Vijesti 07.11.2019.

No comments

Gradonačelnik reagirao na priopćenje ogulinskog HDZ-a

I gradonačelnik Domitrovć uputio je priopćenje za javnost koje predstavlja reakciju na priopćenje Gradske ogranizacije HDZ-a Ogulin vezano uz, kako su naveli, likvidaciju tvrtke Poduzetnička zona Ogulin. Pripćenje donosimo u cijelosti:

“Nakon priopćenja GO HDZ-a Ogulin, potpisanog od predsjednika Tomislava Lipošćaka, osjećam se dužan odgovoriti na postavljena pitanja te pojasniti građanima Ogulina događaje vezane za likvidaciju trgovačkog društva Poduzetnička zona.

Da bi sve bilo jasnije, moram napomenuti da se likvidacija trgovačkog društva Poduzetnička zona događa u sklopu više puta najavljivane reorganizacije gradske uprave, poduzeća i ustanova u vlasništvu Grada, koja bi trebala dovesti do efikasnijeg i jeftinijeg upravljanja sustavom.

Trgovačko društvo Poduzetnička zona osnovana je 2004. godine i ima tri zaposlena djelatnika. Poduzeće nema vlastitih prihoda, već se financira iz gradskog proračuna. Godišnje, za plaće djelatnika i za materijalne troškove poduzeća Grad izdvaja 800.000,00 kuna, a od 2018. godine, na inzistiranje tadašnjih koalicijskih partnera Nezavisne liste Volim grad pod Klekom, izdvaja dodatnih 300.000,00 kuna za čuvanje i održavanje vojarne Poredice, što ukupno iznosi 1.100.000,00 kuna.

Sve investicije, projektiranja, postupci javne nabave, potpisivanje ugovora s investitorima provode se u gradskoj upravi, iz čega je jasno da poslove u poduzeću Poduzetnička zona može obavljati jedan djelatnik zaposlen na pola radnog vremena. Upravo je to razlog za likvidaciju trgovačkog društva Poduzetnička zona. Ovim potezom ostvarit će se ušteda za gradski proračun od minimalno 700.000,00 kuna na godišnjoj razini koja će se preusmjeriti na potrebne investicije na prostoru poduzetničke zone. Ako pomnožimo uštedu od 700.000,00 kuna s proteklih 15 godina postojanja poduzeća, dobijemo brojku 10.500.000,00 kuna koja se može tumačiti na razne načine.

Za dodatnu informaciju građanima, trenutna popunjenost poduzetničke zone je 95%, a sva dokumentacija za dodatno proširenje poduzetničke zone pripremljena je u gradskoj upravi i proslijeđena u Ministarstvo državne imovine.

Ostalo mi je još da odgovorim na postavljena pitanja:

„Čija je odluka bila zatvaranje Poduzetničke zone? Tko donosi odluke u Gradu – vodstvo Grada, Gradsko vijeće ili netko treći? Tko će preuzeti odgovornost za nastalu situaciju?“

Za odgovore na ova pitanja potrebno je prije svega poznavati Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakon o trgovačkim društvima, Statut Grada te poslovnik Gradskog vijeća, gdje je sve jasno i precizno definirano, a netko treći ne postoji i ne smije postojati. Ove činjenice bi trebao poznavati svaki gradski vijećnik. Odluka o zatvaranju Poduzetničke zone donesena je od strane gradonačelnika sa suradnicima, a odgovornost za nastalu situaciju – kako zatvaranja Poduzetničke zone, tako i povećanja proračuna u dvije godine za 100%, smanjenja prireza za 5%, 250 novootvorenih radnih mjesta, za besplatne radne bilježnice učenicima osnovnih škola, naknade za novorođenčad od 4.000 kuna, božićnice za umirovljenike, gradnju novog dječjeg vrtića, 95%-tnu popunjenost Poduzetničke zone – za brojne provedene projekte te sve donesene odluke snosi ponajprije gradonačelnik Dalibor Domitrović, zatim najbliži suradnici i na kraju SDP, stranka koja trenutno voljom građana obnaša vlast u gradu Ogulinu.” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

 

Danas zasjedala županijska Skupština

Danas je u Karlovcu održana 19. sjednica Skupštine Karlovačke županije. Sve je započelo u 9 sati vijećničkim pitanjima i prijedlozima, a na dnevnom redu našle su se ukupno 24 točke. Između ostalog, županijski vijećnici raspravljali su o izmjenama i dopunama županijskog proračuna za tekuću godinu, te o prijedlogu proračuna za narednu te projekcijama za 2021. i 2022. godinu. Govora je bilo i o programu rada Savjeta mladih Karlovačke županije za slijedeću godinu, te prijedlogu odluke o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika, pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji.

 

Poboljšat će se infrastruktura na područjima naseljenim nacionalnim manjinama

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU objavilo je rezultate natječaja za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina raspisanog početkom rujna ove godine. Za ukupno 99 jedinica lokalne samouprave osigurana su sredstva za sufinanciranje infrastrukturnih projekata.
Općina Josipdol dobila je 200.000 kuna za sufinanciranje izgradnje vodoopskrbnog sustava Trojvrh. Općina Plaški 250.000 kuna utrošiti će na nastavak sanacije nerazvrstanih cesta u naseljima Janja Gora, Latin i Međeđak dok će općina Saborsko utrošiti 100.000 kuna na sanaciju nerazvrstane ceste Potpolje. U Karlovačkoj županiji sredstva su odobrena i općinama Vojnić, Cetingrad i Krnjak. Susjedni grad Vrbovsko dobio je 100.000 kuna za sufinanciranje izgradnje zaštitne ograde i odvodnje na nerazvrstanoj cesti NCG 01 Gomirje – Kosanovići.
Prema riječima predsjednika ogulinskog SDSSa-a i gradskog vijećnika Nevena Vujnovića, sredstva su osigurana temeljem koalicijskog sporazuma SDSS-a sa Vladom Republike Hrvatske isključivo za jedinice lokalne samouprave svrstane u prve 4 kategorije razvijenosti i gdje pripadnici nacionalnih manjina čine više od 5% ukupnog stanovništva. Ovo je već drugi po redu natječaj gdje se općinama i gradovima sufinanciraju projekti koji bi trebali poboljšati uvjete života na prostorima naseljenim nacionalnim manjinama. Grad Ogulin svrstan je u 5. kategoriju razvijenosti te nema uvjete javljanja na ovaj natječaj iako zadovoljava kriterij po brojnosti pripadnika nacionalnih manjina.
“Uskoro se očekuju i rezultati natječaja namijenjena poljoprivrednicima na tim područjima za razvoj poljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Za dodatni razvoj poljoprivrede, gdje poljoprivrednici dobivaju po maksimalno 60.000 nepovratnih kuna, bit će odobreno7,5 milijuna kuna.” – ističe Vujnović.

Grad Ogulin će darivati djecu nezaposlenih roditelja

Grad Ogulin i ove godine, povodom nadolazećih blagdana, priprema dar za mališane do 15 godina starosti, čiji su roditelji nezaposleni. Naime, socijalnim programom Grada Ogulina za 2019. godinu planirana je ova vrsta novčane naknade djeci do 15 godina starosti za blagdan Božića, a čija su oba roditelja nezaposlena.

Obavještavaju se navedeni roditelji da ovu naknadu mogu ostvariti podnošenjem zahtjeva u Stručnoj službi Grada Ogulina, na I. katu, u sobi br. 24.
Kako bi ostavrili ovo pravo potrebna je slijedeća dokumentacija: osobne iskaznice za roditelje, potvrde sa Zavoda za zapošljavanje za roditelje, rodni list za dijete, te OIB roditelja i djeteta.

Zahtjevi se primaju do 29. studenog ove godine, a za sve eventualne informacije možete se obratiti na broj telefona 659-036 i 532-198.

Iz gradske uprave napominju da korisnici zajamčene minimalne naknade, koji imaju djecu do 15 godina starosti, ostvaruju ovu naknadu temeljem dostavljenog popisa Centra za socijalnu skrb Ogulin, te nisu dužni podnositi poseban zahtjev.

Bajkoviti advent donosi brojna iznenađenja

Započele su pripreme za Bajkoviti advent u Ogulinu. Glavninu poslova oko priprema odrađuju gradske ustanove Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica, a uz potporu Grada Ogulina. U tom smislu su se s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima sastali ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i zaposlenice Turističke zajednice. Na sastanku su prisustvovali i vlasnik obrta „Udiković“, Ivan Udiković  i vlasnik obrta „Dado“, Damir Juričić, koji s Gradom Ogulinom imaju ugovoreno održavanje javne rasvjete i postavljanje dekorativne rasvjete za blagdane.
Ove godine će za advent biti nekih novina. Naime, glavnina događanja će se odvijati u Parku kralja Tomislava gdje će biti postavljeni štandovi s hranom i pićem, jaslice, pozornica i adventski vijenac. Klizalište, površine oko 45 m², će i ove godine biti montirano na Crvenom igralištu, gdje će biti postavljen i jedan šator s ugostiteljskim sadržajima.
Posebno iznenađenje za advent će biti nove jaslice od slame čija izrada trenutno traje na radionicama izrade skulptura od slame koje organizira Pučko otvoreno učilište, a provod ih stručna suradnica Marija Trdić Ćuk. Jaslice su već djelomično gotove i, iz do sada viđenog, može se sa sigurnošću reći da će biti prava atrakcija. Osim jaslica i sve druge dekoracije, adventski vijenac, te ukrasi na božićnom drvcu će biti izrađeni od prirodnih materijala, slame i drveta.
Za ukrasno drvce pripremaju se ukrasi od drveta na kojima će biti ispisane Božićne želje. Oko 1.800 komada takvih ukrasa izradila je i donirala tvrtka Bjelin, a oni će biti podijeljeni vrtićkoj djeci te učenicima osnovnih i srednjih škola koji će na njima ispisati svoje Božićne želje, nakon čega će ukrasi biti obješeni na drvce u gradskom parku.
I Udruženje obrtnika grada Ogulina ove godine se uključilo u organizaciju adventa. Donirat će 16 stolova koji će biti izrađeni upravo za ovu priliku, a koristit će ih ugostitelji tijekom održavanja Bajkovitog adventa u Ogulinu. Uz navedene novine, priprema se i adventski kalendar i brojna druga događanja. Pred nama je Bajkoviti advent u punom smislu te riječi, a obilovat će brojnim sadržajima za sve ukuse i generacije.

 

Večeras počinju X. Dani Ilme de Murske

Besplatnom radionicom zborskog pjevanja, koja će se održati u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta večeras od 18 sati, počinju X. Dani Ilme de Murske. Radionica, na koju ste svi dobrodošli, će biti održana pod stručnim vodstvom Ronalda Brausa, Blanke Tkalčić i Davora Ljubičića, a u suradnji s Hrvatskim pjevačkim društvom Klek. Manifestaciju organizira Pučko otvoreno učilište Ogulin u čast operne dive svjetskog glasa i ogulinskog porijekla Ilme de Murske, pravog imena Ema Pukšec. I ove godine imat ćemo priliku uživati u koncertima vrhunskih izvođača.
Tako je, između ostalog, za 16. studeni, za 19:00 sati, zakazan početak humanitarnog koncerta Djevojačkog zbora Mozartine, Musical zbora Webber i Zbora dječaka BoysVoice. Organizaciju potpisuju Udruga Oda prijateljstvu i Pučko otvoreno učilište Ogulin. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna, a možete ih već kupiti u Pučkom otvorenom učilištu, radnim danom od 7 do 15 sati, ili na ulazu na dan održavanja koncerta. Sav prihod od prodaje ulaznica ide u humanitarne svrhe, za liječenje jednog djeteta.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment