Vijesti 07.05.2020.

No comments

Slijedeći tjedan otvorenje preuređenog dječjeg igrališta

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Ivane Salopek Šumonje, tijekom narednog tjedna mališani bi trebali ponovno neometano u živati u igri, na potpuno preuređenom igralištu, u gradskom parku.

Naime, dječje igralište nedavno je dobilo i dugo priželjkivanu i najavljivanu ogradu, koja treba najmlađe zaštiti od potencijalnog istrčavanja na vrlo prometnu cestu D-42. Igranje će biti na taj način sigurnije, a razini užitka te posebno sigurnosti pridonjet će i već postavljene nove igračke.Od zamjenice gradonačelnika doznali smo da je, kako bi igralište bilo spremno u potpunosti za otvorenje, nužno još obaviti neke sitne radove, ali i postaviti zaštitnu podlogu

Vrijednost radova na preuređenju dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava iznosi oko 400.000 kuna, a radovi su bili nužni jer su igralište i sprave bile u dotrajalom stanju i predstavljali su potencijalnu opasnost za ozlijeđivanje djece.

Znamo da na području našeg grada postoje i brojna druga dječja igrališta, a imaju li u gradskog upravi namjeru krenuti u obnovu nekog od njih pitanje je na kojeg zamjenica gradonačelnika nudi slijedeći odgovor. Ivana Salopek Šumonja je izrazila nadu da će djeca uskoro ponovno moći uživati na igralištu u gradskom parku, kao i prije izbijanja epidemije koronavirusa, ali uz nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka nadležnih tijela.

 

U ponedjeljak počinju upisi u vrtić

Zahvaljujući 3. fazi relaksacije epidemioloških mjera, u ponedjeljak se, osim kafića, otvaraju i vrtići i škole.

Nas je zanimalo je li već poznato koliko će roditelja djecu poslati u ogulinski vrtić. U vrtiću je na tu temu tijekom proteklih dana provedena anketa, a odgovore smo dobili od ravnateljice Ivanke Turković.

Ravnateljica je istakla da su za početak rada spremni, te da će se u vrtiću poštivati sve epidemiološke mjere i naputci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sa svim tim mjerama upoznati su i roditelji.

Hoće li roditelji čija djeca neće ponovno krenuti u vrtić morati plaćati usluge ovoj ustanovi za naredne mjesece, bilo je naše slijedeće pitanje na koje nam je ravnateljica ponudila kratak odgovor. U ponedjeljak počinju i upisi u novu pedagošku godinu 2020./2021., a upisat će se oko 50-ero mališana u redovni program, te programe predškole i igraonice. Javni poziv je već objavljen na web stranici Dječjeg vrtića “Bistrac”, potrebna dokumentacija je ostala ista.

Ravnateljica je zamolila sve roditelje da potrebnu dokumentaciju dostave isključivo putem elektroničke ili obične pošte, jer se i dalje, zbog aktualne epidemije, nastoji ograničiti broj dolazaka osoba u vrtić. Dakle, upisi u Dječji vrtić “Bistrac” počinju u ponedjeljak, 11. svibnja i trajati će 14 dana, točnije do 25. svibnja. Sve upute, popis dokumentacije i potrebne obrasce za upise možete pronaći na web stranici Dječjeg vrtića “Bistrac” Ogulin.

 

Iz županijskog Stožera ponovno stižu dobre vijesti

Iz županijskog Stožera civilne zaštite i danas nam stižu dobre vijesti. Naime, u Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano 48 osoba i svi pristigli nalazi su negativni. U Karlovačkoj županiji su izliječene 24 osobe, 4 se još nalaze na kućnom liječenju, dok se jedna osoba liječi u Zagrebu. Prema pristiglim informacijama iz Klinike za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević očekuje se otpuštanje osobe iz Karlovca koja se već dulje vrijeme liječi u spomenutoj klinici.

Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje u Karlovcu bit će uzeto 30 uzoraka.
U Općoj bolnici Karlovac trenutno su hospitalizirane 154 osobe, kroz hitni prijem je prošlo 150 ljudi, a u dosad otvorenim ambulantama je pregledano 578 osoba. U ogulinskoj bolnici 50 je ležećih pacijenata, a kroz ambulantni prijem pregledano je 87 osoba.

U samoizolaciji se u našoj županiji nalazi 808 osoba, a u protekla 24 sata nije evidentirano niti jedno kršenje ove mjere.
Važno je napomenuti da se povećan broj osoba koje se vode pod mjerama samoizolacije odnosi većinom na prekogranične radnike koji se također vode u sustavu. U karanteni Grabovac se i dalje nalazi 11 osoba pod mjerama samoizolacije.

Policija će vršiti pojačan nadzor prometa

Borba protiv epidemije sa sobom je donijela i poneku dobru stvar. Tako je u prva 4 mjeseca ove godine na hrvatskim prometnicama zabilježen manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba.

Na području Policijske uprave karlovačke u prva 4 mjeseca policija je evidentirala 195 prometnih nesreća, dok ih je godinu ranije bilo 268. Smanjen je i broj teško i lako ozlijeđenih osoba, a u prva 4 mjeseca jedna je osoba smrtno stradala kao i godinu ranije.

Manjem broju prometnih nesreća te stradalih osoba u njima, doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije COVID – 19 virusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu. U takvim okolnostima pojedini vozači krše prometne propise te upravljaju vozilom brzinom većom od dopuštene, a zbog čega dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama.

Međutim, na području Republike Hrvatske u proteklih 10-tak dana dogodilo se više prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 12 osoba. Većinu su prouzročili mladi vozači, tj. oni do 24 godine starosti. Stoga je policija uputila poseban apel roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je osoba konzumirala alkoholna pića odnosno da pronađu alternativno rješenje.

Policija će u narednom razdoblju nastaviti, ali i intenzivirati, poduzimanje pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na većem broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment