Vijesti 06.12.2019.

No comments

Održan koncert “Mladi u operi”

Da umjetnost i kultura doista nemaju granica, uvjerili smo se sinoć u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin. Tamo je održan koncert pod nazivom “Mladi u operi” kojeg je organiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina, u suradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Rijeci.

Okupljenu publiku pozdravio je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina Ranko Višnić, a potom je riječ uzeo generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović. Nazočni su bili i konzul Republike Srbije Vladimir Marjanović, zamjenici gradonačelnika Ogulina Daniel Vukelja i Neven Ivošević, te zamjenica načelnika općine Plaški Mara Šupica.

Koncert je dio Bajkovitog adventa u Ogulinu, a upriličen je povodom 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Publici su se predstavili studenti Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, bariton Boris Papak uz klavirsku pratnju Miloša Jerotića. Umjetnici su tijekom večeri izveli kompozicije hrvatskih, srpskih, ruskih, talijanskih i austrijskih kompozitora: Nikole Hercigonje, Dimitrija Golemovića, Leonida Dimitrijeviča Malaškina, Vladimira Solovjeva, Konstantina Babića, Vincenza Bellinija i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Tijekom koncerta, prikazan je i kratki dokumentarni film “Narodno pozorište u 10 činova – Epizoda Prolog”.

 

 

Mališane razveselio Sv. Nikola

Mališani su danas došli na svoje. Slavi se Sv. Nikola, a djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca pronalaze u svojim čizmicama. Poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu.

U sklopu Bajkovitog adventa u Ogulinu, u Školskoj sportskoj dvorani jutrosu su učenici OŠ Ivane Brlić Mažuranić za svu djecu upriličili predstavu “Upoznajmo Sv. Nikolu”. Nakon predstave, u dvoranu je, na veselje sve djece, stigao i Sveti Nikola.
Družio se sa najmlađima, bilo je pjesme, smjeha, ali i darova, koje je osigurao Grad Ogulin. Vlasnici OPG-a Leburić i ovog puta su bili široke ruke, darujući mandarine.

Inače, u gradskom parku ovog prijepodneva radio je i Bajkoviti advenstki sajam, a tijekom dana održana je radionica za najmlađe u Ivaninoj kući bajke. U 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici počinje Adventski kalendar priča.

 

Obilježen 5. Međunarodni dan volontera

U Gradskom društvu Crvenog križa jučer je obilježen 5. Međunarodni dan volontera.

Ravnateljica Valentina Bartolović istaknula je važnu ulogu volontera, te uručila priznanja zaslužnim pojedincima.

Priznanja su tako primili: Dražen Stipetić, Neven Luketić, Valentina Cetinjanin, Tanja Bojčić, JosipLuketić, Jana Puškarić, Darko Višić, Ljerko Žanić, Karmela Matić, Igor Majetić, Željko Magdić, Miro Žagrović, Igor Tripalo, Željko Osvaldić, Mladen Mihaljević, Ratka Višnić, te Dražen Piškur.

Na nesebično pomaganje drugima u Hrvatskoj se odlučuje sve više građana, pa tako i u Ogulinu. Njihova je uloga posebno vidljiva u kriznim situacijama.

 

Radionice tradicionalnog pjevanja

Proteklog vikenda, od 29.11. do 1.12., u prostorijama KD “Nikola Tesla” Ogulin organizirana je i uspješno provedena prva radionica tradicionalnog pjevanja pod nazivom ETHNOsounds vol.1..

Na radionici, prvoj ovakvog tipa na području grada Ogulina i šire okolice, sudjelovalo je 14 polaznica uz stručno vođenje studentica Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Radionica je zamišljena kao osnova u stvaranju ženske pjevačke grupe unutar Društva.
Polaznice seminara su izuzetno zadovoljne s radnim vikendom i načinom na koji su voditeljice odradile radionicu, pa su izrazile veliku želju da se ova novonastala suradnja nastavi i u budućnosti.

Prvi dan radionice bio je posvećen učenju osnova vokalne tehnike kao što su: vježbe disanja, postavka glasa, vokalne vježbe i sl., a potom se radilo na pjesmama koje prvi ansambl izvodi u sklopu koreografija – pjesme Srema, Crne Trave, Leskovca i Vranjskog Polja, dok su se drugi i treći dan obrađivale pjesme Slavonije, Šumadije te Kosova i Metohije.

 

Tijekom vikenda očekuju nas brojni sadržaji

Bajkoviti advent u našem gradu donosi tijekom vikenda niz sadržaja. Sutra, od 9 sati do 13 sati, u Parku kralja Tomislava, ponovno nas očekuje Bajkoviti adventski sajam. U Ivaninoj kući bajke u 15 sati počinje radionica pripovjedanja za djecu, dok nas od 18 sati, u Školskoj sportskoj dvorani, očekuje prvi ogulinski Zumbathon.
Podsjećamo, radi se o humanitarnom događaju na kojem će se prikupljati sredstva za pomoć u liječenju naše sugrađanke, djevojke Martine (17).

Na Zumbathon® su svi dobrodošli pa i nevježbači. Cijena ulaznice je 20 kn. Tijekom programa moći će se ostaviti i donacija kod volontera, koji će biti na ulazu tijekom cijelog programa. Sve koji budu sudjelovali u ovom humanitarnom događaju, Društvo za sportsku rekreaciju Ogulin će nagraditi besplatnim treninzima u narednom tjednu.

Na Zumbathonu® će osim Zumba® instruktora nastupiti i plesne skupine iz Udruge za ples i rekreaciju River dance iz Karlovca, Ogulinske mažoretkinje i Plesna škola Alegria.
Nakon Zumbathona®, održati će se after Salsa/Zumba party u caffe baru Stari Grad na kojeg su svi pozvani.

Nedjelja nam, osim Bajkovitog advenstkog sajma od 18 sati, donosi i paljenje 2. adventske svijeće koje će svojim nastupom uveličati članovi KUD-a Klek. Druga adventska svijeća bit će upaljena u 19 sati, nakon svete mise.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment