Vijesti 06.03.2020.

No comments

Održana početna konferencija projekta “Građenje reciklažnih dvorišta”

U Velikoj dvorani gradske vijećnice Grada Ogulina održana je, u petak, početna konferencija u sklopu projekta „Građenje reciklažnih dvorišta“. Ovaj projekt se već provodi, a osim održavanja ove početne konferencije predviđene su i informativne te obrazovne aktivnosti. Osim gradonačelnika Dalibora Domitrovića, njegove zamjenice Ivane Salopek Šumonje i djelatnika gradske uprave koji rade na projektu, konferenciji su nazočili i direktorica ogulinskog SKG-a Sanja Tomić te Mladen Klasnić, vlasnik „ECOLINE-a“ obrta za usluge savjetovanja, koji je nazočne upoznao sa temeljnim ishodima realizacje ovog važnog projekta za naš grad i građane.

Inače, projekt „Građenje reciklažnih dvorišta“ sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85% ukupno prihvatljivih troškova projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,4 mil.kuna sa PDV-om, a rok okončanja njegove provedbe je predviđen za rujan ove godine.

Krajnji cilj projekta izgradnje reciklažnog dvorišta je doprinijeti povećanju stope odvojenog sakupljanja otpada na području Grada Ogulina, odnosno smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište.

Važnost ovog projekta za naš grad prokomentirao je gradonačelnik Domitrović i Mladen Klasnić, vlasnik obrta „ECOLINE”:

 

Ogulince ne zanime ni kućno kompostiranje

U četvrtak je u ogulinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici održana 2. centralna javna tribina na temu “Kućno kompostiranje”. Tribina je organizirana i održana u sklopu provedbe projekta “Recikliraj za bolje sutra”, kojeg zajedničkim snagama provode Grad Ogulin i Općina Plaški.

Cilj projekta je, podsjećamo, izgradnja svijesti građana Ogulina i Plaškog o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporaba predmeta, a s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
U sklopu projekta predviđeno je održavanje ukupno 4 javne tematske tribine.

Na sinoćnjoj tribini Ogulinci su tako imali prilike doznati sve o kompostiranju u kućanstvu, a zahvaljujući stručnom voditelju tribine Marku Košaku iz Zelene akcije iz Zagreba.
Nažalost naši sugrađani ovu priliku niti ovaj put nisu iskoristili kako bi naučili nešto korisno, jer su tribini nazočili tek gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Daniel Vukelja, te pojedini djelatnici gradske uprave i ogulinskog SKG-a.

Treća tribina u sklopu ovog projekta planira se za kraj ožujka, a o terminu održavanja ćemo vas naknadno izvijestiti.

 

U Ivaninoj kući bajke obilježit će Dan žena

Ivanina kuća bajke se uključila u organizaciju obilježavanja Međunarodnog dana žena, u okviru pripreme certificiranja Europske rute književnica koju vodi Forum slavenskih kultura iz Ljubljane.
U organizaciju su uključeni partneri iz Slovenije, Srbije, Poljske i Rusije vođenim turama, programom za djecu u vidu kreativnih radionica, sajmovima knjiga, raspravama i predavanjima o djelima i književnicama.

Program Ivanine kuće bajke će se održati u nedjelju, 8. ožujka.
U 10:00 sati počinje vođena tura i pripovijedanje na dijelu rute bajke u središtu Ogulina. Vlasnica obrta za turističko vođenje i pripovijedanje Sabina Gvozdić će posjetitelje povesti na mjesta inspiracije Ivane Brlić – Mažuranić u središtu grada Ogulina, početak je ispred Ivanine kuće bajke. Posebna nagrada je pripovijedanje bajke, u čast naše najslavnije Ogulinke i domaćice Ivanine kuće bajke – Ivane Brlić –Mažuranić.
Za 11:00 sati zakazan je početak edukativne radionice pod nazivom “Ivanina vremenska lenta”. Radionica obuhvaća grupno istraživanje i pronalaženje događaja vezanih uz ponuđene godine koje su važne u životu Ivane Brlić-Mažuranić.
Popunjava se lenta vremena, a odgovori se pronalaze istražujući tajanstvene odaje začaranog dvorca Ivanine kuće bajke.

“Ovim programom čestitamo svim ženama Dan žena, pozivamo na sudjelovanje i častimo!”-poručuju iz Ivanine kuće bajke.

 

Večeras u Pučkom počinje Spikeraj

Pučko otvoreno učilište Ogulin, u suradnji s Radio Ogulinom, danas počinje s provedbom novog programa “SPIKERAJ”, Mala škola dječjeg novinarstva. Korisnici programa bit će djeca i mladi od 8 do 15 godina, a stručni suradnici su Dubravko Dragičević, Ivan Sušanj i Blanka Poljak Franjković.

Glavni cilj projekta je razvijanje komunikacijskih i stručnih kompetencija djece i mladih, stjecanje znanja kako iznesti željeni sadržaj na svima razumljiv način, a iz razloga da pomoću novih usvojenih znanja djeca aktivno participiraju, kreiraju, donose odluke te pomažu drugima i sebi u svojoj zajednici.

Prva radionica održat će se večeras, s početkom u 18:30 sati, u učionici na prvom katu Pučkog učilišta. Program će se provoditi do rujna ove godine.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment