Vijesti 07.02.2020.

No comments

U Ogulinu lani rođeno tek 125 beba

Od 29 rodilišta u Hrvatskoj samo pet prošle godine bilježi veći broj beba – karlovačko i ogulinsko nisu među njima.
Od 29 rodilišta u zemlji, samo ih pet prošle godine bilježi veći broj rođene djece nego godinu prije, jedno je na nuli, a u svim ostalim, među kojima su i dva iz Karlovačke županije, manje je rođenih beba nego godinu ranije.
Pokazuje to istraživanje portala Gradonačelnik.hr, po kojem je ukupno u rodilištima lani rođeno 36.090 djece, što je 988 ili 2,7 posto manje nego 2018. godine.
Lani je više beba rođeno samo u rodilištima Šibenik, Pakrac, Vinkovci, Sisak i Bjelovar, a u Gospiću je broj rođenih ostao isti kao i godinu prije. U ostalim rodilištima manje je rođeno beba, a izuzeci, na žalost, nisu ni karlovačko i ogulinsko.
U rodilištu u Karlovcu rođeno je 831 dijete, što je za 6 ili 0,7 posto manje nego 2018., dok je u Ogulinu “minus” znatno veći: lani je u tamošnjem rodilištu na svijet stiglo 125 beba, 24 ili 16,1 posto manje nego godinu prije. (Kaportal.hr)

 

 

U Crvenom križu održane radionice o ljudskim pravima

Ratka Višnić, edukatorica za ljudska prava, sudjelovala je u prosincu 2019. godine u Berlinu na Erasmus + treningu namijenjenom za trenere ljudskih prava,  u organiziciji “Youth Come on” iz Njemačke. O ovom treningu ima samo riječi hvale:
“TC „Forum of Changes“ je za mene vrlo korisno iskustvo na putu ka daljem neformalnom obrazovanju u području ljudskih prava i smatram se sretnom i privilegiranom što sam sudjelovala na njemu. Uz mlade iz 10 različitih europskih zemalja u multikulturalnom Berlinu u kojem se sve marginalizirane skupine osjećaju dobrodošlo kroz intenzivne 10-dnevne radionice otvorili smo različite teme ljudskih prava, mirnog rješavanja konflikta, ksenofobije, predrasuda i stereotipa, tolerancije i naučili nove alate koje možemo koristiti u daljnjem radu. Osvijestila sam druge metode u vođenju radionica i istih ću se savjeta pridržavati u budućnosti. Stekla sam dragocjeno iskustvo i bogatija sam za nova prijateljstva. Ovakvi susreti doista otvaraju prozor u svijet.”- rekla je Ratka Višnić.

Po povratku u Ogulin, u siječnju je stečeno znanje prenijela učenicima/cama 5.-7. razreda osnovnoškolskog uzrasta, putem metodologija aktivnog angažiranja djece u proces učenja uz što manje pasivnog slušanja, zagovaranja osobnog duhovnog rasta, samopoštovanja i poštovanja za svako dijete, podupiranja nehijerarhijske, demokratske i suradničke okoline za učenje, podupiranja refleksije, analize i kritičkog mišljenja, podupiranja promjene ponašanja i stavova, kao i prepoznavanja važnosti humora, zabave i kreativne igre u učenju.

Radionice na kojima je bilo više od 50 sudionika/ca odvijale su se u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Ogulinu, a na istima su sudjelovale i starije polaznice društveno rekreacijskog programa „Dnevni boravak“.

Budući da je edukatorici cilj promoviranje ljudskih prava na lokalnoj i globalnoj razini i da želju za doprinosom u modernizaciji zajednice podržava i GDCK Ogulin, iste radionice će se nastaviti odvijati i u veljači i ovim se putem pozivaju svi zainteresirani neovisno o dobi da se pridruže radionicama neformalnog obrazovanja za ljudska prava.

 

Počeli upisi u Lutkarski studio

Djelatnici Pučkog otvorenog učilišta Ogulin pokreći još jedan novi program. Ovaj put radi se o Lutkarskm studiju Pučkog otvorenog učilišta. Kako doznajmo počeli su upisi, a trajat će do petka, 28. veljače. Polaznici mogu biti djeca i mladi, starosti od 8 do 15 godina. Stručna suradnica bit će Sonja Borić.
Zbog ograničenog broja sudionika, djelatnici Pučkog otvorenog učilšta Ogulin mole sve zainteresirane da se prijave putem elektronske adrese [email protected] ili putem telefona na broj 047 522 257, i to radnim danom od 7 do 15 sati. Sudjelovanje u radu Lutkarskog studija je besplatno, stoga požurite.

 

Za sutra zakazana Skupština DŠR Ogulin

Redovna, godišnja skupština Društva za sportsku rekreaciju Ogulin održat će se sutra u Josipdolu.
Nakon izbora radnih tijela bit će podneseno izvješće o prošlogodišnjem radu, te o financijskom poslovanju.  Potom će biti riječi o planu rada za ovu godinu, a po završetku službenog dijela uslijedit će tradicionalno druženje uz večeru i glazbu.
Početak je predviđen za 18 sati.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment