Vijesti 02.04.2020.

No comments

U zadnja 24 sata evidentirano 11 prekršaja vezanih uz propusnice

Kako je i bilo najavljeno, danas u Karlovcu nije održana redovna tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, a, umjesto nje, na e-mail adrese lokalnih medija stiglo je priopćenje Stožera.

U njemu, između ostalog, stoji da je u Karlovačkoj županiji, u Općoj bolnici Karlovac, trenutno hospitalizirano 7 osoba, 13 ih je na kućnom liječenju, a 2 osobe se liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Još uvijek je 14 zdravstvenih djelatnika pod administrativnim nadzorom. Riječ je o zdravstvenim djelatnicima ogulinske bolnice, dok je za zdravstvene djelatnike karlovačke opće bolnice završen administrativni nadzor te su se vratili na posao.

Djelatnici PU Karlovačke svakodnevno provjeravaju osobe stavljene pod administrativni nadzor tj. samoizolaciju. U protekla 24 sata evidentirano je 11 kršenja mjera koje se odnose na propusnice.

U Općoj bolnici Karlovac danas je uvedeno tzv. drive in testiranje. Svi pacijenti koji su se do sada testirali ispred donje zgrade bolnice, od danas se testiraju na javnom parkingu gdje je napravljen kružni tok.

“Dolaze pacijenti koji su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom obiteljske medicine, s epidemiologom ili infektologom, a zbog kontakata koji su bili pozitivni, putovanja iz inozemstva, nakon samoizolacije, boravka 14 dana u samoizolaciji ili nekih drugih stanja koja bi mogla upućivati na korona infekciju. Rezultati su poznati u roku od 12 do 18 sati, ovisno o gužvi u centru u Zagrebu.” – rekao je ravnatelj karlovačke Opće bolnice dr. Ervin Jančić.

Inače, Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije, zajedno sa nadležnim službama, nastavio je s provođenjem inspekcijskog nadzora tvrtki na području Karlovačke županije.

U trenutku zaključenja današnjih vijesti još uvijek nisu bili poznati rezultati analize svih provedenih testiranja, pa samim time nismo imali ni saznanja da li je u Karlovačkoj županiji, tijekom protekla 24 sata, bilo novooboljelih osoba od koronavirusa.

 

 

I ogulinski obrtnici na mukama zbog koronavirusa

Cijela situacija s aktualnom pandemijom koronavirusa, osim posljedica koje ima po zdravlje ljudi te stabilnost zdravstvenog sustava općenito, izazvala je, do sad, neviđen udar na gospodarstvo diljem svijeta. Niti Hrvatska ne predstavlja izuzetak, pa je danas Vlada RH usvojila tzv. travanjski paket mjera za pomoć posrnulom gospodarstvu.

U našoj Temi dana danas smo od zamjenika predsjednika ogulinskog Udruženja obrtnika Dalibora Turkalja pokušali dobiti odgovore na pitanja kakva je trenutna sitaucija na našem ogulinskom području.
Prema njegovim riječima, tijekom 2018. i 2019. godine, na području Karlovačke županije i grada Ogulina evidentiran je zapažen porast broja novih obrta i gospodarske aktivnosti. Tako je 31. prosinca 2019. godine u Karlovačkoj županiji bilo evidentirano 1930 obrta, što je oko 100 obrta više no godinu ranije. Na ogulinskom području krajem 2019. godine djelovala su 372 obrta, dok ih je krajem 2018. bilo 343. Na današnji dan na našem području, inače, registrirano je 376 obrta.

Cijela ova situacija s koronavirusom stvari je dobrano unazadila. Dalibor Turkalj nam je reako da je jako teško govoriti o tome koliko je, uslijed cijele situacije, trenutno obrta ugašeno ili koliko će ih se ugasiti, kao i koliko je, posljedično radnika, ostalo ili će ostati bez posla. Stanje je neizvjesno i mjenja se, gotovo, iz minute u minutu.

Zamjenik predsjednika ogulinskog Udruženja obrtnika uglavnom je zadovoljan Vladinim, tzv. travanjskim, paketom mjera za pomoć gospodarstvu, iako će se o mnogim detaljima u narednim danima još pregovarati na nacionalnoj razini.

Podsjećamo, da je nedavno u gradskoj upravi održan i sastanak predstavnika ogulinskog Udruženja obrtnika sa ogulinskim gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, upravo na temu pružanja pomoći lokalnom gospodarstvu i obrtnicima.

Uvedene e-Propusnice

Jučer je ministar uprave Ivan Malenica predstavio nove e-propusnice. Njima se, podsjećamo, namjerava ubrzati i digitalizirati cijeli proces te evidentirati sve izdane propusnice te olakšati njihovu kontrolu.

Tako od jučer građani, kroz sustav e-građanin, mogu zatražiti izdavanje digitalnih e-propusnica, a sustav će provjeravati dostupnost svih podataka podnositelja zahtjeva.

Ministar Malenica je rekao da je osnovni cilj sustava stvoriti jedinstveno mjesto za izdavanje propusnica, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe i učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica.

Na ovaj način onemogućeno je izdavanje e-propusnica osobama u samoizolaciji jer sustav povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Kroz novu uslugu omogućuje se pregled predanih zahtjeva i statusa, kao i pregled i preuzimanje odobrenih e-propusnica u digitalnom ili PDF obliku. Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu.

Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Policiji će biti dovoljan i OIB. Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto.

Važno je napomenuti da će oni građani koji nisu u sustavu e-građanin i dalje moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Jučer je o propusnicama bilo riječi i na tiskovnoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Sutra u Ogulinu akcija darivanja krvi

Sutra će se u Ogulinu održati redovita mjesečna akcija darivanja krvi. Prema riječima ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Ogulin Valentine Bartolović, s obzirom na situaciju uvjetovanu pandemijom koraonavirusa, darivanje će biti organizirano na prilagođeni način. Stoga obavještavaju sve darivatelje koji su dobili poziv ili zadovoljavaju uvjete za davanje krvi, znači 3 mjeseca za muškarce i četiri mjeseca za žene, a žive izvan mjesta na kojem se daruje krv, dakle izvan Ogulina, da se jave već danas na broj telefona 098 176 3063 zbog izdavanja propusnice.

I ova akcija darivanja krvi održat će se u prostorima Gradskog društva CK Ogulin, na adresi Proce 16, u vremenu od 12 do 19 sati.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment