Vijesti 05.05.2020.

No comments

Danas se otvara 1. faza radova na izgradnji ogulinske retencije

Prije manje od sat vremena u Ogulinskom Hreljinu upriličeno je otvorenje radova izgradnje retencije Ogulin, što predstavlja prvu fazu Projekta zaštite od poplava grada Ogulina.

Vrijednost prve faze radova izgradnje retencije Ogulin iznosi 54,7 milijuna kuna s PDV-om, dok je vrijednost cjelokupnog Projekta zaštite od poplava grada Ogulina 186 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 85% sredstava, a ostatak sredstava osiguravaju Hrvatske vode.

Otvorenju radova nazočili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek – Hajdin, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Na terenu je bila i naša radijska ekipa, a što smo sve doznali i zabilježili imat ćete priliku poslušati sutra u našim informativnim emisijama.

 

Epidemiološka slika u Ogulinu i okolici je dobra

Danas je održana redovita online sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, i ovaj put u proširenom sastavu. Epidemiološka situacija na području našeg grada i okolice i dalje je dobra.
Trenutno smo u 2. fazi relaksacije epidemioloških mera, pa su tako i u našem gradu otvoreni brojni frizerski, te kozmetički obrti i saloni za masažu. Provode li njihovi vlasnici sve epidemiološke naputke i mjere Zavoda za javno zdravstvo nadziru članovi Stožera, koji ih obilaze na terenu.
Druga faza popuštanja mjera donijela je promjene vezane uz organizaciju vjenčanja i pogreba koji su sada dopušteni u krugu obitelji, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Važno je naglasiti da nigdje nije propisan maksimalan broj sudionika ovakvih događanja. Otvorena su i dječja igrališta te vanjski sportski tereni za rekreativce, ali i dalje je na snazi mjera zabrane okupljanja na javnim površinama koja se odnosi na najviše 5 osoba.
Načelnica ogulinskog Stožera Ivana Salopek Šumonja je naglasila da se te dvije odluke nalaze u međusobnoj koliziji, a još se čekaju detaljne upute i mjere Stožera civilne zaštite RH i Zavoda za javno zdravstvo. Ukoliko na igralištima budu uočene veće skupine djece ili sugrađana od strane nadležnih će biti zamoljeni da ih napuste.
Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac je naglasila da od 4. svibnja ponovno rade sve ordinacije u svom punom opsegu, a pacijenti se prethodno moraju naručiti kod izabranih liječnika opće i dentalne medicine. Na taj način izbjegava se stvaranje gužvi u čekaonicama kao i poštivanje svih epidemioloških mjera.
Djelatnici PP Ogulin i dalje bez poteškoće obavljaju sve svoje zadaće, dok su se djelatnici JVP Ogulin, tijekom proteklog tjedna, vratili svom uobičajenom režimu rada u 4 smjene.
Djelatnici i volonteri ogulinskog Crvenog križa i dalje obilaze teren, posjećuju staračka i samačka domaćinstva kojima dostavljaju hranu i lijekove, ali i dalje bez direktnog kontakta sa korisnicima. Prema riječima ravnateljice Valentine Bartolović, u vrijeme epidemije dobili su čitav niz novih korisnika. Za petak je najavila još jednu akciju dobrvoljnog davanja krvi, jer u cijeloj zemlji vlada nestašica krvi. Akcija će se održati u prostorijama njihovog društva, uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera, a provodit će se u vremenu od 12 do 19 sati.
U ogulinskom SKG-u i Vodovodu i kanalizaciji poslovanje se odvija bez poteškoća. Direktor Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić je istakao da su njihovi djelatnici započeli sa spajanjem mještana Kukače i Kamenice na vodoopskrbni sustav, a trenutno su zaprimili 60 takvih zahtjeva.
Što se tiče okolnih općina, stanje u Saborskom i Plaškom je također dobro.
Na samom kraju sjednice gradonačelnik Dalibor Domitrović je istakao zadovoljstvo povoljnim epidemiološkim stanjem u Hrvatskoj i našem gradu, te izrazio nadu da ćemo se u što skorije vrijeme vratiti u uobičajene životne tokove.

Iz SKG-a reagirali na navode koji kruže društvenim mrežama

S obzirom da se posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama može pročitati kako Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin vrši protuzakonite radnje vezane uz dobivanje potpora za održavanje radnih mjesta, OGportal je zamolio upravu SKG-a da im odgovori je li to doista tako i što se točno događalo.

Odgovor su primili u utorak, a u njemu se navodi:
“Ovih dana pojavile su se neistinite objave i komentari na društvenim mrežama, a vezano za isplatu potpore za očuvanje radnih mjesta tvrtki Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin, te stoga dostavljamo točan slijed događaja:
Dana 25. ožujka od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobili smo e-mail u kojem nas obavještavaju o mjeri potpore poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta. Na naš upit o uvjetima i načinu ostvarivanja tog prava, iz HZZ-a nam dostavljaju odmah isti dan informaciju o mjeri i obrasce za popunu zahtjeva za potporu (preslika e-mail poruke u privitku).
Zahtjev se dostavlja online u središnji ured u Zagrebu i u zahtjevu je nedvosmisleno navedeno da se traži isplata mjere za 2 (dva) radna mjesta na parkingu, koji je zatvoren odlukom Stožera, kao epidemiološka mjera spriječavanja širenja zaraze COVIDOM-19.
Zahtjev SKG-a zaprimljen je u Zavodu 03. travnja sa svim popratnim dokazima o opravdanosti dodjele mjere (ugovori o radu za 2 radnika, odluka o prestanku rada parkinga, dokaz da nije bilo smanjivanja ukupnog broja radnika, dokaz o padu prihoda na radnoj jedinici parking usporedivo za ožujkom 2019.g. (naravno da je pao prihod ako parking ne radi).
U privitku dostavljamo zahtjev za dodjelu potpore koji sadrži uputu da pravo na potporu nemaju samo oni radnici koji koriste neku drugu mjeru HZZ-a.

Vlada RH je 08. travnja izvršila prvu dopunu mjera u smislu ograničavanja prava, dakle, nakon što je zaprimljen zahtjev SKG-a. Temeljem te dopune mjera, a nakon dobivene upute od strane HZZ-e tvrtka će vratiti kompletan uplaćeni iznos na račun uplatitelja.
U međuvremenu je naš zahtjev (kao i zahtjevi drugih komunalnih tvrtki u RH) obrađen i isplaćeno je nezamislivih 139.750,00 kn.
Uvidjevši da se radi o ogromnom iznosu koji nismo tražili, odmah smo telefonski kontaktirali HZZ, tražili upute za vraćanje preplaćenog iznosa i pokrenuli proceduru povrata uplaćenih sredstava.
U kontaktu sa predstojnicom ureda HZZ u Karlovcu dobili smo ispriku zbog neugodne situacije koja je nastala u medijskom prostoru, jer je očita greška Zavoda.

Nažalost, ovakva jedna nespretna greška izazvala je lavinu neprimjerenih reakcija.
Žao nam je što je jedna tako vrijedna i pravovremena mjera Vlade RH o pomoći poslodavcima, sa naglaskom na očuvanju radnih mjesta, u ogulinskom slučaju dobila tako ružan epilog.
Tvrtka SKG d.o.o. Ogulin je stabilna, potpuno likvidna, sa nizom započetih projekata, sa stalnim novostima u provedbi sustava gospodarenja otpadom, sa potvrđenom prijavom na natječaj za dodjelu EU sredstava za nabavku kamiona, gdje smo po redoslijedu online prijava u RH među prvih 15-tak, sa stalnim unapređivanjem usluga, sa nabavkom mini bagera za potrebe radne jedinice groblja, i sa stalnim nastojanjima na unapređivanju komunalnih usluga.
Sve to provedeno je u proteklih godinu dana, nakon što smo sanirali gubitak bivše uprave od preko milijun kuna.
Svim našim korisnicima usluga i dobronamjernim građanima ispričavamo se zbog izloženosti ovim nepotrebnim i uznemiravajućim komentarima.” – navodi se u odgovoru koji je stigao iz ogulinskog SKG-a.

 

Karlovačka bolnica je od danas COVID free bolnica

Nakon gotovo 50 dana, od kada je u karlovačku Opću bolnicu primljen prvi pacijent zaražen koronavirusom, danas više nemamo niti jedne osobe koja se liječi u OB Karlovac, pa ju od sada možemo nazivati i Covid free bolnicom. Na kućnom liječenju još se nalaze 4 oboljele osobe, dok se jedna osoba i dalje liječi u Zagrebu. Inače, u Karlovačkoj županiji do sada su izliječene 24 osobe. Jučer je testirano 57 osoba, a nalazi se očekuju tijekom dana. Donja zgrada Opće bolnice Karlovac danas će biti dekontaminirana, ali će i dalje ostati pripravna za prihvat COVID pacijenata.

U našoj županiji mjerama samoizolacije obuhvaćeno je 375 osoba, a u protekla 24 sata evidentirano je jedno kršenje mjere, zbog čega se i dalje mole građani da se pridržavaju propisanih mjera u skladu sa preporukama HZJZ. U karanteni Grabovac nalazi se 5 osoba pod mjerama samoizolacije.

Po pitanju gospodarske slike, u Karlovačkoj županiji aktivna su 1.923 obrta. Sukladno Odlukama Stožera Civilne zaštite RH i preporukama HZJZ-a, u 1.fazi, od 27.travnja, omogućen je rad za 193 obrta koji imaju registriranu trgovačku djelatnost, tj.10% od ukupnog broja obrta, te 288 obrta registriranih za usluge u djelatnostima koje nemaju bliski kontakt s klijentima na području naše županije; dakle sveukupno 481 obrt, odnosno 25% svih obrta sa razine županije.

Zahvaljujući 2. fazi relaksacije epidemioloških mjera, 173 su obrta na području županije kojima je 4. svibnja dopušten rad, a tu se ubrajaju frizeri, pedikeri, kozmetičari, brijači, te obrti za njegu i uljepšavanje tijela. U 3. fazi relaksacije mjera, koja bi trebala započeti 11. svibnja, još 365 obrta moći će ponovno otvoriti svoja vrata.

Inače, oko 47% djelatnosti, odnosno 904 obrta, našla su se u kategoriji obrta kojima uslijed epidemije nije bio ograničen rad, a to su proizvodni obrti, poljoprivredni obrti te dio uslužnih obrta kao npr. usluge graditeljstva, usluge mehanizacije, održavanje i popravak objekata; obrti za računovodstvene usluge, intelektualne usluge. No usprkos tome što im nije bio obustavljen rad, svejedno su se i ovi obrti našli u poteškoćama te su bili suočeni sa padom prometa, nedostatkom sirovina i materijala i slično.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite napominju da to ne znači da će svi navedeni obrti zaista i započeti s radom, odnosno svaki obrtnik ima pravo donijeti odluku je li mu, obzirom na navedene preporuke, mjere i restrikcije, isplativo raditi u trenutnim okolnostima.

 

Rad ogulinske bolnice se postupno vraća u normalu

Verujemo da vam je već poznato da smo jučer ušli u 2. fazu relaksacije epidemioloških mjera. U sklopu te druge faze došlo je i do reaktivacije zdravstvenog sustava. Našu radijsku ekipu je zanimalo što to konkretno znači za pacijente i korisnike zdravstvenih usluga ogulinske bolnice, pa smo u našem programu tijekom prijepodneva ugostili zamjenicu ravnatelja bolnice dr. Helenu Hlavač.

Podsjećamo, i ogulinska bolnica je u proteklih mjesec i pol dana imala potpuno drugačiji režim rada. Bolnica je tijekom tog razdoblja reducirala hladni operativni pogon i rad u specijalističko konzilijarnoj zaštiti, a rad gotovo svih snaga bio je usmjeren na borbu sa epidemijom koronavirusa.

Dr. Helena Hlavač nam je pojasnila što pacijentima donosi revitalizacija ovih mjera.

 

Prema uputama Ministarstva zdravstva, pozivaju se pacijenti koji imaju respiratorne tegobe i povišenu tjelesnu temperaturu, iznad 37,2, da ne dolaze na kontrolne preglede u bolnicu već da se konzultiraju sa svojim liječnikom.

I dalje se na ulazu u bolnicu i hitni bolnički prijem vrši trijaža.

Nas je, između ostalog, zanimalo što je sada činiti pacijentima koji su tijekom ožujka i travnja imali ranije zakazane termine za preglede i dijagnostičke postupke.

Inače, svi oni pacijenti koje očekuju operacije bit će, sukladno preporukama Ministarstva zdravstva, prije zahvata testirani na koronavirus.

I dalje je u ogulinskog bolnici na snazi zabrana posjeta, a u cilju sprječavanja širenja zaraze i zaštite pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, kao i medicinskog osoblja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment