom Noći muzeja, započela upotreba QR kodova namijenjenih prezentaciji najvažnijih i najzanimljivijih predmeta stalnog muzejskog postava. Po principu skeniranja brzo reagirajućeg kôda posjetitelji tako dobivaju objašnjenja i zanimljivosti o odabranim predmetima, jer ih kod vodi u izbornike web stranice Muzeja posebno izrađene za tu namjenu.

Alpinistička zbirka Muzeja obogaćena je novim izloškom, a radi se o planinarskim vratima sa Zavižana koja su poklonili i postavili članovi Planinarskog društva „Izletnik“ iz Zagreba.

Realiziran je i projekt „Izrada mobilne aplikacije s audio vodičem za Zavičajni muzej Ogulin“ koji je za cilj imao približiti svim muzejskim posjetiteljima prošlost grada Ogulina na inovativan način, korištenjem informatičkih tehnologija.
Sadržajima na hrvatskom i engleskom jeziku ispričana je priča o Ogulinu i Muzeju glasom nekoliko najpoznatijih ogulinskih povijesnih ličnosti. Pa tako pokretanjem aplikacije posjetitelja pozdravlja „glas“ Bernardina Frankopana i pripovijeda mu priču o osnutku Ogulina, a u nastavku posjetitelje pozdravlja i glas Marije Štajninger koja govori o građanskom životu Ogulina početkom 20. stoljeća. Nježni, pak, glas Ivane Brlić Mažuranić uvodi posjetitelja u svoj bajkoviti svijet
književnosti inspirirane upravo ljepotama ogulinskog kraja.

Važno je napomenuti i da su uređene dvije prostorije na 1. katu Muzeja za potrebe provođenja edukativnih muzejskih aktivnosti kao što su izložbe, radionice te predavanja.

Od 16. rujna do 2. listopada 2019. godine, tvrtka Stratum d.o.o. iz Segeta Donjeg provela je zaštitna arheološka istraživanja na prostoru ispred kapelice sv. Bernardina u starom gradu Ogulinu.
Radilo se i na sanaciji kapilarne vlage u prizemlju muzeja. Posebna pažnja pridavala se poslovima obijanja stare žbuke uslijed kojih su pronađeni ostaci starog prozora, prozorska niša i ostaci starog ložišta, a sve navedeno odgovara nacrtima dvorišnog pročelja iz 1817./1818. godine. Stoga je donesena zajednička odluka o prezentiranju tih vrijednih artefakata koji su uređeni sukladno uputama nadzornog arhitekta.

Dodajmo ovome da su u muzeju su tijekom godine organizirana i predavanja te zanimljive radionice. Možemo zaključiti kako je ova gradska ustanova, u samo dvije godine samostalnog rada, uhvatila pozitivan smjer kojim će, nadamo se, nastaviti i dalje kročiti.

 

Obavijest građanima o uručenju gotovih isprava

Kako bi se unatoč uvedenim promjenama uvjeta života i režima poslovanja funkcioniranje nužnih i potrebnih rutina održalo na optimalnoj razini, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava sve građane kojima izrađene osobne isprave nisu uručene, a koji su pri predaji zahtjeva ostavili kontakt brojeve svojih telefona, da će u narednim danima zaprimiti obavijest Ministarstva radi dogovora oko termina uručenja isprave.

Obavijest će sadržavati podatak o broju telefona i e-adresi policijske uprave ili postaje, na koju se trebaju javiti zbog dogovora o terminu preuzimanja izrađene isprave.

Kako se zbog epidemije COVID-19 te zaštite zdravlja građana i zaposlenika MUP-a, ne bi stvarale gužve, termini će biti individualizirani, pa će se uručenja isprava obavljati postupno, kroz određeno razdoblje.

Radi se o osobnim iskaznicama, putnim ispravama, vozačkim dozvolama, dozvolama boravka azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, potvrdama o prijavi privremenog boravka državljana država članica Europskog gospodarskog prostora, boravišnim iskaznicama za državljane država članica Europskog gospodarskog prostora i članove obitelji državljana Europskog gospodarskog prostora te biometrijskim dozvolama za boravak državljana trećih zemalja.

“Građanima zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju, te i ovim putem apeliramo da se pridržavaju danih uputa prilikom preuzimanja osobnih isprava, zbog zaštite njih samih i svih nas.” – poručili su iz MUP-a.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment