Vijesti 06.10.2020.

No comments

Nastavak ulaganja u ogulinske zdravstvene i socijalne ustanove

Energetska obnova Opće bolnice Ogulin te rekonstrukcija, uređenje i nadogradnja objekta i okolišnog prostora Doma za starije i nemoćne “Biskup Srećko Badurina” bile su teme sastanka koji je u ponedjeljak održan u Uredu župana Karlovačke županije. Uz nazočnost predstavnika OB Ogulin, na čelu s ravnateljem dr. Josipom Zorkom te ravnateljice Doma za starije i nemoćne “Biskup Srećko Badurina” Nataše Vučković Ivošević, sa suradnicima, kao i predstavnika Karlovačke županije raspravljalo se o ovim temama koje će u narednom vremenu generirati nova zanačajna ulaganja u ogulinsko zdravstvo i socijalu.

Na sastanku je zaključeno da se energetska obnova OB Ogulin te energetska obnova zgrade stare bolnice u kojoj djeluje Dom Srećko Badurina razdvoje kao dva zasebna projekta. Također će ove dvije ustanove potpisati međusobni ugovor o davanju na uporabu dijela parkirališnog prostora Bolnice, kako bi se dio parkirališta mogao urediti kroz projekt Doma. Projekt obnove Doma “Biskup Srećko Badurina” vrijedan je 6,89 milijuna kuna i obuhvatiti će kompletnu rekonstrukciju prostora Doma, zelenog prostora i parkirališta, koje je u vlasništvu OB Ogulin.

Također je predloženo da Dom od Opće bolnice Ogulin otkupi prostor u kojem djeluje, uz suglasnost osnivača. Za to je prethodno potrebno napraviti procjenu prostora koji se planira otkupiti.

 

 

 

Zaražena je i Martina Furdek-Hajdin, a u županiji je danas 7 novooboljelih

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 7 novih slučajeva zaraze  koronavirusom, a radi se o dva muškarca i pet žena. Četiri  osobe imaju prebivalište na području grada  Karlovca te tri osobe na području Ozlja. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 378 osoba i trenutno je 47 aktivnih slučajeva koronavirusa. U Općoj bolnici Karlovac je trenutno hospitalizirano 10 osoba. Četiri osobe su jučer otpuštene, 2 osobe su prebačene na klinike u Zagrebu, a jedna je osoba primljena. Inače, u županijski Stožer civilne zaštite pristigla je i informacija da je jedna osoba na žalost preminula, a radi se o muškarcu starije životne dobi koji se tijekom protekla dva tjedna liječio u Zagrebu.

U samoizolaciji se nalazi 408 osoba, a kršenja tih mjera nije bilo.

Podsjećamo kako smo ovog jutra primili izvanredno priopćenje iz Karlovače županije, u kojem stoji:

“Zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin obavila je jučer testiranje na COVID-19/Sars-CoV-2. Rezultati testa pokazali su da je pozitivna na koronavirus. Zamjenica koja obnaša dužnost župana dobrog je zdravstvenog stanja s blagom kliničkom slikom. Karlovačka županija nastavlja sa normalnim radom, a Županiju će do daljnjega voditi zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar. Također, Martina Furdek- Hajdin će svoje radne obaveze nastaviti obavljati u samoizolaciji. Daljnja epidemiološka obrada je u tijeku te ćemo o daljnjem razvoju situacije pravovremeno obavijestiti javnost”.

 

Nagrađeno i 6 profesora ogulinskih škola

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je drugu godinu zaredom nagradilo najbolje profesore iz cijele Hrvatske, a među preko 500 nagrađenih našli su se nastavnici i profesori iz ogulinskih škola. Iz ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Bernanrdina Frankopana” nagrađeni su profesorica Engleskoga jezika Marijana Smolčec, profesor ekonomske skupine predmeta Branko Rumenović, te profesor Informatike Bojan Grba. Nagrađene su i tri djelatnice Prve osnovne škole Ogulin, a one su učiteljica razredne nastave Nada Božičević,  nastavnica matematike Biljana Stipetić te nastavnica informatike Valentina Blašković .

Svi oni nagrađeni su za trud, zalaganje, brojne aktivnosti i projekte koje provode u školi te za rad s učenicima. Dodjela nagrada je, zbog aktualne epidemiološke situacije, održana u ponedjeljak, u virtualnom okruženju, i to upravo na Dan učitelja. Prigodnim objavama i čestitkama na Facebooku profilima obje škole popraćeno je ovo vrijedno priznanje, a čestitkama se pridružuje i naša radijska ekipa.

 

 

Bajke u Dječjem tjednu

Bajke su nezaobilazan dio svakog djetinjstva. Kroz njih razvijamo maštu i kreativnost, učimo o temeljnim životnim vrijednostima, a najčešće su i prvi susret sa svijetom književnosti, poručuju iz Ivanine kuće bajke, te napominju da povodom obilježavanja Dječjeg tjedna, od danas do nedjelje, u Ivaninoj kući bajke najmlađim posjetiteljima poklanjaju prijepise nekih od najpoznatijih domaćih i svjetskih bajki! Budući da su u mjesecu listopadu davne 1916. godine objavljene i Priče iz davnine, među odabranim bajkama moći ćete pronaći i neke bajke proizašle iz pera naše Ivane Brlić-Mažuranić, koja je kroz svoja djela snažno promicala i poklanjala ljubav. “Mi vam poklanjamo bajke, a vas pozivamo da ih čitate i podijelite ljubav dalje, jer, kako kaže moto Dječjeg tjedna: „Ljubav djeci prije svega”!”- poručuju iz Ivanine kuće bajke.

 

Dinka i Ljerka uživale u 1. satu plesa

U Pučkom otvorenom učilištu Ogulin održan je prvi sat plesa u sklopu projekta ˝Svi plešemo˝. Tijekom prvog sata u plesu su uživale Dinka i Ljerka, a kako je to izgledalo možete pogledati u kratkom videu koji je objavljen na Facebook stranici Učilišta.

Cilj ovih plesnih radionica je kulturna inkluzija svih zainteresiranih osoba, neovisno o invaliditetu ili savršenosti tijela ili o prethodnom plesačkom iskustvu. Inače, ovim projektom sudionike se nastoji potaknuti na inkluzivne grupne plesne izvedbe, obučiti ih osnovama plesnog izražavanja te osnovama plesnih koreografija. Sudionici će sudjelovati u izradi i kreiranju plesne predstave čija će tematika biti problematika osoba s invaliditetom i teškoćama u suvremenom društvu.

Program Svi plešemo – zajedničkim snagama provode Alegria – centar za ples i rekreaciju te Pučko otvoreno učilište Ogulin. Pridružiti im se možete i vi. Javite se na broj 095 5621 394, na e-mail [email protected] ili putem društvenih mreža. Program je besplatan za sve polaznike, a financira ga HEP-a iznosom od 6.000 kuna, u sklopu objavljenog poziva “Svjetlo na zajedničkom putu 2020.”.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment