Vijesti 02.06.2020.

No comments

I dalje se izvode radovi na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu

U samom gradskom središtu, te na još tri lokacije, posljednjih dana obavljali su se radovi na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina. Radovi se trenutno još vrše u neposrednoj blizini crkve na Sv. Roku. Investitor je gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, a zbog radova koji su se odvijali u samom gradskom središtu, na snazi je bila privremena regulacija prometa.

Na lokacijama gdje se najprije počelo kopati, točnije kod Cesarovca, Hačka i Lidla u ponedjeljak su dovršeni asfalterski radovi, pa se tako promet odvija bez ikakvih poteškoća. Međutim, mnogi sugrađani, kao i pojedini gradskih vijećnici na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina, pitali su se što se tako dugo čekalo s asfalterskim radovima.

Gostujući danas u našoj Temi dana, direktor Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić, pojasnio je koji je bio razlog tome.

Inače, radi se tek o 1. fazi radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina, dok 2. faza radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu djelatnike Vodovoda i kanalizacije i izvođače vodi put Saborskog.

Za kraj podsjetimo da je izvođenje navedenih radova nužno kako bi se smanjio vrtoglav iznos gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina, koji se kreće oko 67%.

Sve što smo danas doznali od direktora ogulinskog Vodovoda i kanalizacije poslušajte u snimci naših današnjih Vijesti, ali i Teme dana.

 

 

Počinje primjena aplikacije za prijavu nepravilnosti u odlaganju otpada

Ogulinska tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo nastavlja sa unapređivanjem sustava gospodarenja otpadom, i to uvođenjem u primjenu aplikacije za prijavu nepravilnosti u odlaganju otpada. Radi se o prijavi nepravilnosti, ne samo registriranih korisnika odvoza otpada, već svih posjednika otpada. Pri tome se ispunjava osnovno načelo Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a to je načelo „Onečišćivač plaća”!

Od početka lipnja ove godine vozači komunalnih vozila i terenski radnici tvrtke, putem aplikacije, bilježit će fotografske snimke i videozapise lokacija te načina nepropisno odloženog otpada.

Takav postupak nepropisnog odlaganja podloga je za naplatu ugovorne kazne koja je propisana Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom (Narodne novine br. 50/2017.) i Odlukom Gradskog vijeća Grada Ogulina o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Ogulina (Glasnik Karlovačke županije br. 42/2017.)

U slučaju težih povreda pravila odlaganja otpada ovakav videozapis i fotografija bit će podloga za prijavu nepravilnosti komunalnom redarstvu.

Oblici nepravilnog odlaganja otpada su slijedeći: ukoliko korisnik nije omogućio davatelju usluge preuzimanje spremnika na dostupnoj (javnoj) površini; u slučaju uništavanja spremnika; ako korisnik ne predaje reciklabilni otpad odvojeno od miješanog komunalnog otpada; ako korisnik odlaže više otpada od zapremnine spremnika; ako posjednik otpada ne koristi javnu uslugu i ne predaje otpad davatelju usluge; u slučaju odlaganja otpada na javnoj površini i na divljem deponiju; u slučaju odlaganja reciklabilnog i glomaznog otpada zajedno; u slučaju odlaganja u spremnik žeravice, vrućeg pepela, ulja, kemikalija, ostataka životinja i sl. zajedno sa miješanim komunalnim otpadom; ako korisnik odbije omogućiti davatelju usluge označavanje spremnika; ako se utvrdi da se nekretnina koristi suprotno očitovanju vlasnika o nekorištenju i/ili povremenom korištenju nekretnine i dr.

Vrste povreda pravilnog odlaganja otpada sastavni je dio važećeg cjenika davatelja usluge, kao i novčani iznosi kazne za pojedinu vrstu povrede.

“Želimo naglasiti da u unapređivanju sustava gospodarenja otpadom nije riječ samo o šturoj primjeni pozitivnih propisa, već je naša namjera da svi zajedno promišljamo o odgovornijem ponašanju! Koristi od takvog postupanja osjetit će se u budućnosti, a mlade osobe izgradit će pozitivan pristup problematici gospodarenja otpadom kao aktivni sudionici!” – poručuju zaključno iz ogulinskog SKG-a.

 

 U tijeku predbilježbe za program predškole

Iz ogulinskog Dječjeg vrtića “Bistrac” pozivaju roditelje djece koja su rođena u razdoblju od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. godine, koja će postati školski obveznici u 2021. godini, da se jave u Dječji vrtić “Bistrac” zbog predbilježbe za program predškole. Program predškole obvezan je za svu djecu godinu dana pred polazak u školu.

 

Pučko učilište pokreće Školu pjevanja

Čitav niz programa i aktivnosti, koji se ponovno vraćaju u prostore Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, bit će dodatno upotpunjen i oplemenjen još jednim novim programom. Ovaj put radi se o Školi pjevanja Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Ako volite pjevati i imate između 8 i 15 godine, ovaj program je za vas. Cilj rada u Školi pjevanja je da sudionici steknu vokalno tehničku naobrazbu, razviju sluh, savladaju tehniku pravilnoga disanja, te da ih se pripremi da svoje glazbeno umijeće kasnije znaju pravilno primijeniti.

Edukacije će trajati od 15.06. – 15.09. 2020. godine i održavat će se dva puta tjedno, u trajanju od 90 minuta, u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Broj sudionika je ograničen na 10, a sudjelovanje u programu je za sve sudionike besplatno.

Školu pjevanja će voditi talentirana i educirana glazbenica Karla Ana Sabljak. Sve što morate je prijaviti se za audiciju najkasnije od srijede, 10. lipnja, putem na adrese elektroničke pošte [email protected] ili putem telefona na broj 522 257.

Audicija će se održati u petak, 12. lipnja, u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, u vremenskom terminu koji će kandidatima biti dodijeljen nakon prijave. Skladbu za audiciju potrebno je pripremiti A cappella.

 

Na današnji dan 1939.g. Ogulinci su se borili s poplavom

Na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin svakog utorka redobito se objevljuje rubrika pod nazivom “Utorkom iz muzejskog arhiva”. Današnja objava donosi priču s kraja 30-ih godina prošlog stoljeća. Kako piše u objavi Zavičajnog muzeja Ogulin, na današnji dan 1939. godine ogulinsko se stanovništvo, ali i ono karlovačkog područja, borilo s poplavom koja je donijela katastrofalne posljedice.

Bilo je to vrijeme svjetske ekonomske i političke nestabilnosti uoči II. svjetskog rata, kojemu ova vremenska nepogoda nikako nije doprinijela.

Poplava je trajala od 31. svibnja do 2. lipnja 1939. godine, a ogulinsko se stanovništvo, kao i u brojnim situacijama, organiziralo u međusobnoj pomoći, u kojoj se posebno ističe humanitarno djelovanje ogulinskih dobrovoljnih podupirućih društava.

Točno šest desetljeća kasnije, 1999. godine, rijeka Dobra ponovno je podsjetila na svoju silinu, a starije stanovništvo koje se sjeća obiju katastrofa nerijetko je uspoređivalo njihove razmjere.

Fotografiju poplave u tadašnjoj Mucekovoj ulici, danas Ulici Ivana Gorana Kovačića, ustupila im je obitelj Stipan iz svog privatnog arhiva, a možete ju pronaći i pogledati na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin.

“Pozivamo naše sugrađane, ukoliko posjeduju slične povijesno važne i zanimljive fotografije, da nam ih donesu na skeniranje ili ustupe na korištenje, kako bismo kroz naše objave i dalje mogli dijeliti crtice iz ogulinske prošlosti.” – poručili su zaključno djelatnici ogulinskog Zavičajnog muzeja.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment