Vijesti 07.10.2019.

No comments

Položeni vijenci

Ususret nadolazećem prazniku, Danu neovisnosti Republike Hrvatske, danas je izaslanstvo Grada Ogulina i braniteljskih udruga na Trgu hrvatskih rodoljuba položilo vijence i zapalilo svijeće u spomen na sve poginule i umrle u Domovinskom ratu.
Ovom prigodom kratku molitvu održao je velečasni Josip Tomljenović.

Povodom Dana neovisnosti RH, prigodnu čestitku građanima uputio je gradonačelnik Dalibor Domitrović. U čestitci stoji:

Svim građankama i građanima grada Ogulina čestitam Dan neovisnosti, praznik Republike Hrvatske.
Želim da ponosno i radosno proslavimo svoj nacionalni praznik, da istaknemo hrvatske zastave i da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Podsjećamo, Dan neovisnosti RH sjećanje je na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Na vodocrpilištu u Zagroju održana vježba

Zvuci sirena svih raspoloživih hitnih službi danas su se mogli čuti na vodocrpilištu u Ogulinskom Zagorju.

Na svu sreću, radilo se o vježbi koja je zakonska obveza gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija. Scenarijem vježbe bio je predviđen slučaj nekontroliranog istjecanja klora na crpnoj stanici. Radnik crpilišta, omamljen klorom, trči van stanice i kreće prema izvorištu. Pri tom se poskliznuo i pao.

Alarmirane su sve hitne službe, pa su na teren ubrzo stigli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Ogulin, policijski službenici, članovi ogulinske stanice HGSS-a, Hitna medicinska pomoć i Crveni križ.

O provedbi mjera sigurnosti i zaštite na radu više smo, ovom prilikom, doznali od Igora Regetaša iz tvrtke Kontrol biro, a o kloru i mogućim posljedicama je govorio Milan Stipetić iz Javne vatrogasne postrojbe.  O ulozi policije u ovakvim situacijama izvijestio je načelnik PP Ogulin Goran Vukelja, a direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Bojan Prebežić naglasio je kako će se ovakve vježbe i dalje održavati, jednom godišnje.

Vježbi je nazočio i gradonačelnik Dalibor Domitrović sa svojim suradnicima, a na kraju je pripremljen domjenak uz zajedničko druženje djelatnika tvrtke i svih sudionika vježbe.

 

 

Obilježavanje Dječjeg tjedna

Danas je tradicionalnim pisanjem poruka odraslima, u ogulinskom vrtiću i osnovnim školama započelo obilježavanje Dječjeg tjedna. Ovu tradicionalnu manifestaciju organizira Savez društava Naša djeca Hrvatske, a u našem gradu Društvo Naša djeca Ogulin. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu. Između ostalog, članovi DND-a Ogulin posjetili su danas rodilište i odjel pedijatrije Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin.

Bogat program Dječjeg tjedna bit će nastavljen u srijedu, od 10 sati, na Trgu Petra Stipetića gdje će mališani Dječjeg vrtića Bistrac građanima dijeliti balone s ispisanim porukama. Od 11 sati u Pučkom otvorenom učilištu ogulinska udruga Gita upriličit će Dan otvorenih vrata.

U 13 sati u Velikoj dvorani Gradske vijećnice gradonačelnik Dalibor Domitrović upriličit će prijam za predstavnike Društva Naša djeca, dječjeg vrtića, te ogulinskih osnovnih i srednjih škola. Program će biti nastavljen od 17 sati, u prostorijama ogulinskog DND-a, Danom otvorenih vrata ove udruge. U program se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica gdje će najmlađi od 18 sati imati priliku uživati u pričanju priča i bajki, tj. Bajkaonici.

Obilježavanje Dječjeg tjedna nastavit će se i dalje tijekom tjedna, a sve će okončati u subotu, 12. listopada.

 

Uklonimo azbest

Vjerujemo kako vam je poznato da azbestni krovovi i fasade imaju za posljedicu obolijevanje od karcinoma pluća. “Uklonimo azbestne krovove u Ogulinu!” – stoji u pozivu nedavno upućenom Ogulincima, a stigao je u našu redakciju iz gradske uprave.

Kako bi smanjili količine azbesta koje nas okružuju, svim vlasnicima i korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest upućen je poziv da prijave količinu azbesta u Grad Ogulin. Obrazac za prijavu možete preuzeti u pisarnici Grada Ogulina kako bi zajednički sudjelovali u rješavanju azbestnog otpada. Obrazac ćete moći preuzeti i na predavanju o projektu zamjene azbestnih krovova i fasada, koje će se održati u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin u srijedu. Početak je zakazan za 11 sati, a ulaz je slobodan.

 

Sutra bez odvoza otpada

Iz Stambeno komunalnog gospodarstva Ogulin obavještavaju korisnike usluge odvoza otpada da se zbog nadolazećeg praznika, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, sutra neće vršiti odvoz otpada.
Sljedeći odvoz otpada bit će vršen po daljnjem rasporedu uz primanje jedne dodatne vreće za otpad.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment