Vijesti 03.03.2020.

No comments

Gradnja vrtića trebala bi početi uskoro

Do kraja ove godine Ogulin će, ako sve bude išlo po planu, imati novi dječji vrtić.Naime, u uredu gradonačelnika danas je potpisan ugovor o gradnji vrtića na prostoru bivše vojarne Sv. Petar u Poredicama, vrijedan oko 16 milijuna kuna. Uime gradaOgulin ugovor je potpisao gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa zajednicom ponuditelja Montel d.o.o. i Tehnix d.o.o. Potpisivanju su nazočili zamjenici gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, te zaposlenici gradske uprave koji su angažirani na tom projektu.

Gradnja bi trebala početi uskoro, a prema riječima izvoditelja radova iz tvrtke Montel d.o.o. Zlatka Gračanina, rok za dovršetak radova je 6 mjeseci.

Nakon što su i službeno potpisali ugovore, novinarima su se obratili njihovi potpisnici. Gradonačelnik Dalibor Domitrović nije krio zadovoljstvo što će 145-oro djece tamo moći biti smješteno.

Zlatko Gračanin istaknuo je da nema razloga da se rok za dovršetak gradnje ne ispoštuje. Podsjetimo, vrtić će se prostirati na parceli površine skoro 10.000 m² ( 9.803 m²) i bit će prizemnica bruto građevinske površine 1341,15 m², izvedena montažnom modularnom gradnjom.

 

 

U četvrtak Pravna klinika

U četvrtak, 5. ožujka, u ogulinskoj Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost”održat će se još jedno u nizu dežurstava Pravne klinike u okviru pružanja BESPLATNE PRAVNE POMOĆI.

Pravna klinika je jedinica Pravnog fakulteta u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Klinika u prvom redu daje opće pravne informacije i pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju.

Osim toga, klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnom i drugim postupcima. Studenti viših godina Pravnog fakulteta u Zagrebu samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – nastavnici i suradnici Pravnog fakulteta.

 

Zadnji po iskorištenosti EU fondova

Od 21 županije u zemlji, Karlovačka je po iskorištenosti EU fondova u tri godine pri dnu, a 2017. je zauzela uvjerljivo najgore mjesto: po ugovorenim bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, s postotkom od samo 0,79, bila je druga odozada; lošija je, s 0,47 posto, bila samo Ličko-senjska.

Pokazuje to izvještaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o iskorištenosti EU fondova po županijama za 2017., 2018. i 2019. godinu.

Podaci Ministarstva odnose se na nekoliko programa, a u već spomenutom OPKK, po ugovorenim bespovratnim sredstvima Karlovačka županija pokazala se najneumješnijom i zauzela 4. mjesto odozada: njen udio u ukupno povučenom novcu je svega 1,26 posto, premda iznos od 545,859.628 kuna i nije zanemariv. U sve županije stiglo je 43,3 milijarde kuna, najviše u Grad Zagreb, 12,5 milijardi.

U okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, u istom trogodišnjem periodu, Karlovačka županija bila je nešto bolja, ali i dalje 11. pa je 10 županija bilo uspješnijih od nje i isto toliko lošijih. Povukla je 100,179.382 kune ili 3,64 posto. Zagreb je i u tom programu bio najbolji i “dovukao” iz EU 352,4 milijuna kuna od ukupnih 2,7 milijardi.

Iz Programa ruralnog razvoja od 2017. do 2019., Karlovačka županija uspjela je povući bespovratnih 576,536.401 kunu ili 4,18 posto ukupno ugovorenih sredstava u Hrvatskoj. Iako je po postotku i po iznosu u ovom od tri programa bila najuspješnija, opet je po uspješnosti povlačenja sredstava završila na 11. mjestu. Najuspješnija je bila Osječko-baranjska županija, s 1,7 milijardi kuna ili 12,6 posto od ukupno povučenih 13,8 milijardi.

Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od 2014. do 2020. Karlovačka županija se našla na 10. mjestu od 17 županija koje su iz njega povukle sredstva. Od 1,2 milijarde kuna, u nju je stiglo 13,742.075 ili 1,06 posto. Najuspješnija je u iskorištenosti sredstava sa 32,46 posto bila Zadarska županija, kojoj je stigao 421,4 milijun kuna.

 

Prevaranti po Zagrebu ne miruju.

Osim lažnih policajaca i bankara čijim (ne)djelima svjedočimo iz dana u dan, i koji se često domognu na desetke tisuća kuna od naivnih građana, jučer u pola bijela dana meta misterioznih maserki bio je 82-godišnji Zagrepčanin. Tom vremešnom umirovljeniku su između 15 i 16 sati jučer na vrata stana pokucale dvije nepoznate ženske osobe.

Nakon kraćeg “zašprehavanja”, naivni čovjek nije posumnjao u prevarne namjere osoba koje ima ispred sebe. Predstavile su mu se kao maserke koje po kućama masiraju osobe starije životne dobi.

Umirovljenik ih je pustio u stan i nažalost, prekasno, shvatio da su maserke temeljito istražile njegov stan te mu odnijele preko pola milijuna kuna.

Nakon što je uočio da u sobi ima ispreturan ormar, obratio se za pomoć policiji koja je u stanu napravila očevid i izuzela sve tragove koje su prevarantice eventualno ostavile.

Inače, prije toga u Čakovečkoj ulici oko 13.30 sati nepoznata osoba je od 67-godišnje žene uzela nekoliko tisuća kuna i nestala. Posjet nepoznatog prevaranta uslijedio je nakon što se ženi najavio prethodno na telefon da dolazi, a pritom joj se, kažu iz PU zagrebačke, predstavio kao službena osoba.

A oko podne, dvije nepoznate žene “operirale” su i na Trgu Ivana Kukuljevića. Došle su do stana 76-godišnjaka kojem su ponudile na prodaju masažer. Nakon što ih je on pustio u stan, jedna je pred njim ga upoznavala sa čarima masažera, dok je druga pronjuškala po njegovu stanu te mu uzela novac i nakit.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment