Vijesti 01.04.2020.

No comments

I sjednica Županijske skupštine odrađena online

Vijećnici Županijske skupštine Karlovačke županije jednoglasno su se odrekli svoje mjesečne naknade za ožujak, odlučivši da će novac preusmjeriti na nabavu zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama. Jedna je to od odluka koja je danas prihvaćena na sjednici Županijske skupštine, kojom je ovaj put predsjedavao zamjenik predsjednika Ivan Vuković.

Podsjećamo, zbog situacije vezane uz pandemiju koronavirusa i mjera opreza propisanih u cilju samozaštite, sjednica Skupštine, po prvi put je održana elektroničkim putem. Tako su vijećnici sudjelovali u radu sjednice putem video veze, a na dnevnom redu našle su se 24 točke. Sjednica ovaj put nije započela vijećničkim pitanjima i prijedlozima, a između ostaloga, vijećnici su raspravljali o Izvješću o radu župana za razdoblje od srpnja do prosinca 2019. godine.

Podnesen je i godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Karlovačke županije za 2019. godinu, a usvojen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama županijskog Proračuna za tekuću godinu.

Tijekom sjednice županijski su vijećnici, jednoglasno, dali suglasnost županu za potpisivanje ugovora za nabavu antivirusne opreme sa zagrebačkom tvrtkom Zhejiang, zahvaljujući kojem će ova oprema u Karlovcu biti već u petak.

Obrazlažući zašto se traži suglasnost vijećnika, tajnik Županijske skupštine Kristijan Čujko kazao je kako je riječ o iznosu većem od onog kojim župan može samostalno raspolagati, iznad 714.000 kuna, odnosno, o 951.000 kuna.

Čim oprema stigne, bit će ocarinjena i dopremljena u skladište Stožera civilne zaštite, a zatim otpremljena potrebitima. (foto:ilustracija)

 

 

Sutra se počinje provoditi drive in testiranje

Nakon dva uzastopna dana bez novooboljelih, danas je u Karlovačkoj županiji evidentirana jedna novooboljela osoba od koronavirusa. Radi se o bliskom kontaktu već oboljele osobe, a važno je napomenuti da je novooboljela osoba već ranije bila u samoizolaciji.

Inače, u Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano je 9 osoba, 10 ih je na kućnom liječenju, a 2 osobe se nalaze u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Dobra je vijest da se planira otpuštanje jedne osobe iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu na kućno liječenje, i to zbog poboljšanja općeg stanja.

U Ogulinu su i dalje evidentirane 3 oboljele osobe, u Dugoj Resi 2, Ozalju 1 osoba, dok ih je u Karlovcu 16. Trenutno je 49 kontakata oboljelih pod nadzorom.

Inače, stanje u sve tri bolnice na području Karlovačke županije je stabilno, što pokazuje visoku savjesnost i disciplinu naših građana.

Djelatnici PU karlovačke svakodnevno provjeravaju osobe stavljene pod administrativni nadzor, tj. samoizolaciju. Trenutno je 580 osoba pod administrativnim nadzorom. U protekla 24 sata je evidentirano 1 kršenje samoizolacije, te 5 kršenja po pitanju propusnica.

Veliku ulogu u ovoj situaciji imaju i gradska društva Crvenog križa Karlovačke županije. Do sada je angažiran 131 djelatnik, a obišli su oko 920 korisnika kojima su pružili preko 1700 usluga. Radi se uglavnom o korisnicima njihovih programa pomoći u kući, ali i o samačkim domaćinstvima koji nisu obuhvaćeni postojećim programima. Pružene usluge uglavnom se odnose na dostavu hrane i lijekova.

Važno je napomenuti da se od četvrtka u Općoj bolnici Karlovac uvodi tzv. drive in testiranje. Svi pacijenti koji su se do sada testirali ispred donje zgrade bolnice, od sutra će se tako testirati na javnom parkingu, gdje će biti napravljen kružni tok. Testiranje će se vršiti po sljedećem protokolu: osoba dođe sa svojim automobilom, otvori prozor te mu zdravstveni djelatnik uzme bris nosa i ždrijela. Dnevno je moguće obaviti od 20 do 30 briseva.

“Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.” – poručuju članovi Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Ogulinski Zavičajni muzej danas slavi 2. rođendan

Ogulinski Zavičajni muzej upravo danas slavi svoj 2. rođendan. Ne, nije to prvotravanjska šala, a tim povodom smo u našem današnjem programu ugostili ravnateljicu ove ustanove Anu Krznarić.

Ravnateljica nas je podsjetila zašto ogulinski Zavičajni muzej danas slavi tek 2. rođendan.Zbog novonastalih okolnosti, Zavičajni muzej Ogulin je do daljnjeg zatvoren za javnost, a Ana Krznarić pojašnjava kako se to odrazilo na njihovo uobičajeno poslovanj.  Važno je napomenuti da je u protekle dvije godine samostalnog rada ogulinskog muzeja puno posla odrađeno, a veliki trud uložen je u uvođenje novih tehnologija ptem kojih se muzejski postav posjetiteljima prezetira na drugačiji i moderniji način. Tako su, podsjećamo, uvedeni QR kodovi te muzejska aplikacija s audio vodičem kao novi način prezentacije stalnog muzejskog postava.

Gostujući u našem programu Ana Krznarić je istakla kako je muzej bogatiji za web stranicu koja im ternutno uvelike olakšava način komunikacije sa posjetiteljima, a tu je i Facebook stranica muzeja na kojoj se redovito objavljuje i zanimljiva rubrika “Utorkom iz muzejskog arhiva”.

Upravo povodom 2. rođendana, vodstvo muzeja pokrenulo je još jednu online aktivnost. Radi se o web rubrici “Muzejska priča mjeseca” u kojoj će, svakog prvog dana u mjesecu, biti objavljena jedna muzejska priča iz kulturne, prirodne i povijesne baštine ogulinskog kraja. Tako je danas objavljena prva priča, i to o ličkoj kapi, a možete ju pronaći i pročitati na web stranici Zavičajnog muzeja Ogulin. Nadamo se da ćete, kad ste već doma ovih dana, prihvatiti ovaj zanimljiv prijedlog ravnateljice, jer često niti ne znamo što se krije na dnu bakinog starog ormara u kojeg nismo godinama zavirili.

Obavijest stranim državljanima trećih zemalja

Zbog trenutne situacije koja je izazvana novim koronavirusom određeni broj stranaca na kratkotrajnom boravku, a to je boravak do najduže 90 dana u razdoblju od 180 dana, nije u mogućnosti iz objektivnih razloga napustiti Republiku Hrvatsku u roku propisanom Zakonikom o schengenskim granicama.

U skladu s preporukama epidemiologa, policija poziva sve strane državljane koji su se našli u takvoj situaciji da u svrhu evidentiranja, prvenstveno putem maila [email protected] ili pozivom na broj koji se nalazi na web stranici nadležne policijske uprave, dostave svoje podatke. Cilj je izbjeći moguće probleme na graničnom prijelazu prilikom napuštanja Republike Hrvatske.

“Molimo Vas da ne dolazite osobno u policijske postaje ili uprave, već samo u onim slučajevima kada budete pozvani od strane službene osobe putem telefona.
Zbog navedenog, prema takvim strancima neće se poduzimati nikakve mjere propisane Zakonom o strancima.” – rekli su u policiji.

Završila obaveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, završilo je 31. ožujka.

Policija, ipak, podsjeća da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.).
Također napominju da je, bez obzira na zakonske obaveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Stoga policija apelira na vozače da, unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment