Vijesti 02.10.2019.

No comments

U Vodovodu i kanalizaciji potpisan ugovor

U Poduzetničkoj zoni Ogulin uskoro kreće izgradnja tlačnog cjevovoda, uređaja za pročišćavanje voda, sa crpnom stanicom.

Danas je u uredu direktora ogulinskog Vodovoda i kanalizacije, Bojana Prebežića upriličeno potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Radove, ukupne vrijednosti 2.168.283,25 kuna bez PDV-a, izvodit će tvrtka Energoprojekt88 d.o.o. iz Zagreba. Potpisivanju ugovora nazočili su ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, predstavnik tvrtke izvođača radova Mario Šajn, projektant Miroslav Vujčić, te djelatnici ogulinskog Vodovoda i kanalizacije angažirani na realizaciji ovog projekta.

Prema riječima direktora Bojana Prebežića, ovi radovi bit će financirani sredstvima Grada Ogulina, a investitor je Vodovod i kanalizacija. Prema ugovoru, radovi bi trebali biti okončani do 31. prosinca ove godine.

 Arheološka istraživanja u starom gradu Ogulinu

Od 16. rujna traju stručna arheološka istraživanja u Starom gradu Ogulinu. Cilj je bio pronaći i definirati temelje nekadašnjeg broda gotičke crkve sv. Bernardina, koja je od početka 16. do sredine 19. stoljeća bila ogulinska župna crkva.
Stručni tim iz tvrtke Stratum d.o.o., na čelu s arheologom Mariom Bodružićem, uspio je pronaći temelje koji su u relativno dobrom stanju. Na pojedinim mjestima dio temelja je uništen uslijed postavljanja javne rasvjete, popločavanja pješačkog puta kroz Frankopanski kaštel i drugih radova, no otkriveni nalazi u velikoj mjeri odgovaraju arhivskim nacrtima i generalno su u dobrom stanju.
Zanimljivo je kako su temelji zidova debljine nešto veće od 1 metra, a pronađena originalna podnica broda crkve zatečena je u dobrom stanju te u razini nižoj od samog svetišta, odnosno dijela crkve koji je do danas jedini sačuvan.

Ono što je arheologe podosta zaintrigiralo su potporni stupovi s unutrašnje strane temelja koji su zatečeni u nagibu. To ukazuje na postupno urušavanje kapelice uslijed tektonskih poremećaja, a u prilog tom objašnjenju ide i pronalazak svojevrsne volte u samom temelju, kojom se u nekoj fazi pokušalo dodatno stabilizirati crkvu. Dublja iskapanja u tom dijelu otkrila su i rupu u zemlji upravo u vanjskom dijelu volte, koja je poprimila špiljski oblik te se naziru stalaktiti i stalagmiti koje su uspjeli fotografirati zavlačenjem u spomenuti otvor.
U svim fazama istraživanja rađena su snimanja i fotografiranja terena te geodetska snimanja glavnih točaka.

Očekuje se kako će istraživanja završiti u srijedu, 2. listopada, nakon čega slijedi pokrivanje temelja geotekstilom te vraćanje originalnog materijala, kako bi mogle započeti pripreme za popločavanje cijelog kolnog ulaza. Naravno, ideja je da temelji crkve budu obilježeni drugačijim pločama od ostataka površine kolnog ulaza kako bi se označili gabariti crkve, a ukoliko bude moguće, najzanimljiviji dijelovi temelja prezentirat će se pomoću prozirnog pokrova.

Svi radovi se vrše pod nadzorom i uz odobrenje Konzervatorskog odjela u Karlovcu, a poslove iskopa vrši tvrtka Šaban d.o.o. iz Ogulina.
Po završetku radova izradit će se stručno arheološko izvješće nakon kojeg ćemo znati detaljnu priču o crkvi sv. Bernardina i razlozima njenog nestanka.

Zavičajni muzej Ogulin ovim putem zahvaljuje sugrađanima na razumijevanju zbog raskapanja dijela pješačke staze, kao i djelatnicama Ivanine kuće bajke na suradnji za vrijeme spomenutih radova.

Svjetski Dan srca

Na Trgu Petra Stipetića, danas prije podne, djelatnici ogulinskog Doma zdravlja upriličili su javno zdravstvenu akciju. Građani su imali priliku provjeriti svoj krvni tlak, šećer i kolesterol u krvi, doznati svoj indeks tjelesne mase i ukupni rizik za bolesti srca i krvnih žila, te dobiti savjet liječnika. Namjera organizatora bila je potaknuti naše sugrađane na zdraviji i kvalitetniji život. Priliku da provjere svoje zdravstveno stanje iskoristili su, među ostalima, i zamjenici gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja.

Inače, radi se o promotivnoj aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana srca. Ovogodišnji slogan cijele kampanje bio je „Budi heroj srca – Obećaj!“. Ovim sloganom pozivaju se svi da budu heroji srca, te donesu odluke kojima će unaprijediti svoje zdravlje i zdravlje svog srca.

Kampanja je provedena i u ostalim većim gradovima županije, a organizirao ju je Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije.

 

Trening, predavanje, radionice…..

U utorak je u Pučkom otvorenom učilištu, Treningom javnog nastupa, nastavljeno obilježavavnje 13. Tjedna cjeloživotnog učenja. Trening javnog nastupa održao je magistar komunikologije Kristijan Sedak. Ogulincima je predstavio osnove prezentacijskih vještina, neverbalne komunikacije, umijeća argumentiranja, asertivne komunikacije, aktivnog slušanja, poslovne komunikacije, te kako prepoznati lažljivca. Ovaj trening izazvao je velik interes Ogulinaca.

Obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja nastavljeno je i danas s naglaskom na ekologiju i očuvanje okoliša. U cijelu ovu priču uključilo se i ogulinsko Stambeno komunalno gospodarstvo. Njihova djelatnica Maja Magdić Pešut je u gradskom parku osnovnoškolcima održala predavanje o zaštiti okoliša. Potom su mališani prionuli izradi mozaika od lišća. Kroz igru, djeca su imala priliku vidjeti kako na praktičan i zabavan način iskoristiti biorazgradivi otpad.
Istodobno su djelatnice Pučkog učilišta i SKG-a građanima dijelile prigodne brošure i materijale na temu cjeloživotnog učenja i gospodarenja otpadom.

Obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja nastavlja se u četvrtak radionicom pletenja koju vodi Mihaela Marković. Radionica počinje u 17 sati, a održat će se u Pučkom otvorenom učilištu.

 

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment