Vijesti 05.11.2019.

No comments

Zgrada „socijalnog“ ima novog vlasnika

Zgrada nekadašnjeg socijalnog u samom centru grada od nedavno ima novog vlasnika. Derutnu zgradu, koja nagrđuje izgled samog središta grada, kupio je ogulinski Dom zdravlja. Zgrada je bila u suvlasništvu HZZO-a i HZMO-a, a prodana je putem javnog natječaja. Za nekretninu je uključujući PDV plaćen iznos od 492.000 kuna. Sredstva za kupnju bila su osigurana financijskim planom Doma zdravlja Ogulin za 2019. godinu, te su u cijelosti i isplaćena.
Da bi kupili zgradu i parcelu koja je nekad bila sastavni dio parcele na kojoj je sagrađen Dom zdravlja posegnulo se u višak sredstva koja su sakupljena tijekom proteklih godina. Kako nekretnina više nije uporabljiva napravljen je elaborat rušenja zgade, na čijem mjestu će vjerojatno već sljedeće godine biti parkiralište”- dodaje ravnateljica Kurelac.

 

Sutra ponovno štrajk u svim školama

Sutra će ogulinski školarci, kako se čini, ponovno na odmor. Naime, nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama, a prema najavama sindikata sutra će se štrajkati u svim školama u Hrvatskoj. Sutra će biti održan i veliki prosvjed na Trgu Sv. Marka pred Vladom. Prema objavljenom rasporedu, prosvjetari iz Karlovačke županije štrajkat će i u petak zajedno s kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije.

Po već ustaljenom običaju, učenici koji sutra dođu u školu bit će zbrinuti kao i tijekom prethodnih dana štrajka.

 

Obljetnica je osnutka „Tigrova“

5. studenoga 1990. godine u Rakitju je ustrojena 1. gardijska brigada ”Tigrovi”. Boreći se za Hrvatsku ova je brigada dobila brojna priznanja i pohvale za ratne uspjehe te se u siječnju 2003. godine spojila s 9. gardijskom brigadom “Vukovi” u novu postrojbu. Danas je 1. mehanizirana bojna Gardijske mehanizirane brigade nositeljica tradicije “Tigrova” te slavi obljetnicu 1. gardijske brigade i Dan bojne 5. studenoga. Sjedište 1. mehanizirane bojne ”Tigrovi” je u vojarni ”Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.
Ogulin i Ogulinci imaju još uvijek svježe i drage uspomene na vrijeme Domovinskog rata i boravak pripadnika Tigrova na ogulinskom području i ratištu, iz čega su se rodila brojna prijateljstva, pa i ljubavi. U tim danima ponosa i slave, pripadnici 1. Gardijske brigade zajedno su sa ogulinskom 143. brigadom branili Ogulin i Hrvatsku u skladu sa njihovim sloganom – “Za Hrvatsku – kao tigar”.
Svim pripadnicima 1. Gardijske čestitamo njihovu obljetnicu, a poginulim borcima nek’ je vječna slava i hvala.

 

U četvrtak počinju X. Dani Ilme de Murske

Pred nama su X. Dani Ilme de Murske. Ovu tradicionalnu manifestaciju u čast operne dive organizira Pučko otvoreno učilišteOgulin, a održavat će se od 7. do 16. studenog.

Ilma de Murska, pravim imenom Ema Pukšec, rođena je u gradu podno Kleka 6. veljače 1834. godine. Bila je hrvatska operna pjevačica, a, svojom pojavom, ekscentričnošću i pjevačkim darom, bila je metom pozornosti gdje god se pojavila.
Njezin rad nije prošao nezapažen niti u svijetu, tako da su je poznate osobe njezina vremena nazivale hrvatskim slavujem i povijesnom pjevačicom 19. stoljeća.
S uspjehom je nastupala na opernim pozornicama u Italiji, Mađarskoj i Španjolskoj. U bečkoj Dvorskoj operi nastupa od 1864. do 1873., zatim u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Rusiji, te Americi.

X. izdanje Dana Ilme de Murske započet će u četvrtak radionicom zborskog pjevanja koju će održati stučni suradnici Ronald Braus, Blanka Tkalčić i Davor Ljubičić, a u suradnji s Hrvatskim pjevačkim društvom Klek. Radionica će se održati u konferencijskoj dvorani, a početak je zakazan za 18 sati. Ulaz je slobodan za sve koji se žele okušati u zborskom pjevanju.

Manifestacija se nastavlja u subotu koncertom Ronalda Brausa, Blanke Tkalčić, Davora Ljubičića i Hrvatskog pjevačkog društva Klek. Koncert će se održati u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Na istoj lokaciji već slijedeći dan, u nedjelju, bit će upriličen koncert Kalamos Reed kvinteta. Ulaz je slobodan, a koncert počinje isto u 19 sati.

Petak, 15. studenog, je rezerviran za popularnu (F)ILMU koja ovaj put donosi koncert učenika Osnovne glazbene škole, pri Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin. Mjesto događanja je ponovno konferencijska dvorana, ulaz je slobodan, a (F)ILMA počinje u 19 sati.

Slijedeći dan, 16. studenog, za 19:00 sati zakazan je početak humanitarnog koncerta Djevojačkog zbora Mozartine, Musical zbora Webber i Zbora dječaka BoysVoice. Organizaciju potpisuju Udruga Oda prijateljstvu i Pučko otvoreno učilište Ogulin. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna, a možete ih već kupiti u Pučkom otvorenom učilištu, radnim danom od 7 do 15 sati, ili na ulazu na dan održavanja koncerta. Sav prihod od prodaje ulaznica ide u humanitarne svrhe za liječenje jednog djeteta.

 

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe u Karlovačkoj županiji. Najavili su to iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, napomenuvši da će se cijepljenje provoditi kod izabranog liječnika opće medicine i u Službi za epidemiologiju Zavoda, u Mačekovoj 48 u Karlovcu. Ove godine je naručeno i stiglo je 11.500 doza, što je više nego lani, kada je nabavljeno 10.039 doza cjepiva.
Ove godine prvi put je nabavljeno četverovalentno cjepivo, u koje je, za razliku od trovalentnog cjepiva korištenog proteklih godina, dodana i zaštita protiv još jednog B tipa virusa gripe.
Cijepljenje se, između ostalog, preporučuje osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, štićenicima domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, trudnicama, zdravstvenim i djelatnicima domova za starije osobe.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment