Vijesti 04.03.2020.

No comments

U ožujku stižu uplatnice za vodnu i komunalnu naknadu

Iz gradske uprave stigla nam je obavijest u kojoj stoji:
“Zbog prenošenja baze podataka iz tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin u stručne službe Grada Ogulina kasni se sa dostavom uplatnica za komunalnu i vodnu naknadu te se građani mole za razumijevanje i strpljenje. Uplatnice za komunalnu i vodnu naknadu pristizat će na kućne adrese i adrese tvrtki tijekom mjeseca ožujka.”

 

Sutra tribina o kućnom kompostiranju

Sutra će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin održati druga centralna javna tribina u sklopu projekta “Recikliraj za bolje sutra”. Podsjećamo, radi se o projektu kojeg zajedničkim snagama provode Grad Ogulin i Općina Plaški. Cilj projekta je izgradnja svijesti građana Ogulina i Plaškog o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporaba predmeta, a s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
U sklopu projekta predviđeno je održavanje četiri javne tematske tribine.

“Kućno kompostiranje” naziv je i tema druge tribine koja počinje u 18 sati. Tribinu će voditi Marko Košak iz zagrebačke Zelene akcije. Predviđeno trajanje tribine je sat vremena, uz ostavljanje prostora za upite i kraću diskusiju na temu. Ulaz je slobodan.

“Katarine” darivale sugrađanke

Članice ogulinske Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” ovog su prijepodneva na Trgu Petra Stipetića ponovno bile aktivne. Ovaj put mali dar pripremile su svojim sugrađankama, a povodom nadolazećeg 8. ožujka, Dana žena. Ogulinke su iznenadile drujući im crvene ruže.

 

Što će nam donijeti nova migrantska kriza?

Što će nam donijeti najavljena migrantska kriza, doznat ćemo vrlo brzo, no vrlo je vjerojatno da će znatno povećati dosadašnju brojku ilegalnih migranata – piše danas Kaportal. A njih je već lani bilo trostruko više nego godinu prije!

PU karlovačka je, pokazuju njeni statistički podaci, u 2019. u 574 slučaja nezakonitog prelaska državne granice zatekla čak 2.467 osoba. Godinu prije bilo ih je 891, u 239 slučajeva. Pri tom je najveći broj “ilegalaca” nađen u kolovozu, 477, u 88 slučajeva nezakonitog prelaska granice. U istom mjesecu 2018. brojke su govorile o 82 osobe i 25 slučajeva. Najmanje ilegalnih prelazaka lani je bilo u siječnju: 52 osobe u 16 slučajeva.

Najčešće su prošle godine našu granicu ilegalno pokušavali prijeći državljani Pakistana te Alžira i Maroka. Godinu ranije najčešće se radilo o državljanima Turske.

I krijumčarilo se štošta preko državne granice: lani je PU karlovačka evidentirala 132 slučaja krijumčarenja, godinu prije nešto manje, 118. Najčešće se prošle godine radilo o opojnim drogama, u 44 slučaja, u 13 slučajeva, kao i godinu prije, o krijumčarenju ljudi, i to u Hrvatsku, ali švercale su se i cigarete, meso, vozila, oružje, alkohol… Kazneno je prijavljeno 9 osoba, a prekršajno 123. (Kaportal.hr)

Gripa i dalje uzima danak

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije objavili su najnovije podatke o broju oboljelih od gripe za područje cijele županije. Tako su, od 24. veljače do danas, na području naše županije ukupno evidentirna 254 slučaja novooboljelih od gripe, pa se time tijekom ove sezone ukupan broj oboljelih podigao na 1.323.

Tijekom proteklih dana najviše oboljelih bilo je u Karlovcu, njih 94, dok se na drugom mjestu našla Duga Resa sa 81 oboljelom osobom koja je zatražila liječničku pomoć. 31 osoba oboljela je u Ogulinu i Ozlju, a u Slunju je istodobno evidentirano 14 gripoznih. Sudeći prema službenim podatcima, čini se kako gripa i dalje zaobilazi samo mještane Vojnića, jer niti ovaj put nije evidentirana niti jedna oboljela osoba.

Od gripe su najčešće oboljevali oni od 30 do 64 godine starosti. Osnovnoškolci, oni od 7 do 14 godina, druga su dobna skupina po broju zabilježenih slučajeva, dok je najmanje oboljelih bilo među djecom od 5 i 6 godina, te mališanima od godinu do četiri godine starosti.

Koliki je realan broj oboljelih teško je utvrditi jer ne odlaze svi po liječnički pomoć i savjet kada je u pitanju gripa.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment