Vijesti 03.10.2019.

No comments

Objavljen javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Ogulina

Na Internet stranici Grada Ogulina objavljen je javni poziv za iskaz interesa za zakup poljoprivrednog zemljišta na području Ogulina.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede 8. kolovoza dalo je suglasnost na Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ogulina.
Stoga, Grad Ogulin ovim putem obaviještava sve fizičke i pravne osobe, zainteresirane za zakup ili kupnju državnog poljoprivrednog zemljišta, da iskažu interes popunjavanjem propisanih obrazaca. Potrebni obrasci nalaze se na službenim stranicama Grada Ogulina, a možete ih podići i u prostorijama Grada Ogulina, u Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje, radnim danom od 7:00 do 15:00 sati.

Prijave se predaju u pisarnicu Grada Ogulina, na adresi B. Frankopana 11, od 7.00 do 15:00 sati,
putem pošte te na email adresu [email protected], zaključno do 31. listopada ove godine.

Odluku o izboru najpovoljnije ponude na javnom natječaju za zakup donosi Gradsko vijeće, na prijedlog gradskog Povjerenstava za zakup poljoprivrednog zemljištu u vlasništvu države, uz prethodno mišljenje Karlovačke županije i suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Više informacija o dokumentaciji, rokovima i postupku za raspisivanje javnog natječaja za zakup/prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske možete pronaći na slijedećim poveznicama:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_03_20_402.html

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2018_08_72_1472.html

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_10_92_1800.html

 

Započelo očitavanje čipova s kanti za miješani otpad

1. listopada ogulinsko Stambeno komunalno gospodarstvo započelo je sa primjenom automatske identifikacije RFID transpondera ugrađenih u posude i kontejnere za skupljanje otpada.

RFID je oznaka softvera koji povezuje korisnika sa brojem pražnjenja posude.

Iz SKG-a podsjećaju korisnike usluga da je tijekom listopada i studenog 2018. godine izvršeno čipiranje kanti i kontejnera za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Primjenom automatske identifikacije RFID transpondera zaokružen je sustav mjerenja broja odlaganja/pražnjenja kanti i kontejnera za odlaganje otpada, što će direktno utjecati na plaćanje varijabilnog dijela cijene odvoza otpada.

Konkretno to znači da će korisnici koji odvajaju i selektiraju otpad (odvajaju korisne sirovine kao papir, plastiku, staklo, metal i odlažu ih na zelene otoke ili predaju otkupljivačima) imati manje količine otpada kojeg predaju na odvoz, te će plaćati manji varijabilni dio cijene odvoza otpada, kada isti bude implementiran u cjenik.

Sustav funkcionira na način da se očitavanjem čipa povezuje šifra kupca, šifra objekta i šifra
posude, te navedene podatke bilježi u softveru.

“Shvaćamo da će u praksi biti mnogo nejasnoća i pitanja, pa stoga upućujemo korisnike na rubriku „Česta pitanja” na mrežnim stranicama www.skg-ogulin.hr, gdje mogu postavljati pitanja.” – poručili su iz Stambeno komunalnog gospodarstva.

 

Čišćenje Đulinog ponora

Već smo vas izvjestili da su djelatnici karlovačke tvrtke Aquaterm, početkom tjedna, vršili radove izvlačenja i čišćenja otpada iz Đulinog ponora. Zanimalo nas je kolika je količina otpada izvučena ovom prilikom, a odgovor smo dobili iz Hrvatskih voda. Prilikom izvođenja ovih radova, iz Đulinog ponora izvađeno je gotovo 100 metara kubnih drvnih naplavina, te komunalnog otpada. Obzirom da smo zakoračili u jesen koju, između ostalog, karakteriziraju češća kišna razdoblja, nadamo se da će ovi radovi čišćenja svakako pridonjeti boljoj protočnosti Đulinog ponora. Jedna je ovo od mjera obrane našeg grada od poplava.

 

Sutra o financijskoj pismenosti

Obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja nastavlja se danas besplatnom radionicom pletenja, a vodit će ju Mihaela Marković. Radionica će se održati u učionici Pučkog otvorenog učilišta od 17 sati. Ista radionica, u isto vrijeme i na istom mjestu očekuje vas i u petak. Petak u ogulinskom Pučkom učilištu donosi i jedno zanimljivo predavanje na temu financijske pismenosti. Predavanje će održati financijska savjetnica Petra Marušić. Koliko građani uopće znaju o financijskoj pismenosti možete čuti odd predavačice, Petre Marušić. Ulaz na predavanje o financijskoj pismenosti je slobodan. Organizator ovog događanja je novoosnovana ogulinska udruga Ekonom, a početak je zakazan za 18 sati.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment