Vijesti 05.03.2020.

No comments

Potpisan Sporazum o zajedničkom korištenju ogulinske sortirnice

U gradskoj vijećnici upriličeno je, u četvrtak, potisivanje Sporazuma o zajedničkom korištenju Sortirnice otpada Ogulin.
Sporazum o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada – Sortirnice Ogulin je, u ime Grada Ogulina, potpisao gradonačelnik Dalibor Domitrović s gradonačelnikom Grada Otočca Stjepanom Kostelcem, te načelnicima općina Brinje, Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko Zlatkom Fumićem, Zlatkom Mihaljevićem, Ivicom Sopekom, Perom Damjanovićem i Markom Bićanićem.
Naime, Grad Ogulin je pokrenuo ovaj projekt, čija procijenjena vrijednost iznosi 11,6 milijuna kuna s PDV-om, kako bi u budućnosti uspostavio održivi sustav zbrinjavanja otpada. Projekt će tijekom mjeseca ožujka biti prijavljen na natječaj za sufinanciranje putem fondova Europske unije.
Prilikom potpisivanja sporazuma ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović je podsjetio kako je promblematika izgradnje sustava zbrinjavanja otpada jedna od najvećih i to na globalnoj razini.
Gradonačlnik Domitrović je nazočne upoznao i sa tehničkim kapacitetima ogulinske sortirnice.
Susjedne Općine i Grad Otočac su se tako, potpisivanjem ovog sporazuma, uključile u zajedničko korištenje postrojenja te će odvojenim prikupljanjem otpada smanjiti količine miješanog komunalnog otpada za 60%, a cilj je s vremenom postići i veći stupanj razvrstavanja, i preko 70%.
U ime općina, potpisnica sporazuma, novinarima se zaključno obratio načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić.

 

Odlična predstava sugrađanima na dar

Sinoć je ogulinska publika na vrlo komičan način doznala baš sve o muškarcima. Naime, Grad Ogulin je, povodom Dana žena, svojim sugrađankama i sugrađanima poklonio predstavu Teatra GAVRAN – “Sve o muškarcima”.

Konferencijska dvrana Pučkog otvorenog učilišta bila je popunjena do posljednjeg mjesta, što i ne čudi obzirom da su ulaznice planule još protekli tjedan. Inače, do sada je predstavu “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta, a priliku su ovaj put dobile i Ogulinke i Ogulnci.

Publika je tako sinoć uživala u hit komediji u kojoj je muški svijet razotkriven s puno humora i neočekivanih sukoba, a u predstavi svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga. Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. Ogulinskoj publici predstavila se glmačka ekipa u sastavu Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović, autor teksta je Miro Gavran, a režiju potpisuje Mladena Gavran.

Ogulinci su uživali u odličnoj predstavi, a vrhunsku glumačku ekipu nagradili su na kraju gromoglasnim pljeskom.

 

U subotu Dan otvorenih vrata ogulinske Stanice HGSS-a

Ovih dana slavi se 70. obljetnica od osnutka Hrvatske gorske službe spašavanja u Hrvatskoj, ali ove godine HGSS Stanica Ogulin slavi i svoj 56 rođendan. Tim povodom otvarit će u subotu vrata Stanice za sve posjetitelje koji žele više saznati o njima i njihovom djelovanju.
Više detalja o subotnjim događanjima otkrio nam je administrator HGSS Stanice Ogulin Josip Dujmić.
Vrata ogulinske stanice HGSS-a bit će otvorena za posjetitelje sve do 16:00 sati.
Inače, članovi ogulinske Stanice za svoj su rad dobili čitav niz vrijednih priznanja i nagrada, što je izvrstan pokazatelj njihovog predanog truda i rada.
Ovim putem naša radijska ekipa upućuje svim gorskim spašavateljima najljepše želje povodom ovih važnih obljetnica te što manje posla, a više vježbi.

 

Biciklisti poštujte zakonske propise!

S lijepšim danima na našim prometnicama sve je biciklista koji predstavljaju jednu od najranjivijih skupina u prometu. Stoga ih djelatnici PU karlovačke podsjećaju da su se dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu.

Naime, tijekom 2019. godine, na području Policijske uprave karlovačke, evidentirano je 38 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala. U tim prometnim nesrećama jedan biciklist je smrtno stradao, a 27 ih je bilo ozlijeđeno.

Razlozi stradavanja su razni kako zbog grešaka vozača drugih vozila tako i zbog grešaka samih biciklista. Svakako jedan od glavnih razloga njihovog stradavanja je i njihova nedovoljna uočljivost u prometu, posebice u navedenim dijelovima dana – sumrak, noć i svitanje.

Stoga iz PU karlovačke podsjećaju da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora bit upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Također, propisano je i da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

“Uzimajući u obzir da su biciklisti jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu upozoravamo ih da su se dužni pridržavati zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Ujedno napominjemo da će policijski službenici zbog učestalog kršenja prometnih propisa, kao i nedostatne razine prometne kulture vozača bicikla (vožnja nogostupom, nepropisna i neoprezna vožnja obilježenim pješačkim prijelazom, prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja jednosmjernim prometnicama i slično) u narednom razdoblju provoditi mjere i radnje u cilju zaštite ovih sudionika u prometu.” – poruka je iz PU karlovačke.

Inače, u posljednje vrijeme na prometnicama je zabilježena i pojava takozvanih električnih bicikala. Pojam bicikla definiran je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača. Kako se električni bicikli mogu uz ljudsku pokretati i snagom elektromotora, riječ je o mopedima, koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira kao motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 kubičnih centimetara ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi četiri kilovata i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 50 kilometara na sat. Stoga svi vozači koji upravljaju električnim biciklima koji se pokreću isključivo snagom elektromotora, moraju imati važeću vozačku dozvolu AM kategorije, a vozila kojima upravljaju moraju biti registrirana i osigurana.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment