Vijesti 03.02.2020.

No comments

Iza nas je uspješna Noć muzeja

U protekli vikend smo zakoračili tradicionalnom manifestacijom Noć muzeja, i to 15. po redu. Brojni Ogulinci iskoristili su ovu priliku i prošetali do Ivanine kuće bajke i Zavičajnog muzeja, gdje su uživali u brojnim sadržajima koje su im pripremili djelatnici ovih ustanova.

Budući da je tema ovogodišnje Noći muzeja bila Velike obljetnice hrvatskih muzeja, u Ivaninoj kući bajke su se usmjerili na njihovu godinu postojanja. Ivanina kuća bajke ušla je u sedmu godinu postojanja, a kako je broj sedam značajan broj u bajkama, tako su i njihove aktivnosti bile povezane s brojem sedam. Posjetitelji su takom imali priliku razgledati stalni postav uz kostimirano vođenje u društvu Ivane Brlić-Mažuranić, Malika Tintilinića i Palunkove žene, a bilo je i radionica te pripovjedanja.

U Zavičajnom muzeju, pak, imali ste priliku isprobati novi način prezentacije stalnog muzejskog postava, i to putem muzejske aplikacije s audio vodičem. Naglasak je bio i na otvorenju izložbe o građanskom društvenom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća koja nosi naziv „Pristup samo pozvani“. Radi se o prvoj izložbi koja je postavljena u novouređenim muzejskim prostorima, a bit će otvorena do konca travnja. Članovi Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin večer u muzeju obogatili su brojnim zanimljivim tematskim sadržajima za najmlađe posjetitelje.

Nešto stariji imali su se priliku okušati u prvom muzejskom kvizu, pod nazivom “Muz-kviz”. Prostorija u kojoj se nalazi Alpinistička zbirka Zavičajnog muzeja bila je u petak pretijesna da bi primila sve zainteresirane građane. Snage u znanju, u muzejskim i ne muzejskim temama, odmjerilo je ukupno 8 timova, a pobjedili su članovi ekipe „Lako ćemo”: Nikola Balaško, Josip Šibarić, Neven Mirić, Juraj Belina i Zvonko Ranogajec. Pobjedničkoj ekipi uručeni su voucheri za ulaznicu u muzej po izboru, a radi se o muzejima koji su spomenuti u pitanjima tijekom kviza. Pitanja za prvi muzejski kviz su pripremili v.d. ravnateljice muzeja Ana Krznarić, te kustos Zdravko Puškarić, a kviz je vodio Dubravko Dragičević. Sudeći prema interesu posjetitelja, 1. ogulinski muzejski kviz bio je pun pogodak, pa se nadamo da nećemo dugo morati čekati na slijedeće izdanje.

Noć muzeja je tako i ove godine privukla brojne posjetitelje. Nadamo se da ste iskoristili ovu priliku i pronašli nešto za sebe.

 

 

Počele prijave za 15. OGFB

Polako, ali sigurno bliži nam se 15. Ogulinski festival bajke, koji će se održati od 12. do 14. lipnja na već poznatim festivalskim scenama u gradu. Stoga, iz Turističkog ureda Grada Ogulin pozivaju sve zainteresirane da prijave sadržaje s kojima žele sudjelovati na Ogulinskom festivalu bajke.

Prijaviti možete profesionalni ili amaterski umjetnički program ili kreativnu radionicu putem dostave odgovarajućeg obrasca, isključivo elektroničkom poštom, u za to predviđenom roku.

Rok za prijavu programa je 15. ožujak, a prijavne obrasce možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Grada Ogulina.

(Gu)bitak zainteresirao brojne posjetitelje

8 glumaca, 7 priča i 1 pitanje: “Je li sve postalo pomalo naopako?”, kratki je sažetak predstave “Kishon u Ogulinu (Gu)bitak” koju su tijekom vikenda, u dva navrata, izveli članovi ogulinske Dramske skupine Ex voto. Predstava tematizira gubitak pravih ljudskih vrijednosti u društvu i činjenicu da je sve postalo pomalo naopako. Kako je to još prije 40 godina predvidio i opisao pisac Kishon na satiričan način, brojni Ogulinci doznali su u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Predstavu su uspješno izveli članovi Dramske skupine Ex Voto: Tena Lipošćak, Inka Salopek, Antonio Tonković, Filip Kučinić, Sandra Blašković, Tamara Blašković, Nikola Kovačević i Ivana Brozović.

Inače, predstava je dio provedbe projekta OG glas MUK – “Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi”, kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Ogulin. Projekt je namijenjen mladima od 15 do 25 godina, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tijekom vikenda evidentiran 321 prekršaj

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave karlovačke provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i sankcioniranje prekršaja.

Tom prilikom utvrđen je ukupno 321 prekršaj, a od toga se 11 prekršaja odnosi na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 147 na brzinu, 32 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te 13 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 44-godišnjeg vozača na području Karlovca, a iznosila je 1,85 promila. Najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila 185 km/h na autocesti A1 i to na dijelu gdje je ograničenje 100 km/h.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment