Vijesti 06.04.2020.

No comments

Treći dan za redom bez novooboljelih, ali opuštanja nema!

Treći dan za redom u Karlovačkoj županiji nema novoobljelih osoba od koronavirusa. Odlična je to vijest koju smo čuli na, danas održanoj, tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Podsjećamo, u našoj županiji su ukupno 24 osobe oboljele od koronavirusa. U Karlovcu je trenutno hospitalizirano šest osoba, jedna je u klinici u Zagrebu, a ostali su na kućnoj njezi. Najstarija oboljela osoba ima 82 godine, a najmlađa je beba od dva mjeseca.

Ispred Opće bolnice Karlovac se od proteklog tjedna provodi drive in testiranje. Prema riječima ravnatelja bolnice, dr. Ervina Jančića dnevno se uzme od 30 do 40 uzoraka, a rezultati analize budu dostupni kroz 12 do 24 sata.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić je istakao da je na području naše županije stanje sigurnosti, po svim segmentima, zadovoljavajuće. Zabilježen je pad prekršajnih, ali i kaznenih djela, a policijski djelatnici su do sada izvršili 1400 nadzora osoba koje se nalaze u samoizolaciji, a trenutno je tim mjerama u županiji obuhvaćeno 350 osoba.
Policija nadzire i poštivanje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, a gotovo svaki dan evidentira se oko 10 do 20 prekšaja te odredbe.

S tiskovne konferencije je proučeno da, iako je epidemiološka slika posljednjih dana povoljna, i dalje nema opuštanja te da svi zajedno moramo ustrajati na poštivanju mjera koje je odredio Stožer civilne zaštite RH.

 

Stanje na ogulinskom području je zadovoljavajuće

U 14 sati započela je on line sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite, koja je i ovaj put održana u proširenom sastavu. Tijekom sjednice svi članovi Stožera podnjeli su kratko izvješće o radu i stanju u svojim resorima, a, prema njihovim riječima, stanje na području našeg grada je u svim segmentima zadovoljavajuće i pod kontrolom.

Među ostalima, načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Ivana Salopek Šumonja rekla je kako interes za propusnice ne jenjava, zahtjevi se pravovremeno obrađuju, a neopravdani se odbijaju.

Prema riječima dr. Alene Furić, stanje u ogulinskoj bolnici je zadovoljavajuće i pod kontrolom. Trenutno se u bolnici nalazi 1 suspektan pacijent i on je u izolaciji, testiran je, a rezultati uzetog uzorka bit će poznati tijekom dana. Dobra je vijest da je 11 zdravstenih djelatnika izašlo iz samoizolacije, nemaju znakove bolesti i dobrog su zdrastvenog stanja. Ukoliko, nakon novog testiranja, budu i dalje negativni na koronavirus bit će do kraja tjedna ponovno na svojim radnim mjestima.

Načelnik PP Ogulin Goran Vukelja je istakao da je stanje opće sigurnosti na našem području zadovoljavajuće, a u protekla 24 sata evidentirana su samo 2 kršenja mjera veznih uz propusnice. Policija i dalje nadzire poštivanje i provedbu mjera koje se odnose na samoizolaciju. Trenutno je na našem području tim mjerama obuhvaćeno 40 do 50 osoba, a slučajeva kršenja nije bilo.

Izvješća ostalih članova ogulinskog Stožera mogla bi se svesti pod jedan zajednički nazivnik – sve se odvija prema planu i bez ikakvih poteškoća.

Svi članovi prihvatili su prijedlog gradonačelnika Dalibora Domitrovića da se on line sjednice ubuduće održavaju svakog ponedjeljka u 14 sati, a ukoliko situacija to bude nalagala sjednica će biti sazvana i ranije.

 

Grad Ogulin objavio antirecesijske mjere

Mnogi gradovi u Hrvatskoj, pa i u našoj Županiji, uvode antirecesijske mjere, a među njima je i Grad Ogulin. Na upit novinara što grad namjerava učiniti kako bi u ovoj situaciji olakšao život poduzetnicima, obrtnicima i ostalim građanima, stigao je i odgovor iz gradske uprave.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje, glavna mjera je provedba gradskih projekata, posebno onih sufinanciranih iz EU fondova.

“U situaciji u kojoj jesmo, kad se smanjuje osobna potrošnja, zbog otkaza u realnom sektoru, smanjenja plaća i zbog opreza potrošača koji pokušavaju povećati ili stvoriti zalihe, pogubno bi bilo zaustaviti javne investicije, državne i lokalne. Zbog toga će prva i glavna mjera borbe protiv gospodarske krize biti provedba infrastrukturnih projekata, posebno onih koji se sufinanciraju iz EU fondova. Trenutno Grad Ogulin ima u različitim fazama provedbe više projekata u ukupnoj vrijednosti od preko 100 milijuna kuna”- navodi Vukelja, te dodaje:

“Ostale mjere za ublažavanje posljedica epidemije na gospodarstvo su:

– svim vlasnicima, odnosno korisnicima poslovnih prostora i građevinskog zemljišta koje služi obavljanju poslovne djelatnosti na području Grada Ogulina, odobrit će se oslobađanje plaćanja komunalne naknade u razdoblju od 01. travnja do 30. lipnja 2020. godine,
– poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada po odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. godine, odobrit će se oslobađanje plaćanja zakupa poslovnog prostora, poreza na korištenje javnih površina te poreza na potrošnju u razdoblju od 01. travnja do 30. lipnja 2020. godine,
– obveznicima plaćanja spomeničke rente obustavlja se obveza plaćanja u skladu s Odlukom o obustavi plaćanja spomeničke rente Ministarstva kulture,
– za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate te se za predmetno razdoblje neće obračunavati zatezna kamata,
– za vrijeme ograničavanja rada Dječjeg vrtića “Bistrac”, neće se naplaćivati usluga korištenja vrtića,
– za vrijeme trajanja posebnih uvjeta, neće se naplaćivati gradska parkirališta,
– vezano uz uslugu vodoopskrbe, poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada po odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. godine, bit će obračunat samo fiksni dio cijene vodne usluge u razdoblju od 01. travnja do 30. lipnja 2020. godine,
– vezano uz uslugu prikupljanja komunalnog otpada, poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada po odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. godine, odobrit će se oslobađanje naplate usluge prikupljanja komunalnog otpada u razdoblju od 01. travnja do 30. lipnja 2020. godine,
– Grad Ogulin će rebalansom proračuna namijeniti sredstva za interventni fond iz kojeg će pomoći poduzetnicima koje je kriza najviše pogodila.”

Također doznajemo da Grad Ogulin ove godine neće isplatiti uskrsnice zaposlenicima, a plaće je smanjio još 2017. godine kad je nova vlast, dolaskom na dužnost, zatekla manjak u proračunu. Trenutno je proračun Grada Ogulina stabilan, međutim razmatraju dodatna smanjenja plaća i ostalih rashoda u budućem razdoblju, ako bude potrebno. Gradske tvrtke i ustanove također neće isplaćivati uskrsnice.

Uz to, Grad Ogulin je u fazi likvidacije svoje tvrtke Poduzetnička zona d.o.o. čime će se ostvariti uštede od preko 800.000 kuna na godišnjoj razini, kaže Vukelja.

Inače, i o ovoj temi bilo je govora u našoj jučerašnjoj emisiji Oči u oči u kojoj smo ugostili gradonačelnika Dalibora Domitrovića i njegovu zamjenicu Ivanu Salopek Šumonju.

 

HDZ Ogulin reagirao na gradske antirecesijske mjere

Tijekom vikenda na naš redakcijski e-mail stiglo je priopćenje Gradske organizacije HDZ-a Ogulin koje potpisuje predsjednik Tomislav Lipošćak. U priopćenju za medije stoji:

“Poštovani!

Kada je HDZ predložio poduzimanje hitnih mjera pred više od dva tjedna (19.3.2020.), gradonačelnik Domitrović ih je nazvao smiješnima i neozbiljnima. Sada, kada iste mjere dolaze kao prijedlog aktualne SDP-ove vlasti naziva ih „antirecesijskim“. Vrlo je dobro pitanje tko je sada neozbiljan i smiješan?
Podsjetimo, 19. ožujka 2020. ispred Kluba vijećnika HDZ-a predloženo je poduzimanje hitnih mjera zbog novonastale situacije s korona virusom.

Tada je predloženo:
1. Razmatranje mogućnosti obustave naplate naknade za vrtić zbog novonastale situacije i u vidu pomoći roditeljima
2. Oslobađanje plaćanja zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu grada na 3 mjeseca s mogućnošću produženja
3. Oslobađanje plaćanja naknade za korištenje javnih površina na 3 mjeseca s mogućnošću produženja
4. Oslobađanje plaćanja komunalne naknade za gospodarstvenike

Također, tada smo naglasili kako poduzimanje ovih mjera treba shvatiti kao trenutnu mjeru, a o svim ostalima potrebna je dodatna rasprava i šira suradnja, uzimajući u obzir i situacije koje još ne možemo predvidjeti.
Kako je vidljivo iz istupa zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje, svi ovi prijedlozi ipak su uvaženi. Jedino nije jasno kako aktualnoj SDP-ovoj vlasti i gradonačelniku Domitroviću više nisu smiješni i neozbiljni – kao kada ih je HDZ predlagao, nego ih sada nazivaju „antirecesijskim“. Također, mjere dolaze više od dva tjedna nakon HDZ-ovog prijedloga.
Zbog ozbiljnosti situacije do sada nismo reagirali na ovakve istupe gradonačelnika Domitrovića, međutim ovakvom politikanstvu uistinu nema mjesta u ovakvim situacijama. Nadamo se da će se dobri prijedlozi uvažavati bez obzira na to tko ih predlaže i da se ubuduće zbog toga neće gubiti dragocjeno vrijeme.

S poštovanjem,

Predsjednik
GO HDZ-a Grada Ogulina
Tomislav Lipošćak, dipl.ing.”

 

Ogulinski DSS traži prolongiranje antirecesijskih mjera

I sljedeća vijest donosi regiranje na objavljene antirecesijske mjere Grada Ogulina kojima se želi olakšati život poduzetnicima, obrtnicima i građanima.

Naime, u našu redakciju stiglo je danas priopćenje DSS-a, kojeg potpisuje predsjednik stranke i gradski vijećnik Siniša Ljubojević.

U pripćenju stoji:

” DSS Ogulina je 17. i 19. ožujka 2020. pozvao gradonačelnika Ogulina da hitno donese prijedlog mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa na lokalno gospodarstvo.

Predložene mjere od strane DSS-a gradonačelnik je nazvao smiješnim, ali 15 dana kasnije, zamjenik gradonačelnika Ogulina najavljuje mjere pomoći koje smo tražili od gradonačelnika.

Da je gradonačelnik reagirao na vrijeme i da je bio zainteresiran, mjere su mogle biti prihvaćene na održanoj konferencijskoj 10. sjednici Gradskog vijeća 31. ožujka.

Vjerujemo da je netko razumniji u SDP-u ipak primorao gradonačelnika da reagira na štete koje je već sada pandemija prouzročila ogulinskim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima, pa je prijedloge najavio zamjenik, kojem prijedlog nije bio smiješan.

Predlažemo gradonačelniku Ogulina da predviđene mjere za ublažavanje posljedica na gospodarstvo zbog koronavirusa se ne ograničavaju do 30. lipnja kako je zamjenik gradonacelnika najavio, već da se uvedu do kraja 2020., odnosno do 31.12.2020.

Također predlažemo da Grad Ogulin osigura bespovratna sredstava poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima i na taj način novcem iz Proračuna pomognemo sačuvati radna mjesta.

Sredstva u Proračunu za infrastrukturne projekte koji se ne sufinanciraju sredstvima iz EU fondova trebaju biti preusmjerena na pomoć lokalnom gospodarstvu.

Nadamo se da Grad i gradska poduzeća neće više u ovom teškom periodu zapošljavati kako smo imali prilike nedavno svjedočiti već javnim novcem čuvati radna mjesta ogulinskog gospodarstva.”

Tijekom vikenda vatrogasci imali pune ruke posla

Tijekom vikenda na području naše županije zabilježeno je više požara tvorenog prostora, unatoč brojnim apelima vatrogasnih službi. Naime, Županijski vatrogasni operativni centar Karlovac evidentirao je 26 intervencija, od čega su čak 22 požara otvorenog prostora. Zabilježeni su na području Karlovca, Ozlja, Plaškog, Saborskog, Josipdola, Slunja, Generalskog Stola, Vojnića, Barilovića, Draganića, Rakovice, Duge Rese i Ribnika.
Na navedenim intervencijama angažirano je ukupno 139 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila.

Ovim putem Vatrogasna zajednica Karlovačke županije upozorava građane da je, sukladno Odluci o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, svako spaljivanje potrebno javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu.

Također, potrebno je pridržavati se određenih mjera zaštite na način da mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume, a važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar.

Iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra Karlovac posebno naglašavaju da su za nepridržavanje Odluke propisane novčane kazne, stoga još jednom upozoravaju sugrađane da se pridržavaju mjera zaštite od požara i odluka čelnika jedinica lokalne samouprave koji imaju mogućnosti i zabraniti svako spaljivanje na otvorenom.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment