Vijesti 04.05.2020.

No comments

Izvođač radova na rekonstrukciji Doma DVD-a Turkovići uveden u posao

Nakon što je sredinom travnja potpisan Ugovor o rekonstrukciji vatrogasnog i društvenog doma u naselju Turkovići Ogulinski, u ponedjeljak su potpisani svi potrebni akti za uvođenje izvođača radova u posao. U Velikoj gradskoj vijećnici Grada Ogulina potpisivanju su nazočili gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegova zamjenica Ivana Salopek Šumonja, direktor zagrebačke tvrtke Montel do.o.o. Zlatko Gračanin, koja je izvođač radova, te Dragomir Jakšić, direktor tvrtke NADRA d.o.o. iz Ogulina koji će obavljati poslove stručnog nadzora nad spomenutom rekonstrukcijom DVD-a Turkovići.

Podsjećamo, ovaj projekt je financiran iz fondova EU, putem podmjere 7.4. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«.
Vrijednost radova iznosi 2,3 mil. kn sa PDV-om, od čega je 85% sredstava financirano iz EU fondova, dok je 15% sredstava osigurano iz gradskog proračuna. Vrijeme trajanja ugovora je 11 mjeseci, dok je rok za završetak radova 8 mj. od uvođenja izvođača u posao.

Provedba ovakvih projekata, posebno ako su financirani iz EU fondova, najbolja su mjera protiv gospodarske krize. Tvrtka Montel d.o.o., iako nije registrirana u Ogulinu nego u Zagrebu, zapošljava radnike s ogulinskog područja te za kooperante uzima također tvrtke s našeg područja. Osim toga, projekt rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Turkovićima sa sobom donosi i 3 nova radna mjesta.

 

Nema novooboljelih u Karlovačkoj županiji

Karlovačka županija danas ne bilježi novoobljele osobe od koronavirusa. Od 27 jučer uzetih uzoraka, 4 pristigla su negativna, a ostatak rezultatata provedenih testiranja se očekuje tijekom dana. Od početka borbe s epidemijom koronavirusa u našoj županiji napravljeno je 1546 testova, a danas će biti napravljeno još 40. Prema riječima dr. Ervina Jančića, danas će iz karlovačke bolnice biti otpušten i zadnji pacijent koji je prebolio zarazu Covid-19, pa će karlovačka bolnica biti prazna i spremna za nove obveze i postupke. Do sada je u našoj županiji koronavirus preboljelo 20-ak osoba.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić rekao je da je do sada izvršeno 4500 provjera mjera samoizolacije, a trenutno su tom mjerom obuhvaćene 402 osobe u Karlovačkoj županiji. Gotovo svakodnevno bilježe se kršenja mjera vezanih uz propusnice, a do sada je ova mjera bila prekršena ukupno 686 puta.

Danas je započela i 2. faza relaksacije epidemioloških mjera, pa tako sada na području Kralovačke županije radi oko 60% obrta i tvrtki. Među njima su i danas ponovno otvoreni frizerski, kozmetički i saloni za masažu, a članovi Stožera civilne zaštite ih obilaze i provjeravaju u kojoj mjeri poštuju i provede mjere propisane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Više detalja o provedenom nadzoru bit će poznato sutra.

Započelo je i etapno otvaranje ambulantnog i polikliničkog dijela u bolnicama. “Svi pacijenti će biti pozvani na pregled ili pretragu i molimo ih da se pridržavaju tog rasporeda, odnosno da dođu u vrijeme kad su pozvani.” – poručio je, između ostalog, ravnatelj karlovačke bolnice dr. Ervin Jančić. Građane, koji su imali ranije zakazane termine za preglede, je zamolio za strpljenje i poštivanje termina koje će, kao i sve bitne upute, dobiti telefonskim putem.

Inače, današnja tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije započela je prigodnom čestitkom koja je upućena svim vatrogascima povodom bladana Sv. Florijana, njihovog nebeskog zaštitnika. Čestitke su uputili predsjednik PVZ Karlovačke županije Robert Hranilović i zapovjednik JVP grada Karlovca Miroslav Rade.

Ogulinsko Udruženje obrtnika pomaže obrtnicima

Upravni odbor Udruženja obrtnika Ogulin odlučio je pomoći svojim obrtnicima u ovoj teškoj situaciji izazvanoj koronavirusom, te je na sjednici održanoj 17. travnja donio Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći obrtnicima u iznosu od 1.000,00 kuna.

Financijsku pomoć mogu koristiti obrtnici koji ispunjavaju slijedeće uvjete:

-da su Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19.03.2020. godine obustavili rad obrta u cijelosti,
-da im je Rješenje o otvaranju obrta izdano prije 17.04.2018. godine,
-da imaju podmiren komorski doprinos uz mogućnost dugovanja rate jednog kvartala, na dan 17.04.2020. godine,
-da nisu koristili nikakve olakšice od Udruženja obrtnika Ogulin od 17.04.2018. g. do 17.04.2020. godine.

Zahtjevi se zaprimaju do petka, 8. svibnja 2020. godine, a Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći djeluje u sastavu: Josip Sabljak – predsjednik, Dalibor Turkalj – član i Slavko Vuković – član.

Prema riječima člana Komisije i potpredsjednika Udruženja obrtnika Dalibora Turkalja, u prvom tjednu bilo je 40-tak zahtjeva koje su obradili i dio novaca već isplatili, a za dio kod kojih su imali neke nejasnoće zatražili su dodatnu dokumentaciju.
Najvjerovatnije će tijekom ponedjeljka odraditi ostatak koji je pristigao do 01. svibnja, a tih je zahtjeva također oko 40.

 

Vatrogasci, sretan vam Sv. Florijan!

Danas se slavi blagdan Sv. Florijana, sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda. Vjerujemo da vam je poznato da Svetog Folrijana posebno štuju, ali i slave vatrogasci obzirom da se radi o njihovom nebeskom zaštitniku.

“Želja da se pomogne drugome, koju je živio i sveti Florijan, i danas gori u srcima 2640 hrvatskih profesionalnih vatrogasaca, 27.500 dobrovoljnih vatrogasaca, te preko 126.000 članova vatrogasne organizacije koji djeluju kroz 74 profesionalne vatrogasne postrojbe, 21 profesionalnu postrojbu u gospodarstvu i 1792 dobrovoljna vatrogasna društvo. Njihovu ljubav prema bližnjem svjedočimo kroz svakodnevne intervencije, a posebno dolazi do izražaja u ovim teškim trenucima kada je Hrvatsku pogodila epidemija korona virusa i veliki potres u Zagrebu. Također, uz sve nevolje, naši vatrogasci su spremni za još jednu protupožarnu sezonu koja je pred nama, a u kojoj će opet pokazati svoju hrabrost i požrtvovnost, baš kako ih je svojom žrtvom naučio sveti Florijan.” – poručili su danas iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Inače, svake godine u našem gradu, na blagdan Svetog Florijana, uobičajen je bio svečani mimohod članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javne vatrogasne postrojbe i njihovih gostiju, služila se i sveta misa, a sve bi, po tradiciji, okončalo prigodnim druženjem. Ove godine to neće biti slučaj, obzirom na čitav niz poduzetih epidemioloških mjera kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa. Vatrogasci su svoj dan ovaj put skromno obilježili, i to oglašavanjem sirena za uzbunjivanje na svojim vozilima točno u podne.

Međutim, to nije razlog da mi ovim putem ne uputimo čestitke svim našim vatrogascima tradicionalnim pozdravom “Vatru gasi, brata spasi”.

Za kraj napomenimo da je mjesec svibanj mjesec zaštite od požara, a na našem ogulinskom području je, podsjećamo, i dalje na snazi Odluka o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom prostoru.

Započela reaktivacija zdravstvenog sustava

Kao što ste već imali prilike čuti, danas smo ušli u 2. fazu postupnog popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera. Tako su, između ostalog, i ordinacije ogulinskog Doma zdravlja započele s pružanjem zdravstvenih usluga u punom opsegu.

Kako bi spriječili gužve u hodnicima i na taj način se pridržavali mjera za sprječavanje širenja coronavirusa, mole se pacijenti da se naručuju na preglede. I dalje je na raspolaganju broj mobitela trijaže 091/1522-263 gdje mogu dobiti podatke o radu ordinacija, ukoliko izabranog liječnika ne mogu dobiti direktno. Podsjećamo, odlukom Stožera civilne zaštite Karlovačke županije više nema dežurstva u općoj i dentalnoj medicini.

“Također, obavještavamo da ordinacija dentalne medicine u Josipdolu ima novi broj telefona 047 202 184” – rekla je ravnateljica Doma zdravlja Zlata Kurelac.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment