Vijesti 31.03.2021.

Comments are closed

Ogulin danas ima 10 novoooboljelih, najviše ih je ponovno u Karlovcu

Ukupno 158 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je tijekom protekla 24 sata na području Karlovačke županije. Od toga je u Ogulinu 10 novooboljelih osoba, a u Josipdolu je evidentiran 1 novi slučaj zaraze.

Pomoću PCR testova zaraza je utvrđena kod 114 osoba, a najviše novooboljelih ponovno je zabilježeno u Karlovcu – čak 87 slučajeva. U Ogulinu je zabilježeno 10 novih slučajeva, Dugoj Resi 7, Bosiljevu 3, Slunju i Genaralskom Stolu po 2, dok su po 1 novi slučaj zabilježili Draganić, Josipdol i Netretić.
Brzim antigenskim testovima zaraza je otkrivena kod još 44 osobe. Od toga je Karlovac zabilježio još 19 novih slučajeva zaraze, Duga Resa 11, Ozalj i Generalski Stol po 3, Netretić, Slunj i Barilović po 2, te Kamanje i Rakovica po 1 novi slučaj.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 621 osoba. Utvrđena su 3 kršenja ove mjere.
U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 73 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-21, OB Karlovac-52). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 16 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-4, OB Karlovac-12), a otpuštene su 4 osobe (OB Karlovac). Na respiratoru se nalazi 9 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 2 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-1). Riječ je o osobama starije životne dobi: ženskoj osobi 1946. godište i muškoj osobi 1942. godište. Od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije je preminulo 321 COVID pozitivnih osoba te 28 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozorinika. U samoizolaciji/izolaciji se u bolnicama Karlovačke županije nalazi 1 liječnik, 8 medicinskih sestara/liječnika, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika, te 4 nezdravstvenih djelatnika.
Što se tiče stanja u školama na području Karlovčke županije, u odnosu na utorak, broj pozitivnih učenika osnovnih škola povećao se za 2, a oboljelo je još 5 zaposlenika. Broj novooboljelih učenika srednjih škola povećao se za 2 u donosu na dan ranije.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – srijeda, 31. 3.2021. :
Broj pozitivnih učenika OŠ: 35
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 20
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 294
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 19
Broj razrednih odjela u samoizol: 12

Broj pozitivnih učenika SŠ: 41
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 9
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 270
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 13
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 12

 

Tomislav Lipošćak i Anđelka Salopek HDZ-ovi kandidati za čelnike grada Ogulina

U gradskom parku, u utorak poslijepodne, je upriličeno predstavljanje HDZ-ovih kandidata za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika grada Ogulina. Svoje kandidature istakli su Tomislav Lipošćak za gradonačelnika, te Anđelka Salopek za njegovu zamjenicu.
Uvodno se nazočnima obratila predsjednica Županijskog HDZ-a Nada Murganić, a podršku kandidatima osim nje došla je dati i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.  Osvrnule su se na razvoj Ogulina i ulogu županijskih i državnih institucija koje, kazale su, u tom imaju veliku ulogu.

U nastavku se nazočnima predstavila Anđelka Salopek, iznoseći svoju biografiju, a potom i osnovne odrednice programa.

Između ostalog, poručila je i da smatra da je, zahvaljujući svom dosadašnjem radu u zajednici, dostojna obnašati funkciju zamjenice gradonačelnika Grada Ogulina, a svu svoju energiju, stečena znanja i sposobnosti iskoristit će u radu za boljitak svih građana i grada Ogulina.

Nakon Anđelke Salopek, o svom dosadašnjem radu i iskustvu govorio je Tomislav Lipošćak, istaknuvši da je HDZ u protekle 4 godine u Ogulinu pomlađen mladim članovima koji su im dali novi polet, te se osvrnuo na projekte koji se provode u gradu Ogulinu, ali i važnost donošenja strategije razvoja, koje danas nema.
Tomislav Lipošćak u nastavku je istakao da je Ogulin grad prilika, te da odgovornim i kvalitetnim radom možemo još bolje i još kvalitetnije. Sve građane i simpatizere je pozvao da ih podrže u njihovoj kampanji.
“Obratite nam se s prijedlozima i s kritikama. I dalje ćemo vas slušati. Odgovornijim i kvalitetnijim pristupom pretvorimo naš grad Ogulin, iz grada prilika, u grad uspjeha!” – riječi su kojima je Lipošćak okončao ovo predstavljanje.

 

Tko održava sustav za odvodnju?

Na OGportalu, 21. veljače, objavljen je video zapis stanja kolektora oborinskih voda ŽC 3219. Na snimci je vidljivo da su ilegalnim priključivanjem nastala i znatna oštećenja betonskih uložaka kolektora, od kojih su neki razbijeni, polomljeni, te djelomično pomaknuti. S obzirom da se radi o ilegalnim radnjama i oštećenju imovine kojom upravlja Županijska uprava za ceste Karlovac, zanimalo nas je je li ŽUC podnio kakve prijave zbog tih nelegalnih radnji i učinjene materijalne štete? Isto tako smo pitali hoće li i kada ŽUC pristupiti saniranju te štete, odnosno zamjeni razbijenih i polomljenih dijelova kolektora oborinskih voda?

Iz ŽUC-a je stigao odgovor Stjepana Turkovića u kojem stoji:
“Zakonom o cestama 84/2011 članak 27 stavak 1 kaže Pravna osoba koja upravlja javnom cestom koja prolazi kroz naselje ne održava Sustav za odvodnju , ako je dio mjesne kanalizacijske mreže ili kanalske mreže. Pravna osoba koja upravlja javnom cesto koja prolazi kroz naselje ne obavlja poslove čišćenja javnih cesta osim čišćenja snijega . Obzirom da ste pitanje postavili na krivu adresu predlažem da isto postavite g. Gradonačelniku Grada Ogulina “.

Novinari su poslušali sugestiju, pitanje su uputili u gradsku upravu. Vrlo brzo stigao je i odgovor iz gradske uprave. Odgovor potpisuje zamjnik gradonačelnika Daniel Vukelja, a navodi slijedeće:

“Stjepan Turković, direktor Županijske uprave za ceste Karlovac (dalje ŽUC), u svom navodu krivo tumači zakon ali i pokazuje nedostatak znanja što se tiče struke.
Stjepan Turković u odgovoru brka pojmove odvodnja ceste i mjesna kanalizacijska mreža.

Niže citiram članak 27., stavak 1, Zakona o cestama na koji se direktor Turković poziva.

Pravna osoba koja upravlja javnom cestom koja prolazi kroz naselje ne održava:
– sustav za odvodnju, ako je dio mjesne kanalizacijske ili kanalske mreže,
– javnu rasvjetu,
– zelene površine, drvorede i samostalno ukrasno grmlje,
– pothodnike i nathodnike u funkciji pješačkog prometa,
– biciklističke i pješačke staze izvan kolnika,
– tramvajske, odnosno željezničke pruge.

Mjesna kanalizacijska mreža na području MO Salopek selo, uključujući ulicu Sabljak selo, tzv. “Zona D”, još nije izgrađena. U tijeku je prilagodba projektne dokumentacije kako bi projekt bio prihvatljiv za financiranje putem EU fondova. Gradnja će započeti kad budu odobrena financijska sredstva, a projekt u suradnji provode Vodovod i kanalizacija Ogulin i Hrvatske vode Zagreb.

Što se ŽC 3219 tiče, tu se radi o odvodnji ceste. Dakle radi se o površinskoj odvodnji ceste, o cijevi položenoj u trupu prometnice čija svrha je, kako joj samo ime kaže, prikupljati i odvoditi kišnicu i vodu nastalu topljenjem snijega s ceste.

Temeljem Odluke ministra mora, prometa i infrastrukture ŽC 3219 je razvrstana kao javna cesta kojom upravlja Županijska uprava za ceste (članak 2., stavak 1, točka 19 Zakona o cestama), a sukladno članku 4 istog zakona građevine za odvodnju ceste su dio javne ceste.

Prema tome nema dvojbe da je odvodnja ŽC 3219, isto kao i sama prometnica, u nadležnosti Županijske uprave za ceste Karlovac, te da je za zagađenje Zagorske Mrežnice odgovoran direktor ove tvrtke Stjepan Turković.”

Načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević uputio Otvoreno pismo

Otvorenim pismom, koje je stiglo i u našu redakciju, oglasio se načelnik Općine Josipdol, Zlatko Mihaljević, a povodom medijskih natpisa i objava na društvenim mrežama o Odluci Povjerenstva za sukob interesa.

Objavljujemo ga u cjelosti:
“Moj status i bivša poslovna povezanost s društvom Ceste Karlovac d.d. je javno poznata i dostupna informacija jer sam u društvu radio od 1986. do 2003. godine.
Od samog donošenja Zakona o sukobu interesa prijavo sam svoj status i stanje te postupio po preporuci Povjerenstva i nikada po tom pitanju nije bilo nikakvih primjedbi od strane Povjerenstva, sve do sada.
Sve moje imovinske kartice su javno dostupni dokumenti. Zadnju korekciju imovinskog stanja proslijedio sam 31. siječnja 2020. godine i pod rubrikom napomene detaljno opisao svoj status s trgovačkim društvom Ceste Karlovac i naknadno 3. veljače 2020. godine proslijedio Povjerenstvu popratni dopis na koji nisam nikad dobio odgovor niti bilo kakvu primjedbu ili zahtjev za korekciju podataka.
Moj spor s Upravom društva traje još od 2006. godine, iz doba kada sam bio predsjednik Nadzornog odbora. Tada dobiva i medijsku dimenziju u kolovozu 2007. godine u novinskom članku Večernjeg lista i na portalu Radio Mrežnice. U zadnjih 14 godina moja korespodencija s Upravom društva bila je isključivo u pisanom obliku između stručnih službi Općine i društva. O detaljima spora je dobro upoznato i Županijsko državno odvjetništvo Karlovac i PU Karlovačka.
Ja sam svoj dio tog “velikog paketa” 0,9769 % dionica prenio na povjerenika, kako je to propisano Zakonom – upravljačka prava, a supruga i ja od 2002. godine svaki otplaćujemo mjesečno po 460,00 kn kredita za dionice. U tom periodu broj naših dionica se nije povećavao.
Sukladno Odluci Povjerenstva i njihovom traženju dostavio sam Povjerenstvu svoje očitovanje s detaljnim izvješćem na uvid za raspravu prije donošenja konačne Odluke po mom predmetu. O svemu tome ništa ne sporim, neka Povjerenstvo izvrši detaljnu obradu mog predmeta. Ovo je skraćena verzija, a dok traje postupak, ostale dokumente ne smijem javno objavljivati, kao niti osobne podatke podnositelja prijave.
Općina Josipdol za povjeravanje poslova održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina na području općine i poslova po pojedinim projektima provodi otvorene postupke javne nabave. Povjerenstvo za provedbu i ocjenjivanje ispravnosti ponuda dostavlja načelniku prijedlog redoslijeda ispravnosti i povoljnosti ponuda na daljnje postupanje. Ovisno o vrsti javne nabave donosim osobnu odluku ili prosljeđujem prijedlog Općinskom vijeću na davanje suglasnosti. Po okončanju postupka kao ovlašteni zakonski predstavnik Općine Josipdol dužan sam potpisati narudžbenicu ili ugovor.

Najbitnija stvar u svemu je da Općina Josipdol nikada ničim nije bila oštećena strana niti se mene može povezivati s mogućom osobnom koristi, kako u ovom, tako i u svim drugim slučajevima.
Cijela priča započinje sukobom s bivšim popom i jednim dijelom njegove obitelji jer im nisam dopustio provođenje samovolje i neutemeljenih traženja, a prvenstveno se odnosi na oprost dugovanja jednom bratu za neplaćene račune po otkupu stana i neudovoljavanju potražnje popa za isplatu visokih iznosa potpora iz proračuna, a bez prije dostavljenih projekata i pokrića za župe u kojima je služio 10 godina.
Inicijator prijave Povjerenstvu je jedan od braće koji iz Zagreba vodi brigu o općini i mojem radu, a znakovito i piše, citiram: „na Vašu sreću ili nesreću ja za Vaš rad mogu postavljati pitanja, a Vi za moj ne“ ili dalje: „prijavio sam Vas nadležnom Povjerenstvu pa neka se ono time bavi“. Ova dva citata izvučena iz konteksta prijave sve govore.

Sve skupa je dio dobro isplanirane urote protiv mene osobno i mojih suradnika, ali nažalost i na štetu Općine Josipdol da nas se sve skupa prikaže u negativnom kontekstu u sklopu nastupajuće izborne kampanje, meni osobno stavi teret krivnje i nepoštivanja zakona te stjecanja navodne imovinske koristi.
Cijeli period svog mandata kao načelnik Općine odrađivao sam otvoreno i korektno, vodeći prvenstveno brigu o uređenju općine i štiteći interese Općine Josipdol u svim segmentima.
Svima onima koji su u proteklm periodima imali osobnu ili poslovnu komunikaciju sa mnom kao načelnikom Općine Josipdol po poslovnim ili privatnim pitanjima, dajem na vlastitu prosudbu vjerodostojnost ovog i svih drugih igrokaza, koji se sustavno vode protiv mene u posljednjih godinu dana.
Kao i svih ovih godina, svoj posao Načelnika Općine obavljat ću korektno na dobrobit svih stanovnika do kraja ovog mandata, a nadam se i dalje, jer vjerujem u svoj narod, a znam da i on vjeruje u mene. Rezulati našeg zajedničkog rada su prepoznatljivi, ne samo u našoj općini, nego i šire”, piše načelnik Općine Josipdol
Zlatko Mihaljević.

Tijekom travnja i svibnja ispitivat će se vodoopskrbni sustav

Iz gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija obavještavaju građane da će njihovi zaposlenici, tijekom travnja i svibnja, vršiti ispitivanje vodoopskrbnog sustava, a u svrhu smanjenja gubitaka vode. Radovi će se izvoditi na užem području grada Ogulina u noćnim satima, i to u vremenu od 22,00 pa do 5,00 sati ujutro. “Prilikom izvođenja radova postoji mogućnost da će radnici morati ulaziti na privatne parcele, o čemu će građani osobno i na vrijeme biti obaviješteni. Zahvaljujemo se građanima na strpljenju i razumijevanju.” – poručuju iz ogulinskog Vodovoda.

fb-share-icon

Comments are closed.