Vijesti 01.10.2020.

No comments

Ugašen požar na Sodolu, a uskoro bi trebala započeti popuna sanacija ovog odlagališta

Tijekom proteklih nekoliko dana, u nekoliko navrata, djelatnici JVP Ogulin te članovi DVD-a s ogulinskog područja gasili su požare na ogulinskom odlagalištu otpada Sodol. Ta informacija je potvrđena i u izvješćima Županijskog vatrogasno operativnog centra Karlovac.

S obzirom da je ovaj problem na odlagalištu otpada Sodol u proteklim danima bio učestaliji no obično, zanimalo nas je kakvo je trenutno stanje na Sodolu. Odgovor smo potražili od gradonačelnika Dalibora Domitrovića, koji je ujedno i predsjednik Skupštine ogulinskog SKG-a, u čijoj domeni se i nalazi ovo odlagalište.

Požari na odlagalištima otpada nisu neuobičajeni, ali, obzirom da su tijekom proteklih dana bili nešto brojniji, zanimalo nas je i što je njihov uzrok te postoji li možda sumnja da su podmetnuti. Ne želeći ništa prejudicirati,

Za kraj od gradonačelnika doznajemo što ogulinska tvrtka SKG može poduzeti da spriječi nastanak ovakvih požara na Sodolu.

 

 

Uspješna promocija ogulinske masnice

Sinoć je, na inicijativu gradonačelnika Dalibora Domitrovića i Udruge žena Ogulin, u Hotelu Frankopan organizirano druženje  povodom uspješno provedenih akcija na promociji ogulinske masnice, tijekom  proslave Dana grada Ogulina. Na taj se način gradonačelnik Domitrović zahvalio svim sudionicama, a članice Udruga žena na početku su gradonačelniku Domitroviću i ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Blanki Poljak Franjković, uručile prigodne poklone.  Druženje je nastavljeno u opuštenijem razgovoru, naravno, uz pripremljene ogulinske masnice.

 

 

Ogulin broji još jednu novooboljelu osobu

Karlovačka županija danas broji 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a radi se o pet muškaraca i osam žena. Deset osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca, jedna osoba je iz Ogulina, jedna iz Duge Rese te jedna iz Ozlja. Pristiglo je, naime, ukupno 147 nalaza testiranja, od čega su 4 uzeta u Ogulinu. Ukupno je do sada od koronavirusa u Karlovačkoj županiji oboljelo 350 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 15 pacijenata. U samoizolaciji se nalazi na području županije 298 osoba.

Aktivni su ponovno bili i članovi Stožera civilne zaštite Karlovac. Provodili su ponovno inspekcijske nadzore na području Karlovca, a učinili su to nad 1 ugostiteljskim objektom, 5 trgovina i 3 uslužne djelatnosti. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, dok je za jedan ugostiteljski objekt izdano usmeno upozorenje. Nadzor je obavljen i na području Vojnića. Tamo su obišli 2 ugostiteljska objekta, 1 uslužnu djelatnost, te 5 trgovina. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a za 2 ugostiteljska objekta i 1 uslužnu djelatnost izdana su usmena upozorenja.

 

Ogulinski OTŠ slavi 135. rođendan

Danas Obrtnička i tehnička škola Ogulin obilježava 135. rođendan. Povodom te lijepe i velike obljetnice, prigodnom objavom na službenoj i Facebook stranici škole, djelatnicima i učenicima obratila se ravnateljica Zrinka Ceranić. U svojoj objavi ravnateljica je između ostalog istakla:

“Svake godine 1. listopada Obrtnička i tehnička škola Ogulin slavi Dan škole. Ove godine obilježavamo 135. rođendan naše Škole i s ponosom ističemo da smo najstarija strukovna škola na području Karlovačke županije i šire.

Ove godine uvjeti su drugačiji i ne možemo proslaviti Dan škole na uobičajen način – svečanom sjednicom, sportskim susretima, itd. – ali se želimo prisjetiti bogate povijesti i nastaviti istim putem.

Škola je tijekom svoje bogate povijesti doživjela mnogobrojne promjene koje su pratile društveno-politička događanja pa je tako Škola obrazovala učenike za zanimanja urara, limara, opančara, bravara, tiskara, postolara, trgovca, soboslikara, dimnjačara, mesara, pekara,… do elektrotehničara, tehničara za računalstvo, tehničara za željeznički promet, automehaničara, strojobravara, vodoinstalatera, stolara , frizera, CNC operatera i instalatera kućanskih instalacija. Škola je mijenjala i nazive od Drvorezbarske, Urarske, Šegrtske, Zanatsko-trgovačke, Škole učenika u privredi, Srednjoškolskog centra Ogulin sve do današnje Obrtničke i tehničke škole Ogulin.

Ono što je uvijek bila konstanta jest da je Škola nekad, kao i danas, predstavljala i predstavlja okosnicu strukovnog obrazovanja u Gradu Ogulinu, lokalnoj i široj zajednici. Našu kvalitetu prepoznali su učenici i roditelji iz cijele Karlovačke, ali i susjednih županija.
Najveće bogatstvo su naši učenici i nastavnici. Ulažemo u njihovo znanje i napredovanje. Nastojimo osigurati kvalitetu učenja i poučavanja, kako bi učenici stekli temeljne i strukovne kompetencije za dobivanje kvalifikacija potrebnih tržištu rada, za daljnje obrazovanje te cjeloživotno učenje. Nastojimo poticati razvoj osobnosti svakog pojedinca, a sve u funkciji osobnog razvoja, te gospodarskog i općeg razvoja društva.

Također, ulažemo i u poboljšanje materijalnih uvjeta, te s ponosom ističem da naši učenici mogu koristiti u nastavi naprednu Arduino Internet of Things tehnologiju, 3D printer, te tri računalne učionice. Svi učionički prostori opremljeni su računalima i projektorima, kontinuirano opremamo, prema mogućnostima, kabinete za praktičnu nastavu, razvijamo nove tehnologije i trudimo se svakim danom, malim, ali sigurnim koracima ići naprijed. Posebno ističem da su postavljanje opreme i programiranje izveli učenici naše škole pod budnim okom nastavnika u sklopu praktične nastave i vježbi.

Naš cilj je da svaki naš učenik postane kvalitetan i zadovoljan čovjek. Da ljudskost, solidarnost, razumijevanje, poštovanje i suradnja postanu osobine koje će ponijeti u život. Svjesni smo da samo kvalitetom i ljudskošću možemo napredovati.

Hvala Osnivaču, Gradu Ogulinu, obrtnicima i gospodarstvenicima, svim našim suradnicima koji su na različite načine doprinijeli radu Škole i potaknuli nas na bolja postignuća. Budite i dalje naša podrška, i potičite nas da svakodnevno malim, ali sigurnim koracima koračamo naprijed kako bismo osigurali uspjeh, radost i sigurnost za sve nas, odnosno dobrobit za našu djecu.
Svim učenicima i djelatnicima čestitam Dan škole !”.

 

Europski dan jezika bit će sutra obilježen i u Ogulinu

I ove godine učenici i nastavnici ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Brenardina Frankopana” obilježit će Europski dan jezika. Tako će sutra, s početkom u 18.30 sati, održati 7. po redu “Večer poezije, proze i drame na europskim jezicima”, koja se održava obično u sklopu obilježavanja Europskog dana jezika.

Kako su naveli u svojoj objavi na Facebook stranici škole, do sada su im u obilježavanju ovog dana partneri bili Gradska knjižnica Ogulin i/ili Pučko otvoreno učilište Ogulin, no, nažalost, ove godine to neće biti slučaj. Razlog tome su trenutne okolnosti vezane uz epidemiju koronavirusa, pa će ovogodišnje izdanje “Večeri poezije, proze i drame na europskim jezicima” biti održano online.

Bit će to međunarodni online događaj. Naime, učenici ove ogulinske škole te učenici Prve hrvatske riječke gimnazije, u prisustvu svojih mentora te raznih gostiju iz cijelog svijeta Brazila, Nizozemske, Turske, Sjeverne Makedonije, Španjolske i dr., čitat će na raznim europskim jezicima poeziju i prozu kako bi uspješno održali ovu tradiciju.
Pridružiti im se možete sutra, s početkom u 18.30 sati, putem Adobe Connect platforme, a detaljne upute za sudjelovanje na ovaj način možete pronaći na Facebook stranici škole.

“Radujemo se velikoj publici, podržite nas u ovom multilingualnom, ili višejezičnom zabavnom događaju kako bismo širili važnost učenja stranih jezika, ali i poštivanje i ljubav prema vlastitom materinskom jeziku.” – poruka je iz Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana”. (Facebook gbf/ROG)

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment