Vijesti 06.11.2019.

No comments

Gradski čelnici obišli Pučko učilište

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, obišli su u utorak Pučko otvoreno učilište. U pratnji ravnateljice Blanke Poljak Franjković, razgledali su prostore i na licu mjesta se uvjerili u sve što će se uskoro raditi. Naime, kao što smo već pisali, nakon obavljenog tehničkog pregleda dijela građevine Pučkog otvorenog učilišta Ogulin u srpnju 2019. godine, nedavno je izdana uporabna dozvola za dio prostorija Pučkog učilišta. Slijedeći korak je opremanje tih prostora koji su prijeko potrebni za provođenje novih obrazovnih i kulturnih programa Učilišta. Uvidom u dostupnu dokumentaciju, ulaganje u projekt rekonstrukcije objekta Pučkog otvorenog učilišta Ogulin do kraja ove godine iznosit će 21,5 milijun kuna.
Do potpunog okončanja radova preostale su još faze X. i XI., a završetak radova planiran je tijekom slijedeće godine.

 

 

Na najavu gašenja Poduzetničke zone reagirao ogulinski HDZ

Gradska organizacija HDZ-a grada Ogulina danas se oglasila priopćenjem na temu, kako navode, likvidacije Poduzetničke zone Ogulin kao rezultata politikantstva. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ponukani najavom gospodina Domitrovića zaposlenicima Poduzetničke zone Ogulin, u kojoj ih obavještava o likvidaciji poduzeća koja bi se trebala dogoditi do kraja 2019. godine i njegovom porukom da će sreću morati potražiti na Zavodu za zapošljavanje, odlučili smo reagirati i postaviti nadležnima nekoliko pitanja.

Prvenstveno vodeći brigu o našim sugrađanima i njihovim radnim mjestima koja su nužna da bi isti prehranili obitelji i imali dostojanstven život zanima nas čija je odluka bila zatvaranje Poduzetničke zone Ogulin? Tko uopće donosi odluke u Gradu – vodstvo Grada, Gradsko vijeće ili netko treći? Tko će preuzeti odgovornost za nastalu situaciju?

Poduzetnička zona Ogulin trebala je biti biser gospodarstva grada Ogulin te se godinama ranije ulagalo kako bi se to i ostvarilo. Istovremeno, ta ista zona je godinama bila trn u oku ogulinskog SDP-a, koji su je nazivali bacanjem novca u blato, a ovim činom je i mogućnosti dodatnog širenja i razvoja upitna. Zaposlenici zone svih su ovih godina dobro odrađivali svoj posao čemu u prilog ide i činjenica da je i izvješće o poslovanju Poduzetničke zone Ogulin za 2018. prihvaćeno jednoglasno na sjednici Gradskog vijeća.

Pitanje čemu onda ovakva, očito politički dirigirana odluka Domitrovića? I zbog čega dosadašnjim, dugogodišnjim zaposlenicima Poduzetničke zone, više nema mjesta u sustavu Grada Ogulina i gradskih poduzeća – dok se s druge strane redovito zapošljava po političkim i rodbinskim kriterijima?!
Vrijeme će pokazati jesu li razlog nove, buduće investicije u Zoni u kojima nema mjesta za ljude koji ne odgovaraju gospodinu Domitroviću već će ih zamijeniti politički „podobnima“.” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Tomislav Lipošćak, predsjednik ogulinske organizacije HDZ-a.

 

 

Zavičajni muzej uskoro bogatiji za audio vodič

Zavičajni muzej Ogulin uskoro će biti bogatiji za mobilnu aplikaciju s audio vodičem. Muzej se na ovaj način okreće tehnologiji i tehnološkim mogućnostima kako bi približio posjetiteljima postojeće muzejske izloške i pozadinu njihovih priča na jedan suvremeniji i interaktivniji način.

Muzejska mobilna aplikacija zamišljena je kao jednostavna za rukovanje i prilagođena je korisnicima različite dobi, interesa i razine poznavanja mobilnih tehnologija. U sebi će sadržavati audio vodič i vizualne materijale koji će učiniti muzej atraktivnijim kako za školske posjete tako i za strane turiste te omogućiti da vrijeme provedeno u Muzeju istovremeno bude zabavno, poučno i upečatljivo.
Aplikaciju će posjetitelji moći koristiti putem svojih vlastitih mobilnih uređaja ili putem tableta u vlasništvu muzeja. U projekt je uključena i nabava slušalica koje bi se posjetiteljima ustupale na korištenje, kako uključivanjem audio vodiča ne bi ometali druge posjetitelje. Misleći na nešto starije posjetitelje, kupit će se i nekoliko tablet uređaja u koje će aplikacija već biti integrirana, kako bi njome mogli lakše i preglednije rukovati, a zbog većeg ekrana tablet uređaja starije će osobe, kao i one slabovidne, lakše koristiti aplikaciju.
Ideja je da se sadržajima na hrvatskom i engleskom jeziku ispriča priča o Ogulinu i muzeju glasom nekih od najpoznatijih ogulinskih ličnosti.  Aplikacija će biti dvojezična i sadržavati će ukupno oko 40 minuta zvučnog sadržaja. Radit će na principu QR kodova ili brojeva eksponata, ovisno što se pokaže praktičnijim tijekom testiranja aplikacije.
Kada možemo očekivati prezentaciju audio vodiča, pitanje je na koje Ana Krznarić nudi slijedeći odgovor:
– snimka – Ana 3
Inače, sredstva za ovaj projekt osigurana su putem prijava na pozive na predlaganje programa u kulturi Karlovačke županije i poziva na prijavu projekata iz područja razvoja publike Ministarstva kulture RH. Ostatak sredstava osigurat će sam Muzej iz vlastiti prihoda.

 

Prijavite komercijalnu djelatnost za Bajkoviti advent u Ogulinu

U punom jeku su pripreme za ovogodišnje izdanje Bajkovitog adventa u Ogulinu. Tako je, između ostalog, Turistička zajednica Grada Ogulina objavila Javni poziv za obavljanje ugostiteljskih i komercijalnih djelatnosti na Bajkovitom adventu.

Predmet javnog poziva je izdavanje dozvole za korištenje lokacija i infrastrukture, bez naplate najma, za obavljanje ugostiteljskih i ostalih komercijalnih djelatnosti tijekom odvijanja manifestcije, koja počinje 1. prosinca ove i završava 07. siječnja slijedeće godine. Iskaz interesa i odabir za besplatno korištenje lokacije i infrastrukture se provodi podnošenjem putem pisane prijave, a temeljem uvjeta ovog Javnog poziva.

Prijave se, s naznakom Bajkoviti Advent u Ogulinu, dostavljaju osobno radnim danom od 8 do 16 sati u ured Turističke zajednice ili putem pošte na adresu Kardinala A. Stepinca 1, Ogulin.
Prijave se mogu dostaviti i elektroničkom poštom na adresu: [email protected] .
Rok za prijavu je 11. studeni, a odabir izlagača/ugostitelja za sudjelovanje na manifestaciji izvršit će se do 13. studenog. Više informacija o uvjetima ovog javnog poziva, kao i potrebnu prijavnicu možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Grada Ogulina.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment