Vijesti 03.04.2020.

No comments

Do sada u županiji 24 osobe oboljele od koronavirusa

Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, tijekom prijepodneva, primili smo priopćenje u kojem stoji:

“U Karlovačkoj županiji od početka zaraze koronavirusom oboljele su 24 osobe. Jedna osoba je na žalost preminula te imamo jednu novooboljelu osobu. Riječ je o bliskom kontaktu, članu obitelji već oboljele osobe koja je od ranije bila u samoizolaciji. U OB Karlovac hospitalizirano je 7 osoba, 14 ih je na kućnom liječenju te se 1 osoba liječi u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Stanje pacijenata u karlovačkoj općoj bolnici je stabilno. Još uvijek se 44 kontakata sa oboljelim osobama nalaze pod administrativnim nadzorom.

U karlovačkoj općoj bolnici od jučer djeluje Drive In testiranje, odnosno uzimanje brisa iz nosa i ždrijela za testiranje na COVID-19 iz automobila pacijenata. Važno je napomenuti da na testiranje građani mogu doći isključivo uz preporuku liječnika i najavu dan ranije. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 30 uzoraka čiji se nalazi danas očekuju. Također danas će na analizu biti poslano još 20-tak uzoraka.

Djelatnici PU Karlovačke svakodnevno provjeravaju osobe stavljene pod administrativni nadzor (samoizolaciju). U protekla 24 sata bilo je 7 kršenja po pitanju propusnica te niti jednog kršenja administrativnog nadzora (samoizolacije).

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj kojom je omogućeno građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Sustav e-propusnice dostupan je na adresi https://epropusnice.gov.hr . Za tehničku ili korisničku podršku vezanu uz e-Propusnice, možete upite poslati na:
• e-pošta: [email protected] (0-24 h)
• Telefon: 0800 8090 (od 8 do 17 sati). “

Iz županjskog Stožera podsjećaju da su tijekom vikenda i blagdana osigurana dežurstava ambulanti obiteljske i dentalne medicine, i to u vremenu od 8 do 20 sati.
U ogulinskom Domu zdravlja dežurni tim obiteljske medicine bit će dostupan na broj mobitela 091/152-2263, a na isti broj možete stupiti u kontakt i sa timom dentalne medicine.
“Mole se građani da za sve zdravstvene probleme prvo nazovu svog liječnika opće prakse, koji će ih dalje uputiti na postupanje.” – poručili su iz županijskog Stožera.

 

Kako zatražiti propusnice od ogulinskog Stožera civilne zaštite

S obzirom na teškoće koje se javljaju pri izdavanju propusnica za građane, a zbog preopterećenosti sustava, iz gradske uprave stigla nam je uputa za građane.
“Obzirom da u sustav ePropusnice, kao i Stožer civilne zaštite Grada Ogulina, pristižu brojni zahtjevi za izdavanjem propusnica, kako bi bili efikasniji i time ubrzali proces, molimo građane da se pridržavaju u nastavku navedenih uputa.” – poručuju iz gradske uprave, te podsjećaju da Stožer civilne zaštite Grada Ogulina izdaje propusnice u slučaju vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Zahtjev možete dostaviti putem sustava e-Građani, odnosno Internet adrese https://epropusnice.gov.hr/. U slučaju da je sustav preopterećen, zahtjev IZNIMNO možete dostaviti i na email adresu stozer.cz@ogulin .

Da bi se predao zahtjev za propusnicu treba pripremiti slijedeće podatke:

– Ime i prezime
– OIB
– Adresa prebivališta i stalnog boravka
– email
– Mjesto odlaska
– Razlog odlaska
– Razdoblje odlaska (najdulje 14 dana)

Poslodavac izdaje propusnicu u slučaju kad ona treba zbog prometa i kretanja nužnog za opskrbu, za dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskom materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanja javnosti, putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Liječnik obiteljske medicine izdaje propusnicu stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.

Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ima) propusnica se izdaje putem web stranice https://www.savjetodavna.hr/propusnice/ na kojoj je potrebno popuniti zahtjev.

Produžen rok za iskaz interesa za POS-ove stanove u Ogulinu

Vjerujemo da vam je već poznato da Grad Ogulin planira realizaciju druge stambene zgrade na svom području po programu društveno poticane stanogradnje (Program POS).

Cilj je rješavanje stambenog pitanja građana Grada Ogulin, kao i drugih zainteresiranih građana Republike Hrvatske koji žele živjeti u Ogulinu. Rekonstrukcijom postojećeg objekta u krugu bivše vojarne Sveti Petar predviđa se oko 40 stanova različitih površina (garsonijere, 1-sobni, 2-sobni i 3-sobni stanovi) koji će biti smješteni u prizemlju i potkrovlju zgrade.

Lokacija planiranih stanova je uz parcelu na kojoj se uskoro treba graditi dječji vrtić.

Obzirom na novonastalu situaciju vezanu uz koronavirus COVID -19, Grad Ogulin produžuje rok za iskaz interesa građana putem ankete, i to do kraja travnja 2020. godine. Građane mole da anketni listić preuzmu na internetskoj stranici Grada Ogulina, a popunjene upitnike predaju putem pošte ili e-maila na adresu: [email protected] . Anketni upitnik možete preuzeti ovdje (https://www.ogulin.hr/wp-content/uploads/2020/02/javni-poziv-POS-listic1.pdf ).

Sutra nam je 55. rođendan!

U subotu 4. travnja, navršit će se punih 55 godina od kako je Radio Ogulin službeno počeo emitirati svoj program! Rođendan ćemo proslaviti više radno, a manje svečano.

Naime, u aktualnoj situaciji nije vrijeme za slavlje, pa se tome moramo prilagoditi.
Iako smo u povodu rođendana namjeravali otvoriti naš novi studio, za koji su sredstva osigurana u gradskom proračunu, a dijelom iz naših vlastitih sredstava, to nažalost, neće biti moguće. Naime, ostao je za dovršiti jedan vrlo mali dio posla, ali zbog nemogućnosti dolaska predstavnika tvrtke od koje smo nabavili opremu, to naprosto nije moguće.
Vjerujemo da će se situacija ubrzo normalizirati i da ćemo uskoro naš program emitirati iz novouređenog studija.

Bez obzira na to, vi i dalje budite uz Vaš radio. Mi ćemo se i dalje truditi da nam slušatelji budu na prvom mjestu, a sutrašnji ćemo rođendan obilježiti radno. Na vama je da ostanete doma, da nas slušate, da nam se javljate i da zajednički prebrodimo ove korona dane.

Sutra zaplešite, a u nedjelju uživajte u novoj online predstavi

Sutra će se održati prva online Plesna škola Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Sve će se održati, kako doznajemo, putem Zoom aplikacije. Polaznike i polzanice Plesne škole u 18 sati očekuju dječje koreografije, u koje se mogu priključiti i odrasli, dok od 18 sati i 30 minuta počinje bachata za odrasle.
Sve što trebate napraviti je instalirati Zoom aplikaciju na svom računalu, tabletu ili mobitelu.  Više o načinu instalacije aplikacije Zoom možete pronaći putem poveznice koja se nalazi na Facebook stranici ogulinskog Pučkog učilišta. Ovaj program Pučko učilište prvodi zahvaljujući suradnji s Plesnom školom Alegria.

Za nedjelju, pak, Pučko otvoreno učilište Ogulin priprema novu online video premijeru predstave “U moje ime: ogulinska Crvenkapica”. Početak je zakazan za 20 sati, a sve možete pratiti na službenom Youtube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin – https://www.youtube.com/watch?v=HAwpKtOdMxU .

Predstavu izvode sudionici projekta OG glas MUK – Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi Deniz Šenler, Natalli Zorkić, Filip Kučinić, Nikola Stipetić, Doris Božičević, Lara Filipović Duspara, Domagoj Kolić, Tomislav Kurelac i Nenad Marjanović.

Autorica predstave je Dubravka Crnojević-Carić, scenografija i kostimografija Jadranka Hlupić Dujušić, autor glazbe i svjetla je Danijel Vučić, a za kameru i montažu bio je zadužen IN foto video & design.

Online video premijera dio je kampanje “Ostani doma – Ostani uz POU Ogulin.”

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment