Vijesti 31.12.2020.

Comments are closed

Održana sjednica Skupštine TZ grada Ogulina

Ovog tjedna održana je sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Ogulina. Sjednica je, zbog epidemiološke situacije, održana online, putem Webex aplikacije. Na sjednici je, nakon što je podneseno izvješće o radu za ovu godinu,  jednoglasno usvojen Program rada Turističke zajednice grada Ogulina za 2021. godinu. Sjednicom je predsjedavao gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je po funkciji i predsjednik Skupštine Turističke zajednice.

 

 

 

36 je novooboljelih u Ogulinu

U Ogulinu u posljednja 24 sata imamo ukupno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Naime, iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da, u protekla 24 sata, u Karlovačkoj županiji imamo 130 novih slučajeva zaraze. Od toga je 98 novih slučajeva u županiji potvrđeno pomoću PCR testova, od čega je u Ogulinu zabilježen 31 novi slučaj zaraze. Po 1 novi slučaj oboljenja utvrđen je u Josipdolu i Saborskom, 2 u Tounju, a u Plaškom 3.
Brzim testovima za detekciju antigena još 32 slučaja zaraze utvrđena su na području cijele županije, od čega u Ogulinu 5.

U sve 3 bolnice Karlovačke županije hospitalizirano je 129 COVID pozitivnih pacijenata (Ogulin-36, Duga Resa-41, Karlovac-52). Novoprimljenih je 15 (Ogulin-7, Duga Resa-1,Karlovac-7). Na respiratoru je 5 COVId pozitivnih osoba (OB Karlovac). U posljednja 24 sata umrlo je 10 osoba (Ogulin-3, Duga Resa-1, Karlovac-6). S bolničkog liječenja je otpuštena 21 osoba (Ogulin-8, Duga Resa-2, Karlovac-11).
U samoizolaciji se na području županije nalazi 507 osoba.

Gradonačelnik Domitrović uputio građanima Novogodišnju čestitku

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je uputio prigodnu čestitku svim sugrađanima povodom Nove 2021. godine. U svojoj čestitci je istakao slijedeće:
“Poštovane Ogulinke i Ogulinci, sugrađanke i sugrađani!
Iza nas je teška godina pogođena pandemijom i nažalost, u samom finišu, i razornim potresom koji je ostavio traga na svima nama. Godina koja je pred nama bit će izazovna i teška, ali se ne predajemo, nastavljamo sa započetim projektima i radom za još uspješniji i bolji Ogulin.
Svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u aktivnostima koje su se provodile u našem gradu, iskreno i od srca hvala.”

Objavljeni su prijedlozi rang lista za gradske stipendije

Na web stranici Grada Ogulina objavljeni su prijedlozi rang lista za dodjelu stipendija ogulinskim učenicima i studentima. Podsjećamo, gradonačelnik Dalibor Domitrović u studenom je donio novi Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata Grada Ogulina kojim su utvrđene kategorije, uvjeti, kriteriji i postupak bodovanja za ostvarivanje prava na dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima s područja Grada Ogulina, kao i dodjela jednokratnih novčanih naknada za obrazovanje učenicima i studentima s područja Grada Ogulina.
Sredstva za stipendiranje osiguravaju se u proračunu Grada Ogulina i to u iznosu od 700,00 kuna za učenike i 1.000,00 kuna za studente.

U školskoj/akademskoj godini 2020./2021. dodijeliti će se ukupno 50 stipendija. Od toga 20 stipendija dodjeljuje se učenicima i to 6 za darovite učenike, 8 za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i 6 stipendija za učenike slabijeg socijalnog stanja. 30 stipendija dodijelit će se studentima i to 7 stipendija za darovite studente, 9 za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja kao nova kategorija, 7 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i 7 za studente slabijeg socijalnog stanja.

Natječaj je bio objavljen 20.11.2020. i bio je otvoren 15 dana.
Na službenoj stranici Grada Ogulina možete pronaći i pročitati prijedloge rang lista za dodjelu stipendija studentima i učenicima. Ukupno je sedam takvih lista.

Ogulinci još jednom dokazali da imaju veliko srce

Društvene mreže već danima vrve fotografijama, komentarima, inicijativama i konkretnim djelima kojima ljudi iz svih krajeva Hrvatske prikupljaju i odvoze pomoć u potresom razorena područja. Put Petrinje, Gline i Siska otišli su i brojni Ogulinci. Ne mislimo pritom na pripadnike HGSS-a i članove Područne vatrogasne zajednice Ogulin, već na obične “male” ljude. Donira se i odvozi građevinski materijal, crijep, a jedan Ogulinac je ponudio i svoj osobni automobil čovjeku koji je s djetetom u automobilu nastradao u potresu. Radi se o muškarcu i njegovom sinu koji su ostali zarobljeni u automobilu, u pomoć su im priskočili građani, a slika oca na nosilima sa sinom u naručju ganula je do suza cijelu Hrvatsku.

Na potresom uništenom području je i dio ogulinskih obrtnika. Neki od njih rade na raščišćavanju terena, sanaciji potresom uništenih kuća, krovova, dimnjaka, i slično. Drugi su, pak, na raspolaganje stavili svoje kombije, kamione i strojeve. Svemu tome svjedoče fotografije koje objavljuju na svojim profilima na društvenim mrežama. Ne bismo htjeli isticati nikog posebno, kako ne bi nekog slučajno izostavili, jer svaka plemenita gesta je više no hvale vrijedna.

Stižu i riječi zahvale. Tako je vlasnik kuće Krešo Štajcar iz Petrinje, poslao zahvalu gradonačelniku Ogulina Daliboru Domitroviću, u kojoj ističe:
“Poštovani Dalibore!
Ispričavam se što je uvod drugačiji od propisanih, ali… ovo pišem u više navrata, jer je gužva. Zahvaljujem se i neizmjerno sam zahvalan gradu Ogulinu odnosno svima vama, posebno Elvisu Vučiću sa ekipom, Stanku Ceraniću, Vinku Dujmiću, ukratko cijelom Ogulinu. Nadam se da ćemo se vidjeti i upoznati… Sve najbolje želim cijelom Ogulinu. Dečki su prvi majstori koji su došli pomoći meni i Petrinji. Hvala, Krešo Štajcar”.

Valja napomenuti da su brojni Ogulinci prikupili higijenske potrepštine, odjeću, hranu, vodu, deke i odnesli ih u ogulinsko Gradsko društvo Crvenog križa. Odaziv građana je bio velik, a vjerujemo da među nama ima i velik broj onih koji će uplatom financijskih sredstava pomoći obnovu stradalih domova nesretnih građana. Još jednom se tako pakazalo da smo uvijek tu jedni za druge kad je najteže. Upravo je to ono po čemu trebamo i zapamtiti ovu nesretnu 2020. godinu. Bravo za sve i veliko hvala svima!

 

Do 7. siječnja možete prijaviti štetu od potresa

Građani Ogulina eventualne štete na objektima nastale uslijed potresa mogu prijaviti Stožeru civilne zaštite Grada Ogulina. Mogu to učiniti putem emaila [email protected] ili osobno u upravi Grada Ogulina.
Štete se prijavljuju putem obrasca kojeg možte pronaći na web stranici Grada Ogulina, uz kojeg je potrebno priložiti kopiju osobne iskaznice, kopiju žiro ili tekućeg računa i dokaz o vlasništvu nad objektom.

Prijave se zaprimaju do 7. siječnja, nakon čega će ih Stožer civilne zaštite Grada Ogulina objediniti i dostaviti Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije. Nakon toga će povjerenstva izlaziti na teren kako bi procijenili štetu. Nakon što županija dovrši ukupnu procjenu štete donijet će odluku hoće li biti proglašena elementarna nepogoda.

 

Nova ogulinska bajka – STEM bajka

Najaktivnija ogulinska STEM udruga, Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin, u suradnji s partnerima Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Zajednicom tehničke kulture Grada Gospića, Gačankom Otočac, Udrugom za razvoj zajednice, kreatvno i umjetničko izražavanje i ekologiju “Sunce”, Gradom Ogulinom, Pučkim otvorenim učilištem Ogulin i Zavičajnim muzejom Ogulin pokreće projekt STEM BAJKA. Zajednička je to platforma za jačanje kapaciteta OCD-ova te pripremu i provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a.

Provedbom EP1, Organizacija i provedba aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a, provest će se specijalizirani edukativni programi usmjereni na jačanje nedostatnih kompetencija OCD-ova i njihovih članova, uvid u primjere dobre prakse i načine na koje se STEM može popularizirati na razini opće populacije, ali i samo na razini specifične skupine poput djece i mladih.

Provedbom EP2, Razvoj inovativno interaktivnog programa STEM BAJKA, nakon održanih edukacija i usvajanja primjera dobre prakse OCD-ovi u suradnji s parterima će razviti dva stalna STEM postava koji će biti dostupni djeci i mladima, obrazovnim ustanovama, OCD-ovima i šire, te tako uvelike pridonijeti popularizaciji STEM-a. Opremit će se prostori javne ustanove i JLS-a, koji su sada neiskorišteni i neopremljeni, a koji će koji će omogućiti nastavak i razvijanje novih programa radi popularizacije STEM-a.
Edukativno-znanstvenom predstavom popularizirat će se STEM aktivnosti kod djece i mladih.

Provedbom EP3, Razvoj i provedba programa STEM BAJKA, OCD-ovi i njihovi članovi, treneri, implementacijom novo usvojenih znanja i vještina, provest će u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji niz radionica iz STEM područja za krajnju skupinu. To će rezultirati popularizacijom STEM-a kod šire populacije. Treneri će nastaviti s prenošenjem znanja i vještina drugim OCD-ovima i volonterima.

Provedbom EP4, Razvoj i provedba programa STEM BAJKA, na lokalnoj razini OCD-ovi će provedbom lokalnih STEM festivala obuhvatiti aktivnosti obrade tema iz 10 STEM područja uz praktične primjere i sudjelovanje polaznika u obradi teme i aktivnosti promocije STEM područja, uz sudjelovanje polaznika u praktičnim vježbama (pokusima) iz 10 STEM područja. STEM influencer provest će online prezentacije i približavanja STEM-a krajnjim korisnicima, a provest će se i snimanje i distribuiranje podcast emisije. Vrijednost projekta je 2.432.399,13 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Inače, projekt je izrađen u sklopu programa OCD Inkubator Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Obavijest o odvozu otpada

Iz gradske tvrtke SKG obavještavaju građane – korisnike usluge odvoza otpada o rasporedu odvoza otpada.
Na Novu godinu, 1.1.2021.g., neće se vršiti odvoz otpada. Umjesto tog dana linije koje su na rasporedu petkom vozit će se u ponedjeljak, 4.1.2021.g. Iz SKG-a se zahvaljuju korisnicima na razumijevanju.

fb-share-icon

Comments are closed.