Vijesti 03.06.2020.

No comments

Grad Ogulin osnovao Fond pomoći za gospodarstvenike

Na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina gradski vijećnici su potvrdili formiranje Fonda za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize uzrokovane koronavirusom.

Korisnici Fonda mogu biti sva mikro, mala i srednja trgovačka društva, obrti, slobodna zanimanja i zadruge koje su u cijelosti u privatnome vlasništvu, koje su sa sjedištem na području grada Ogulina i čije su prijave prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, na njihovu mjeru „Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19)“, pozitivno ocijenjene.

Za osnivanje Fonda iz proračuna Grada Ogulina je izdvojeno 500.000,00 kuna, a pomoć koju poduzetnici mogu ostvariti iznosi 3.000,00 kuna po poslovnom subjektu. Prema procjenama i projekcijama zaposlenika gradske urave, taj iznos dostatan je za 166 poslovnih subjekata.

Prijava za potporu podnosi se Gradu Ogulinu, Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje u pisanom obliku, na prijavnom obrascu, s potrebnom dokumentacijom, najkasnije do 31. srpnja 2020. godine, a detaljne upute kako se prijaviti, kao i obrazac prijave, nalaze se na Internet stranici Grada Ogulina www.ogulin.hr.

 

56 mališana, od 111 prijavljenih, od jeseni kreće u ogulinski Dječji vrtić “Bistrac”

25. svibnja okončani su upisi, u novu pedagošku godinu 2020./2021., u ogulinski Dječji vrtić “Bistrac”, a od danas je poznato tko će biti novi polaznici redovnih programa vrtića od jeseni.

Naime, na nedavno objavljeni javni poziv za upise, prema riječima ravnateljice Ivanke Turković, pristiglo je ukupno 111 prijava roditelja, i to za djecu starosti od jedne godine pa naviše. Od tog ukupnog broja, 56 mališana ispunilo je sve nužne uvjete i bit će upisani u vrtić, dok se 49-ero djece našlo ispod upisnog praga. Dvoje djece nije ispunilo nužne uvjete za upis, a u tri slučaja roditelji nisu dostavili potpunu dokumentaciju koja je nužna za upis djece.

Rezultati upisa, koji su šifrirani, objavljeni su danas na oglasnoj ploči na ulazu u ogulinski vrtić, a roditelji će ubrzo na kućne adrese poštom dobiti i pisana rješenja o ishodu njihovih prijava.

Ravnateljica Turković je, gostujući u našem programu, pozvala sve one roditelje čija djeca nisu prešla upisni prag da svoje mališane prijave u program igraonice u kojem ima slobodnih mjesta. Poručila je, ujedno, da je to dobar program za socijalizaciju djece i njihovu prilagodbu na način rada i boravka u vrtiću.

Sve one roditelje čija djeca su stekla pravo na upis u vrtić pozvala je da se ubrzo jave u pedijatrijsku ambulantu ogulinskog Doma zdravlja gdje će dobiti sve potrebne informacije vezane uz liječnički pregled, kojeg je nužno obaviti prije polaska mališana u vrtić.

Nadamo se da će što skoriji dovršetak izgradnje novog dječjeg vrtića na Poredicama riješiti problem nedostatnog broja mjesta za svu djecu, koja su i ove godine ostala bez svog mjesta u vrtiću.

 

Za obnovu planinarskog doma na Kleku stiže 333.000,00 kuna

Uređenje i rekonstrukcija groblja, društvenih domova te pješačkih staza, projekti su koje je financijski podržao LAG Frankopan za jedinice lokalne samouprave u svom sastavu.

Upravni odbor LAG-a „Frankopan“ donio je Odluke o odabiru projekata pristiglih na Natječaj za provedbu tipa operacije 2.2.1. „Razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a“ sukladno Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a „Frankopan“ za razdoblje 2014.-2020.

LAG Frankopan je za ovaj tip operacije stavio na raspolaganje 3.434.235,81 kuna, a na njega su se prijavile sve jedinice lokalne samouprave u sastavu LAG Frankopan, ukupno njih deset.
Među pristiglim projektnim prijedlozima bilo je šest prijedloga za obnovu i rekonstrukciju groblja, za što je općini Cetingrad odobreno 372 tisuće kuna, Saborskom 214 tisuća kuna, Bosiljevu 372 tisuća kuna, Generalskom Stolu 336 tisuća kuna te općini Josipdol 370 tisuća kuna.

Zatim, među odobrenim prijedlozima su i oni za obnovu društvenog doma, i to u Općini Tounj u iznosu od 299 tisuća kuna i gradu Slunju 370 tisuća kuna, jedan za obnovu planinarskog doma u gradu Ogulinu, na Kleku, vrijednosti 333 tisuća kuna, te izgradnja pješačke staze u Otočcu uz rijeku Gacku vrijednosti 370 tisuća kuna. Maksimalan iznos potpore po projektu iznosio je 371.975 kuna, a ukupna vrijednosti odobrenih projekata je preko tri milijuna kuna.

Iz LAG Frankopan dodaju kako će za odabrane projekte podnijeti Zahtjeve za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za izdavanje Odluke o dodjeli sredstava, nakon čega će jedinice lokalne samouprave krenuti u realizaciju projekata.

 

Policajci proteklog vikenda zabilježili 567 prekršaja

Tijekom proteklog vikenda, točnije od 29. do 31. svibnja, na području Policijske uprave karlovačke provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i sankcioniranje prekršaja.

Tom prilikom utvrđeno je ukupno 567 prekršaja, a od toga se 10 prekršaja odnosi na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 430 na brzinu, 51 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te 18 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 51-godišnjeg vozača u Selištu Drežničkom, a iznosila je 1,71 promil, dok je najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila 183 km/h na autocesti A1, na dijelu prometnice gdje je ograničenje 100 km/h.

Također, u nedjelju su policijski službenici proveli i nadzor u prometu usmjeren na vozače motocikala i mopeda. Tom prilikom kontrolirana su 64 vozača navedene kategorije vozila, a utvrđeno je 35 prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment