Vijesti 07.04.2020.

No comments

Od koronavirusa oboljelo dijete sa šireg ogulinskog područja

Potvrđen je novi slučaj oboljenja od koronavirusa na širem ogulinskom području, a ovaj put radi se, na žalost, o 1,5 godišnjem djetetu. Ujedno je to i jedini novi slučaj oboljenja u Karlovačkoj županiji, a do sada je u cijeloj županiji od ove bolesti oboljelo ukupno 25 osoba, a 1 osoba je preminula.

Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti će dobiti mjere samoizolacije. Dijete je u pratnji majke, odmah upućeno u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

U samoizolaciji zbog navedenog slučaja su 2 liječnika, 6 medicinskih sestara i 1 spremačica iz Opće bolnice Ogulin. Do daljnjega je zatvoren Odjel pedijatrije u Ogulinu. Iz Opće bolnice Ogulin upućena je molba roditeljima da svu bolesnu djecu do daljnjega vode u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu od 7 do 19 sati, a u vrijeme od 19 do 7 sati na Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Karlovac.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite rečeno je da je ukupno do sada testirano 400 osoba, a čekaju se nalazi 31 uzorka.
U posljednja 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Pristigla je Uputa Ravnateljstvu policije prema kojoj e-propusnice koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede ne sadrže QR kod, ali Ministarstvo uprave i Ministarstvo poljoprivrede su dogovorili način izdavanja e-propusnica. Propusnice koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede sadrže OIB osobe kojoj je propusnica izdana i to je glavni identifikator valjanosti propusnice. Sukladno navedenome valjanost propusnica izdanih od strane Ministarstva poljoprivrede provjerava se očitanjem OIB-a.
Također stigla je dodatna uputa za doktore veterinarske medicine kojima je omogućeno kretanje bez izdavanja e-propusnice, a na temelju članske iskaznice Hrvatske veterinarske komore.

 

Stanje u Domovima zdravlja i Domovima za stare i nemoćne je stabilno i uredno funkcionira.

Stožer civilne Karlovačke županije apelira na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

“Bit će prilika za druženje, najbitnije je da poštujemo sve propisane sigurnosne mjere kako bi očuvali sebe i svoje najmilije.” – poruka je to članova županijskog Stožera.

Inače, tijekom dana zatražili smo od županijskog Stožera civilne zaštite dodatno pojašnjenje vezano uz rad ogulinskog Objedninjenog hitnog bolničkog prijema i ogulinske bolnice. Od glasnogovornice županijskog Stožera Ivane Rumenović tako smo doznali da zbog novonastale situacije trenutno u Općoj bolnici Ogulin ne radi samo Odjel pedijatrije, jer su 2 liječnika/pedijatra u samoizolaciji.
“Kako bi sva djeca imala odgovarajuću skrb za vrijeme samoizolacije liječnika, upućeni su na liječenje u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu u vremenu od 7-19 sati. Poslije 19 sati, pa sve do jutra u 7 sati se javljaju u OB Karlovac koja je osigurala dodatne timove za tu svrhu kako bi sva djeca bila na vrijeme zbrinuta. Minimalno 14 dana koliko traje samoizolacija ogulinski OHBP neće primati djecu na Odjelu pedijatrije.” – istakla je u odgovoru glasnogovornica Ivana Rumenović.

 

Gradski Stožer izdaje propusnice samo za vitalne obiteljske razloge

Zbog zagušenja sustava i preopterećenja članova Stožera civilne zaštite Grada Ogulina koji rade na izdavanju propusnica, iz gradske uprave stiglo nam je priopćenje u kojem ponavljaju uputu kako zatražiti propusnice, te mole građane da je se pridržavaju.

Podsjećaju da, Stožer civilne zaštite Grada Ogulina izdaje propusnice u slučaju vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Zahtjev možete dostaviti putem sustava eGrađani, odnosno Internet adrese https://epropusnice.gov.hr/. U slučaju da je sustav preopterećen, zahtjev IZNIMNO možete dostaviti i na email stozer.cz@ogulin.

Budite odgovorni – prijavite spaljivanje na otvorenom

U našem programu tijekom proteklih dana ugostili smo niz direktora i ravnatelja gradskih tvtki i ustanova od kojih smo imali prilike, iz prve ruke, doznati kako njihova poduzeća funkcioniraju u ovim izvanrednim okolnostima.

Danas smo ugostili zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Ogulin Marinka Turkalja, od kojeg smo imali prilike čuti da naša postrojba trenutno funkcionira na nešto drugačiji način no u redovnim okolnostima.

Marinko Turkalj nam je pojasnio da se i ogulinska JVP prilagodila naputcima Stožera civilne zaštite RH.

U borbi protiv širenja pandemije koronavirusa, aktivni su i članovi DVD-a s ogulinskog područja koji pružaju pomoć policijskim snagama, a nadziru provedbu odluka koje se odnose na obustavu rada ugostiteljskih objekata, ali poštivanja mjera odredbi koje se odnose na zabranu javnog okupljanja.

Unatoč izazovnim okolnostima, vatrogasci i dalje redovito obavljaju svoje temeljne zadaće, a obzirom da je tijekom proteklih nekoliko dana zabilježen veći broj požara otvorenog prostora diljem županije i Hrvatske zanimalo nas kakvo je stanje po tom pitanju na našem području.
Zapovjednik Turkalj kaže da smanjenje broja požana na području Ogulina ipak govori o savjesnom i odgovornom ponašanju naših sugrađana, iako ima i onih koji se ne pridržavaju, svima nam već dobro znanih uputa, vatrogasnih snaga.

Obzirom da nam je proljeće pokucalo na vrata, sunčano je i toplo, počeli su i poljoprivredni radovi kao i radovi na uređenju okućnica koji često završe spaljivanjem biljnog otpada na otvorenom.

“Ukoliko namjeravate spaljivati otpad obavijestite djelatnike JVP Ogulin, ne morate čak niti osobno doći u našu Javnu vatrogasnu postrojbu što je i razumljivo u uvjetima borbe protiv koronavirusa. Dovoljno je da nas nazovete na broj 531-093 i obavjestite dežurnog o namjeri spaljivanja otpada, ….” – poručio je zapovjednik Turkalj.

Dodajmo ovome da bi bilo poželjno namjeru spaljivanja vatrogascima prijaviti najmanje dan ranije, ukoliko je to moguće. Budimo odgovorni prema sebi i okolišu te vatrogasnim snagama koje u ovim okolnostima rade istim obim posla kao prije, ali s prepolovljenim operativnim snagama, 24 sata dnevno.

Županijski Stožer traži od nacionalnog uspostavu zona za kretanje

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije zatražio je od Stožera Civilne zaštite RH da se na području Karlovačke županije uspostave zone za kretanje koje bi obuhvaćale više jedinica lokalne samouprave a koje gravitiraju jednom centru, odnosno gradu – piše danas KAportal.

Načelnik županijskog Stožera Josip Ribar predložio je da se građani, koji imaju prebivalište ili stalni boravak na području neke od jedinica lokalne samouprave unutar predloženih organizacijskih zona, slobodno kreću unutar navedenih zona odgovornosti civilne zaštite, bez obveze ishođenja e-propusnice.

U zamolbi županijskog Stožera upućen je tako, između ostalog, prijedlog da u 5. zoni Civilne zaštite Ogulin bude omogućeno slobodno kretanje na području koje obuhvaća grad Ogulin te okolne općine Plaški, Saborsko, Tounj i Josipdol.

Još nije poznato da li je ova zamolba, upućena nacionalnom Stožeru, usvojena. Ukoliko to bude slučaj mi ćemo vas o tome pravodobno izvjestiti u našem programu. (KAportal.hr/ROg)

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment