Vijesti 04.10.2019.

No comments

Pogodnosti za učenike

HŽ Putnički prijevoz uveo je dodatne pogodnosti za učenike srednjih škola koji koriste sufinancirane karte.

Naime, učenicima koji ostvaruju pravo na sufinancirani prijevoz HŽ omogućuje besplatan prijevoz s pojedinačnim kartama na bilo kojoj relaciji na području RH tijekom školske godine 2019./2020., uz kupljenu sufinanciranu kartu.

Omogućuje se i 75% popusta na mjesečne karte za srpanj i kolovoz 2020. na relaciji na kojoj su putovali tijekom školske godine 2019./2020., a na temelju koje u ljetnim mjesecima ostvaruju pravo i na besplatna pojedinačna putovanja na bilo kojim relacijama na području RH.

Kako bi ostvarili pojedinačno besplatno putovanje, učenici na blagajni ili u vlaku moraju predočiti sufinanciranu kartu za tekući mjesec na temelju koje će im biti izdana pojedinačna karta za odabranu relaciju. Karte za besplatna pojedinačna putovanja mogu se preuzeti isključivo na blagajnama.

Učenici srednjih škola mogu putovati u 2. razredu vlakova (uz naplatu rezervacijske karte u iznosu od 8 kuna u vlakovima u kojima je rezervacija obavezna). Ponuda vrijedi do 31. kolovoza 2020. godine.

 

Posljednje aktivnosti u Tjednu cjeloživotnog učenja

Nizom prigodnih aktivnosti, radionica i predavanja tijekom ovog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin obilježavao se 13. Tjedan cjeloživotnog učenja. Obilježavanje ove nacionalne obrazovne kampanje, u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja, bliži se svome kraju. Tako će i danas, od 17 sati, biti održana besplatna radionica pletenja.

U 18 sati, u Pučkom učilištu, počinje korisno predavanje na temu financijske pismenosti. Predavanje organizira novoosnovana ogulinska udruga Ekonom, a održat će ga financijska savjetnica, Ogulinka Petra Marušić. Što je to financijska pismenost i zašto je važna, kako upravljati kućnim proračunom, kako kuiti nekretninu neka su od pitanja na koje odgovore možete dobiti večeras. Na kraju predavanja moći ćete postavljati pitanja, a vjerujemo dobiti i korisne savjete. Ulaz na predavanje je slobodan.

Obilježavanje 13. Tjedna cjeloživotnog učenja završit će sutra radionicom pletenja koja počnije u 9 sati.

Inače, ova radionica nastavit će se provoditi tijekom listopada, a cilj je očuvanje hrvatske tradicijske vještine, posebice pletiva i tkanja. Stručna suradnica i voditeljica radionica je hrvatska modna dizajnerica Mihaela Marković s prebivalištem u Amsterdamu, a u svome radu posvećena je očuvanju pletiva. Sudjelovanje na radionicama je besplatno a program sufinanciraju Grad Ogulin i Ministarstvo kulture.

U Ogulin lani doselila 121 osoba, a 139 ih je odselilo

U Ogulin je tijekom prošle godine doselila 121 osoba, a 139 ih je odselilo. Naime, Državni zavod za statistiku objavio je podatke o migracijama u 2018. godini za sve hrvatske gradove i općine. Kada je u pitanju središte naše županije, grad Karlovac, podaci su bolji nego proteklih godina. Kada su u pitanju selidbe stanovništva unutar Hrvatske Karlovac je ove godine čak u plus, a u odnosu s inozemstvom i dalje gubi stanovništvo, ali u manjem omjeru nego u proteklih nekoliko godina.
Što se tiče Hrvatske, u 2018. godini iz Karlovca se u druge gradove i općine Republike Hrvatske odselilo 535 osoba, a u Karlovac je iz drugih krajeva Hrvatske doselio 541 novi stanovnik.

Kada su ostali gradovi Karlovačke županije u pitanju, u Dugu Resu je iz drugih gradova i općina RH doselilo 105 osoba, a odselilo je 111. Slunj je brojao 55 novih stanovnika iz drugih krajeva Hrvatske, a 66 je Slunjana odselilo u druge gradove i općine u domovini, dok u Ozlju bilježe prilično loš rezultat sa 58 doseljenih i 96 odseljenih.

Kada su u pitanje migracije iz Hrvatske, tijekom prošle godine sreću u inozemstvu potražila su 423 Karlovčana, 61 Dugorešanin, 57 Ogulinaca, 44 Slunjana i 39 Ozljana.

Bilo je i doseljavanja, iako valja naglasiti kako je uglavnom riječ o doseljenicima iz susjednih zemalja, dok žitelji Hrvatske sreću traže na Zapadu. U Karlovac je tako prošle godine uselilo 349 osoba iz inozemstva, u Dugu Resu 44, u Slunj 33, u Ozalj 30, a u Ogulin 25.

 

Predavanje za branitelje

Sutra će u prostorijama Udruženja obrtnika grada Karlovca, u Karlovcu, biti upriličeno predavanje za sve hrvatske branitelje, djecu poginulih i umrlih branitelja, te djecu dragovoljaca i hrvatskih ratnih i vojnih invalida. Teme predavanja bit će kako postati i ostati uspješan poduzetnik, kako osnovati braniteljsku zadrugu, te kako pri tome može pomoći Ministarstvo hrvatskih branitelja. Početak predavanja zakazan je za 17 sati.

Organizatori ujedno pozivaju sve branitelje koji su zainteresirani za osnivanje braniteljskih socijalnih zadruga da se jave ili voditelju referalnog centra ili područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja u Karlovcu. Sve infomacije možete potražiti i pozivom na broj telefona 047/611-795.

 

Počinje Dječji tjedan

Pod motom „Ljubav djeci prije svega“, Savez društava Naša djeca Hrvatske, u suradnji s Društvima Naša djeca u gradovima i općinama, u prvom punom tjednu listopada, organizira Dječji tjedan.
Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu.

Ove godine obilježavanje Dječjeg tjedna započet će u ponedjeljak, 7. listopada, na Međunarodni dan djeteta, a završit će u nedjelju, 13. listopada.

Zahvaljujući ogulinskom Društvu Naša djeca, Dječji tjedan bit će obilježen nizom aktivnosti i u Ogulinu. U ponedjeljak će tako mališani ogulinskog vrtića i osnovnih škola pisati poruke odraslima. Između ostalog, članovi DND-a Ogulin posjetit će rodilište i odjel pedijatrije Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin.

 

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment