Vijesti 04.12.2019.

No comments

U Udruzi “Radost” obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Sinoć su članovi ogulinske Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invalitetom “Radost”, obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.
Okupljene članove i uzvanike uvodno je pozdravila predsjednica Udruge Dragica Luketić, istakavši važnost obilježavanja ovog Međunarodnog dana.

Podršku članovima, svojom nazočnošću, pružila je zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja. Pohvalivši predan rad udruge i njenih članova, istaknula je da su osobe s invaliditetom vrijedan dio zajednice, te da će ih na njihovom putu uvijek pratiti i Grad Ogulin, u okviru svojih mogućnosti.

Priliku smo iskoristili kako bi razgledali Božićne ukrase koje su izradili polaznici Kreativne radionice Udruge. Ostala je tek nekolicina radova, možete ih pogledati i vi radnim danom, od 10 do 12 sati, u prostorijama udruge. Sav dobrotvorni prihod bit će namijenjen za nabavku novih materijala nužnih za nastavak rada Kreativne radionice.
Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Udruzi “Radost” okončano je druženjem okupljenih u neformalnom ozračju.

 

Unatoč zimi uređuje se gradski park

U gradskom parku je počela, unatoč zimi,  montaža novih dječjih sprava. Ukoliko to vremenski uvjeti dozvole, na dječjem igralištu će još ove godine biti zamijenjena i fleksibilna podloga, a ako ne, onda će ovi radovi biti prolongirani za iduću godinu, kad se vrijeme proljepša.
Stare sprave su poslane u radionicu na reparaciju. Veća drvena  sprava i ljuljačka će biti, nakon obnove, postavljene u naselju Vijenac Ive Marinkovića, a manje metalne igračke će, u dogovoru s gradskim vijećnikom Nevenom Vujnovićem, biti postavljene u Vitunju.

 

Obavijest o obvezi plaćanja komunalne naknade

Iz Upravnog odjela za gospodarstvo,komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Ogulina primili smo obavijest o obvezi plaćanja komunalne naknade.

U obavjesti stoji: “Komunalna naknada je zakonska obveza vlasnika ili korisnika stambenog, poslovnog, garažnog prostora i građevinskog zemljišta. Obveznik plaćanja komunalne naknade dužan je na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu (“Narodne novine” broj 68/18. i 110/18.) članak 94. stavak 2. u roku od 15 dana prijaviti svaki nastanak obveze Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Ogulina.

• izgradnja nove građevine
• kupnja
• promjena obračunske površine (povećanje)
• promjena obveznika

Komunalna naknada je prihod proračuna jedinice lokalne samouprave, a sredstva od iste namijenjena su za financiranje i održavanje komunalne infrastrukture, održavanje čistoće koji se odnosi na čišćenja javnih površina, održavanje javne površine, održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje groblja te javne rasvjete.

Analizom evidencije kojom raspolaže Grad Ogulin uočena je pojava neprijavljivanja nastanka obveze plaćanja komunalne naknade, te prijava promjene vlasnika nekretnine.

Člankom 94. stavak 4. Ako obveznik plaćanja komunalne naknade ne prijavi obvezu plaćanja komunalne naknade, promjenu osobe obveznika ili promjenu drugih podataka bitnih za utvrđivanje obveze plaćanja komunalne naknade u propisanom roku, dužan je platiti komunalnu naknadu od dana nastanka obveze.

Na osnovi navedenog, a kako bi ste izbjegli pokretanje prekršajnog postupka molimo Vas da, ukoliko isto već niste učinili, izvršite Zakonom propisanu obvezu plaćanja, prijava ili bilo kakve promjene.
U suprotnom ćemo biti primorani sami obračunati površinu i ispostaviti račune za tekuću godinu.

Prijave se mogu dostavljati:

1. POŠTOM NA ADRESU: Grad Ogulin, Bernardina Frankopana 11, 47300 Ogulin, Upravni odjel za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje, email: [email protected]
2. OSOBNO, NEPOSREDNOM DOSTAVOM PISANE DOKUMENTACIJE I/ILI sastavljanja zapisnika, kod nadležne osobe u Gradu Ogulinu na adresi Bernardina Frankopana 11, Ogulin – soba 33/2. kat

Za sve nejasnoće molimo Vas da nas kontaktirate na broj tel.:047/659-090, mob.:098/402-483.”

Obrazac prijave, kao i obavijest možete pronaći i pročitati na Internetskoj stranici Grada Ogulina.

Zajednica žena HDZ-a darivala sugrađane

Ove srijede aktivne su bile članice ogulinske Zajednice žena HDZ – a “Katarina Zrinski”. Naime, na Trgu Petra Stipetića, ovog su prijepodneva građane darivale advetskim vijenčićima. Kako doznajemo, sve što su pripremile doslovno je planulo za 15 minuta.
I za slijedeću srijedu, ponovno na Trgu Petra Stipetića, najavljuju novu rundu predblagdanskog darivanja.

 

U dvorištu Frankopanske kule traju interventni radovi

Iz Zavičajnog muzeja Ogulin nam stiže vijest kako je došlo do puknuća vodovodne cijevi u dvorištu Frankopanskog kaštela, zbog koje Muzej već dva dana nema dotok vode.

Kako doznajemo, u tijeku je sanacija, a na terenu su djelatnici Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Ogulin koji rade na zamjeni cijevi. Zbog izvođenja radova, dio dvorišta Frankopanske kule trenutno je prekopan.

Djelatnici Zavičajnog muzeja mole sugrađane za razumijevanje.

 

Sutra u Ogulinu “Mladi u operi”

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina, u suradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Rijeci, organizira koncert povodom 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu pod nazivom “Mladi u operi” koji će se održati u četvrtak, u 20 sati, u Pučkom otvorenom učilištu u Ogulinu.

Na koncertu će nastupiti studenti Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, bariton Boris Papak uz klavirsku pratnju Miloša Jerotića. Umjetnici će izvoditi kompozicije  hrvatskih, srpskih, ruskih, talijanskih i austrijskih kompozitora: Nikole Hercigonje, Dimitrija Golemovića, Leonida Dimitrijeviča Malaškina, Vladimira Solovjeva, Konstantina Babića, Vincenza Bellinija i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Tijekom koncerta, povodom 150. obljetnice kazališta, biti će prikazan i kratki dokumentarni film “Narodno pozorište u 10 činova – Epizoda Prolog”.

“Na koncert pozivamo sve građane Ogulina, jer umjetnost i kultura nemaju granice!” – poručuju organizatori, a mi tome dodajemo da je ulaz na koncert besplatan.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment