Vijesti 06.02.2020.

No comments

U Ogulinu će se snimati dokumentarac

Na ogulinskom području u travnju će se snimati zanimljiv dokumentarni film. Doznali smo to od djelatnica Turističkog ureda Grada Ogulina, kojeg su jučer posjetili Elvis Bilalić i Zlatan Molnar iz produkcijske kuće Coincedence picture production.

Ovaj zanimljiv dvojac ugostili smo u našoj Temi dana, pa smo tako od Elvisa Bilalića imali priliku čuti nešto više o ovom projektu.

Osim prirodnih i kulturoloških ljepota, u domkunetarnom filmu “Putevima vode” svoje mjesto imat će i lokalna gastronomija, a za taj dio priče zadužen je Zlatan Molnar, finalist 1. sezone RTL-ovog showa “3, 2, 1 Kuhaj!”.

Početak snimanja dokumentarnog filma zakazan je za 10. travanj, u istarskom Humu, nakon čega će se filmska ekipa otisnuti na putovanje kroz preostalih 40 gradova i općina ili 29 rijeka i 17 prirodnih jezera, što obuhvaća i Nacionalne parkove i Parkove prirode u RH.

U Ogulin bi filmska ekipa trebala stići 13. travnja, no o točnim danima zadržavanja na našem području naknadno će nas obavijestiti. Razlog tome je zaključivanje scenarija, čija izrada je još uvijek u tijeku. Vjerujemo da će ovo, između ostalog, biti još jedna uspješna prezentacija i promocija kulturnih i prirodnih ljepota te gastronomije i našeg kraja.

Kako doznajemo, premijera ovog dokumentarnog filma planira se na ovogodišnjem Motovun film festivali, koji se već tradicionalno održava svake godine krajem srpnja i početkom kolovoza.

 

“Pristup samo pozvani”

Povodom Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Ogulin postavljena je izložba o građanskom društvenom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća, koja nosi naziv “Pristup samo pozvani”.
Naime, gospodarski razvoj Ogulina nakon razvojačenja Vojne krajine 1874. godine, političke i ekonomske promjene, prometna infrastruktura te razvoj školstva, stvorili su temelje za kulturni i društveni razvitak. U grad u to vrijeme dolaze činovnici, zdravstveni radnici, obrtnici raznih profila, prvi industrijalci i prosvjetni kadar. Bili su to preduvjeti u kojima se razvija građanski duh koji je tema ove izložbe.
Grad Ogulin je stoga početkom 20. stoljeća imao izuzetno živopisan kulturni i društveni život koji se ogledao u postojanju brojnih društava, udruga te raznih dobrotvornih, kulturno – prosvjetnih i sportskih organizacija koje su svojim djelovanjem doprinosile “podizanju društvenosti” građana Ogulina.
U pripremanju izložbe i istraživanju arhivskog gradiva bilo je jasno kako ova tema zahtijeva mnogo širi kontekst, stoga se dotiče i školstva u prvim dekadama stoljeća, arhitekture i izgleda gradskih ulica, građanske mode te posebno ističe Hrvatski sokol Ogulin koji je kroz mnoštvo svojih odjela značajno uticao na društvene aktivnosti navedenog vremena.
Arhivsko gradivo o ovoj temi sačuvano je u fragmentima, stoga smo u prikupljanju dodatnih izvora potražili pomoć naših sugrađana. Među njima treba spomenuti obitelj Stipan koja je dala svoj doprinos ustupljivanjem fotografija iz privatnog obiteljskog albuma, Andreu Radojčić koja je posudila knjigu dogovanja onitelji Lipovac iz Josipdola, obitelj Plivelić koja je na posudbu dala frak s cilindrom ogulinskog učitelja Franje Plivelića te nekoliko drugih tekstilnih predmeta koji su doprinos podtemi o građanskoj modi početkom 20. stoljeća.
U pokušaju prikaza društvenog života Ogulina početkom 20. stoljeća poseban je doprinos dao ogulinski kolekcionar i ljubitelj starina Krunoslav Dujmić koji je posudio velik broj predmeta iz svoje privatne kolekcije, a koji su nam pomogli u rekonstruiranju ambijenta građanske gostionice iz navednog razdoblja. Također, zahvaljujemo i Denisu Franušiću na pomoći u realizaciji ove izložbe i prikupljanju podataka te pisanju teksta o arhitekturi.
Ova izložba je prva postavljena u novoobnovljenim izložbenim prostorima Zavičajnog muzeja Ogulin, a sufinancirana je sredstvima Karlovačke županije.
Izložba će biti otvorena do 30. travnja 2020. godine, a ulaz je slobodan. “Stoga pozivamo sve sugrađane da dođu i pogledaju je, te istraže zašto izložba nosi naziv „Pristup samo pozvani“.” – poruka je djelatnika Zavičajnog muzeja.

Sportski uspjesi učenika OTŠ-a

Učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin rado sudjeluju na različitim sportskim natjecanjima te često ostvaruju odlične rezultate. Kako doznajemo, od početka ove školske godine već su bili poprilično uspješni.

Županijsko natjecanje u krosu održano je 15. listopada 2019. godine u Karlovcu. Sudjelovali su učenici Mateo Jurković, Niko Fran Jurković i Toni Marinić te ostvarili odlično 2. mjesto u ekipnoj konkurenciji, dok je u pojedinačnom poretku Mateo Jurković zauzeo 2. mjesto.
U Karlovcu je, pak, 16. prosinca prošle godine održano Županijsko natjecanje u stolnom tenisu, a sudjelovali su  Nikola Stipetić, Mario Stipetić, Ante Cindrić i Mate Kovačić. Osvojili su izvrsno drugo mjesto.
Županijsko natjecanje u badmintonu održano je 22. siječnja ove godine, također u Karlovcu, a sudjelovali su učenici Mirko Šumonja, Matija Fumić, Ante Paušić i Marin Paušić i osvojili 3. mjesto. Svi ti lijepi rezultati ostvaruju se pod vodstvom profesora kineziologije Petra Ribića.
Ono što sada slijedi posebno ih veseli, jer su se uspjeli plasirati u finale na županijskoj razini, i to iz odbojke i futsala. Utakmice će biti održane 12. veljače u karlovačkoj školskoj športskoj dvorani Mladost, i to odbojka u 10.00 sati, a futsal u 15.00 sati. Ovim putem pozivaju sve one koji su u mogućnosti da dođu bodriti njihove dečke!

Uskoro kreće nova radionica Pučkog učilišta

U ogulinskom Pučkom otvorenom učilištu u ponedjeljak, 24. veljače, s početkom u 18:00 sati započinje provedba edukacije i radionica slikarske tehnike mozaik.
Edukacija i radionice će se, do 3. travnja, provoditi tri puta tjedno u trajanju od 2 sata. Stručna suradnica i voditeljica radionica bit će Marija Trdić Ćuk.
Zbog ograničenog broja sudionika, iz Pučkog učilišta mole zainteresirane da se prijave putem elektronske adrese [email protected] ili putem telefona 047 522 257 radnim danom od 7 do 15 sati. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment