Vijesti 06.05.2020.

No comments

Započeli radovi na 1. fazi izgradnje retencije Ogulin

Unatoč pandemiji COVIDA-19 i svim nepredviđenim okolnostima, započeli su radovi na I. fazi izgradnje retencije Ogulin u okviru projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“. Radovi na 1. fazi vrijedni su 54,7 milijuna kuna s PDV-om, a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

Izgradnja cjelokupnog zahvata retencije Ogulin s pripadajućim građevinama izvodi se kroz četiri faze, a ukupna vrijednost projekta je 186,2 milijuna kuna i financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85% dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.

Radovi na izgradnji retencije Ogulin predstavljaju prvu fazu sveobuhvatnog projekta obrane od poplava grada Ogulina kojom će se smanjiti poplavni rizici grada Ogulina. Ublažit će se vodni valovi velikih voda ovog područja, a kroz čišćenje Đulinog ponora povećala se protočnost.

Zaštita grada Ogulina od velikih voda planira se ostvariti izgradnjom retencije na prostoru doline Ogulinske Dobre približno 2,5 kilometra zračne linije udaljenosti od najzapadnijeg dijela grada Ogulina, a glavni objekt retencije bit će nasuta brana koja će imati funkciju ublažavanja vrhunca vodnog vala uz ispuštanje vode kroz temeljni ispust.

Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova.

Do sada su izvedeni radovi treće faze koji obuhvaćaju izgradnju zaštitnog zida na ribnjaku na rijeci Vitunjčici, dok je za radove druge faze – izgradnja zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor, u tijeku izrada projektne dokumentacije, a za radove četvrte faze – izgradnja brane retencije Ogulin s pripadajućim objektima, u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole.

Na otvorenju radova nazočne je pozdravio gradonačelnik Dalibor Domitrović, a potom su se s nekoliko informacija o na projekt osvrnuli zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te na koncu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić,

Naša radijska ekipa je iskoristila prigodu i direktora Đurokovića i gradonačelnik Domitrovića upitala za suradnju Hrvatskih voda i grada Ogulina. Ona je, naime, u početku bila odlična, ali je u proteklih godinu dana prilično oslabljena, što se gradonačelnik nije libio i javno reći. Poslušajte kako su oni prokomentirali dosadašnju suradnju.

 

 

U županiji do sada izliječene 24 osobe

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Svi pristigli nalazi su negativni, a jučer je testirana 41 osoba. Na kućnom liječenju još se nalaze 4 osobe, u Zagrebu se nalazi 1 osoba, a do sada su u Karlovačkoj županiji izliječene 24 osobe. Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje, koje se vrši u Karlovcu, bit će uzeto još 45 uzoraka.

U Općoj bolnici Karlovac počeo je normalan režim rada te je tijekom jučerašnjeg dana obavljeno 500 pregleda u različitim ambulantama.
U samoizolaciji se na području županije nalazi 376 osoba, a u protekla 24 sata nije evidentirano niti jedno kršenje ove mjere.
U karanteni Grabovac nalazi se 11 osoba pod mjerama samoizolacije. Do povećanja broja je došlo zbog stranih državljana koji su pristigli u RH, a koji nisu mogli osigurati samoizolaciju u vlastitom prostoru.

S jučerašnjim danom, po pristiglom nalogu Ministarstva unutarnjih poslova RH, demobilizirana je karantena u Lovačkom domu Muljava zbog prestanka potrebe za angažiranjem.

 

Objavljene upute za organizaciju vjenčanja i pogreba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za održavanje vjenčanja i pogreba te otvaranje dječjih igrališta, kao i na koji se način može baviti rekreativnim sportom na otvorenom.
Prilikom održavanja vjenčanja, radi zaštite zdravlja svih sudionika, preporučuje se da se ona održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice. Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti  jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije. Potrebno je održavati fizičku distancu  među osobama od 1,5 metra u  prostoru gdje se odvija službeni dio ceremonije vjenčanja.  Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru.Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene  maske za lice te druga pokrivala koja  prekrivaju usta i nos.

Što se tiče organizacije pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urne omogućava se održavanje isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. Nužno je ograničiti broj ožalošćenih koji prisustvuju ovakvim događanjima na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca. Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća. Osmrtnica i dalje ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba. Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje navedenih mjera.  Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije. U zatvorenim prostorima preporučuje se i nošenje maski za lice ili medicinskih maski.
Ožalošćenim osobama članovima obitelji koje su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti SARS-CoV-2 treba omogućiti dolazak na pogreb. Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe. Takve osobe ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi.

U finkciju su stavljena i dječja igrališta, rekreacijski prostori na otvorenome te prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome. Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Potrebno je podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće. Za vrijeme boravka na dječjim igralištima te tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama.

 

O ogulinskom ćudoređu nekada

U našem programu redovito pratimo, između ostalog, rad gradskih tvrtki i ustanova. Tako često zavirimo i iza vrata ogulinskog Zavičajnog muzeja. Obzirom da su se okrenuli modernim tehnologijama pomoću kojih žele prezentirati muzejski postav na drugačiji način, pratiti ih možemo i putem njihove Internetske i Facebook stranice.

Tako na Facebook stranici muzeja u rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva”, jednom tjedno, objavljuju zanimljive crtice iz bogate povijesti ogulinskog kraja.
Posljednja objavljena je zanimljiva crtica koja govori o ogulinskom ćudoreću.

Naime, položaj žena u društvu u prošlosti nije bio lak, a ni Ogulin prije stotinjak godina nije bio izuzetak po tom pitanju. Uvijek su postojali dežurni dušebrižnici, zaštitnici morala, koji su pazili da naše Ogulinke slučajno ne krenu krivim putem, a ako bi se to i dogodilo, često su uzimali stvar u svoje ruke.
O tome svjedoči vijest iz lista ”Glas Hrvata”, koja je objavljena 15. siječnja 1921. godine, pod naslovom ”Moralna učiteljica”. Radi se o učiteljici iz Kamenice, koja je živjela nevjenčano, pa su lokalni žitelji odlučili tome stati na kraj. Žalili su se u Županiju zbog takvog načina života, a njihova nastojanja kulminirala su kad je dotična rodila: ” Kad se već ne može stati na put ovakovim sablaznima, molili bi kraljevsku zemaljsku vladu da joj izda dozvolu za udaju.”
Druga, još bizarnija vijest objavljena je u istim novinama, 18. veljače 1922.godine, pod naslovom ”Zaustavljene na bijegu”. Evo vijesti u cijelosti: ”Ovih dana su nekoje gospodje izmedju Karlovca i Ogulina uhvaćene u vlaku i dopremljene u Ogulin pod sumnjom da su htjele ostaviti svoje muževe. Točnim ispitivanjem se je ustanovilo da su išle u Zagreb kupovati kostime za Klekovu zabavu, koja će biti na sam pokladni utorak, na 28. veljače.”

Tako je to bilo u neka davna vremena u našem gradu. Inače, fotografije spomenutih tekstova iz “Glasa Hrvata” možete pronaći naravno na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin, kao i mnogo drugih zanimljivosti iz ove gradske ustanove.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment