Vijesti 01.09.2020.

No comments

Očekuje nas bogat program proslave Dana Grada

U utorak su se u gradskoj upravi brusili posljednji detalji vezani uz pripremu programa proslave Dana Grada Ogulina. Naime, održana je 3. sjednica Odbora za proslavu Dana Grada Ogulina, kojom je predsjedavao predsjednik, ogulinski gradonačelnik, Dalibor Domitrović. Sjednica je brojala 3 točke Dnevnog reda, a na samom početku raspravljalo se o prijedlogu Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Ogulina, koja će, nakon usvajanja na redovnoj sjednici Gradskog vijeća, biti uručena 14. rujna na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina.

Rasprava se povela i o samom Programu proslave Dana Grada Ogulina, koji će započeti 7. rujna radionicama Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin. Glavnina događanja odvijat će se tijekom vikenda, odnosno od 11. – 13. rujna. Ti dani donijet će nam, između ostalog, 15. Ogulinski festival bajke, 24. Smotru izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo”, ali i Festival Ogulinskog zelja kojem će se priključiti ove godine i ogulinski medari. Naime, kako doznajemo, ove godine neće biti organizirana zasebna manifestacija Dani meda u Ogulinu.
Sva događanja bit će popraćena i bogatom ugostiteljskom ponudom, Tradicijskim sajmom, ali, uslijed okolonosti vezanih uz epidemiju koronavirusa, izostat će subotnji večernji koncert u Frankopanskom kaštelu. Iz istih razloga, tog dana dvorištem Frankopanske kule neće se širiti mirisi lovačkog kotlića i fish paprikaša, koje su nam pripremali vrijedni članovi loklanih lovačkih društava. Ipak nećemo ostati zakinuti za centralni glazbeni događaj, za kojeg su ove godine zaduženi Puhački orkestar DVD-a Ogulin i grupa Partyano. Oni će nas svojom svirkom zabavljati s kamiona koji će kružiti gradom.

Najveći broj događanja bit će organiziran na otvorenom u samom središtu grada, uglavnom u Parku kralja Tomislava te Đulinom vrtu, a u slučaju kiše sadržaji će biti preseljeni pod natkriveni dio ogulinske Tržnice. Svi programski sadržaji bit će organizirani i provedeni u skladu sa mjerama i naputcima HZJZ-a, a koje se odnose na suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Inače, glavnina ovih događanja moći će se pratiti uživo, kako u našem programu, tako i putem Facebook-a i Youtube kanala Grada Ogulina.

Za 14. rujan, na sam rođendan našeg grada, najavljena je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina, koja će biti održana u Pučkom otvorenom učilištu. Neposredno prije nje, na zgradi Školske sportske dvorane bit će otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na prvu žrtvu Domovinskog rata s područja bivše općine Ogulin Ivicu Cindrića – Pivu. U večernjim satima u župnoj crkvi Svetog Križa bit će slavljena misa povodom proslave Dana župe. Time će i okončati ovogodišnje izdanje proslave Dana Grada Ogulina. Više detalja o programu proslave imat ćete priliku poslušati u našem programu tijekom narednih dana.

 

 

 

 

 

 

 

Ogulinska Gimnazija i strukovna škola postala CARNET-ov Regionalni obrazovni centar

Odlična vijest stiže nam iz ogulčinske Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana. Naime, ova ogulinska škola odabrana je za CARNet-ov Regionalni obrazovni centar.

Naime, nakon što se škola u lipnju prijavila, uz suglasnost osnivača – Karlovačke županije, na CARNet-ov javni poziv za uspostavu Regionalnih obrazovnih centara, stigli su i rezultati. U konkurenciji je bilo više od 170 škola iz cijele Hrvatske, a Gimnazija i strukovna škola “Bernardina Frankopana” ušla je u CARNet-ov izbor od samo 10 škola. Uspjeh je i veći, ako imamo na umu da su među deset odabranih škola samo četiri srednje škole.
Osim ogulinske, odabrane su sljedeće škole: Osnovna škola Vidikovac (Pula), Osnovna škola “Stjepana Radića” (Brestovec Orehovički), Osnovna škola Brodarica, Geodetska škola (Zagreb), Osnovna škola “Dragutina Tadijanovića” (Vukovar), Srednja poljoprivredna i tehnička škola (Opuzen), Srednja škola “Ivan Seljanec” (Križevci), Osnovna škola “Petra Preradovića” (Zadar) i Osnovna škola Popovača.

Uspostava Regionalnih obrazovnih centara (ROC-a) dio je provedbe II. faze programa „e-Škole“: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće. Cijeli projekt financira se iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. U odabranim školama CARNet će jednu učionicu opremiti modernom informacijsko-komunikacijskom opremom i multifunkcionalnim namještajem.

U odabranim centrima održavat će se edukacije na razini škole, ali i grada, županije te edukacije koje provodi CARNet ili pojedine agencije. Kod prijave na javni poziv priložena je dokumentacija u kojoj je posebno istaknut odličan položaj škole (poveznica triju županija), kao i izvrsno iskustvo iz ranijih faza provedbe programa „e-Škole“.
“Moderna oprema i pretvaranje škole u Regionalni obrazovni centar sigurno će pomoći u podizanju kvalitete nastave, ali i osiguravanju prostora za edukacije i za druge, izvanškolske, korisnike u našem gradu!” – poručili su iz ogulinske Gimnazije i strukovne škole.

 

 

Nema novooboljelih u Karlovačkoj županiji

Odlična vijest stiže nam i iz županijskog Stožera civilne zaštite. Naime, u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupno je testirano 120 osoba, od čega 103 u Karlovcu te 17 u Ogulinu. Od početka epidemije do 31. kolovoza ukupno je na području županije na koronavirus testirano 6339 osoba. U OB Karlovac su hospitalizirane 2 osobe,a u samoizolaciji se nalazi 110 osoba.
Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 173 osobe, a trenutno imamo 19 aktivnih slučajeva zaraze.

 

 

Ogulinka Nada Komazec u četvrtak promovira svoju 1. knjigu

U četvrtak, 3.rujna, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin od 19:00 sati, nastavnica Nada Komazec promovirat će dvojezičnu knjigu “Opasnosti interneta”.

Kao nastavnica koja je sav radni vijek provela u radu s djecom, uvidjela je opasnosti koje internet pruža mladima, te je odlučila napisati knjigu, u kojoj upozorava na prikrivene opasnosti prilikom korištenja interneta. Sadrži korisne informacije edukativne namjene, te ima niz primjera i iskustava.

Zapitajmo se jesmo li dovoljno svjesni i oprezni u komunikaciji s nepoznatima? Glavni cilj knjige je zaštiti sebe,svoje prijatelje i obitelj, a najvažnije je zaštititi djecu. Treba otvoriti oči i biti siguran.Ovo je poučno djelo za mlade, roditelje, nastavnike,  žene i muškarce, za sve uzraste.

Dolazak na promociju je, zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, moguć u dogovoru s autoricom.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment