Vijesti 30.12.2020.

Comments are closed

Ogulinski Stožer: “Ne krećite samoinicijativno put Petrinje, Siska i Gline!”

Ovog jutra, putem videokonferencije, održan je sastanak ogulinskog Stožera civilne zaštite, a glavna tema o kojoj se raspravljalo bila je kako pomoći potresom pogođenim građanima Petrinje, Siska i Gline. Načelnik Stožera Daniel Vukelja rekao je uvodno da su se Grad Ogulin i Stožer civilne zaštite Grada Ogulina, u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, aktivno uključili u pripreme pomoći za stradale stanovnike Petrinje, Gline i Siska. U tijeku je izrada evidencije volontera. Brojni građani Ogulina već su se prijavili da kao volonteri idu pomoći u stradala područjima, čime su građanima Ogulina ponovno pokazali veliko srce, na čemu im iskreno zahvaljujemo – istakao je Vukelja.

Građani volonteri koji žele pomoći svoje podatke mogu dostaviti na email [email protected] nakon čega će biti uvršteni u evidenciju volontera te kontaktirani kad za to bude potrebe, odnosno kad Stožer civilne zaštite Grada Ogulina dobije nalog da organizira pomoć.

Bitno je napomenuti da građani ne odlaze samoinicijativno na potresom pogođena područja te da ne dostavljaju samoinicijativno materijalnu pomoć izravno na ugrožena područja jer se time stvaraju komplikacije profesionalnim službama koje su tamo na terenu. Volonteri i pomoć će tamo biti upućeni organizirano kad za to Stožeru civilne zaštite Grada Ogulina pristigne uputa kroz zapovjedni lanac.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je od jučer u stalnom kontaktu sa svojim kolegama gradonačelnicima iz Petrinje, Siska i Gline. Oni također apeliraju na građane da doista ne kreću neorganizirano put tih gradova, jer se stvaraju ogromne gužve koje otežavaju rad žurnih službi na terenu. Osim toga ti razoreni gradovi nemaju niti logističke mogućnosti uskladištiti svu tu pomoć koja od jučer pristiže iz svih krajeva Hrvatske. Prilika za pružanje pomoći bit će i u narednim danima i tjednima.

Pomoć se od jučer organizirano prikuplja i u prostorijama GDCK Ogulin, a prema riječima ravnateljice Valentine Bartolović interes građana je jako velik. Građani pristižu i danas od ranog jutra, a svima koji namjeravaju pomoći poručila je da ne donose velike količine odjeće i svježu hranu. Prihvatljiva je konzervirana hrana s dužim rokom trajanja, flaširana voda te deke i pokrivači. Gradonačelnik je ponudio i skladišni prostor u Poredicama, obzirom da su prostorije CK Ogulin gotovo zatrpane.

Grad Ogulin će i financijskim sredstvima pomoći Sisak, Petrinju i Glinu. Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, nakon 1. siječnja, kada počne nova proračunska godina, iz proračuna Grada Ogulina bit će uplaćen određeni iznos za sva 3 grada. O kojem točnom iznosu se radi bit će poznato kroz narednih par dana.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić istakao je da je još jučer uslijed potresa došlo do zamućenja izvorišta na području Josipdola, a ovog jutra djelatnici Vodovoda obišli su izvorišta u Turkovićima i Zagorskoj Mrežnici. Izvršit će se i mjerenja kakvoće i kvalitete vode, a po primitku nalaza građani će biti obaviješteni o ispravnosti vode za piće. Za sada je ona ispravna na ova dva izvora.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko rekao je da ogulinska bolnica nije zabilježila štete uslijed potresa. Još jučer stavili su na raspolaganje kiruršku službu i službu anestezije Ministarstvu zdravstva za prijem pacijenata s potresom pogođenih područja. Sinoć su pacijenti iz Petrinje počeli pristizati u karlovačku bolnicu, ona se lagano puni, a u slučaju potrebe bit će dovoženi i u ogulinsku bolnicu. Za prijam tih pacijanata ogulinska bolnica osigurala je 20 kreveta za COVID pozitivne te 20 kreveta za kirurške pacijente.

Pripadnici PVZ Ogulin od jučer su na terenu i pomažu u raščišćavanju potresom pogođenih područja, a prema riječima zapovjednika JVP Ogulin Marinka Turkalja dojava o štetama od poresa na našem području nije bilo. Na terenu su, također, od jučer i pripadnici ogulinskog HGSS-a, a kao što smo vidjeli jučer je naš potražni tim locirao preživjelu osobu u ruševinama.

Za kraj recimo i to da ukoliko razmišljate o uplati financijskih sredstava za potresom razorena područja, vaše uplate šaljite na poseban račun kojeg je otvorio hrvatski Crveni križ, jer su se već pojavile koristoljubive osobe koje žele zlouporabiti situaciju i društvenim mrežama šire brojeve lažnih žiro računa. Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, posebne žiro račune za uplatu financijske pomoći otvorili su već ili će to učiniti danas i sami gradovi Sisak, Petrinja i Glina.

 

Sućut obiteljima stradalih

Vodstvo Grada Ogulina i gradskog Stožera civilne zaštite izrazilo je sućut obiteljima stradalih u katastrofalnom potresu.
U svom priopćenju su naveli: “Grad Ogulin i gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović, kao i Stožer civilne zaštite Grada Ogulina, ovim putem izražavaju sućut obiteljima stradalih u razornom potresu. Nažalost, potres je odnio sedam žrtava, među kojima je i djevojčica. Uz to, najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno, a 20 lakše. Još traje velika akcija spašavanja i potraga za stradalima. Nadamo se da će broj žrtava biti što manji.
Također izražavamo punu potporu svima koji su angažirani na zbrinjavanju stradalih i sanaciji štete od potresa.”.

 

Ogulin danas bilježi 8 novih slučajeva zaraze

Iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 108 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV 2.
U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 82 nova slučaja zaraze koja su potrvđena putem PCR testova, a 284 je testiranih u Drive in-u.
S područja grada Karlovca je 59 novooboljelih osoba, Duge Rese 7, Ogulina 8, Slunja i Draganića po 3 slučaja, te iz Bosiljeva i Krnjaka po 1 novi slučaj zaraze.
26 novopozitivnih osoba utvrđeno je brzim testovima za detekciju antigena. Od tog broja iz Karlovca je 10 osoba, Duge Rese 5, Ozlja 7, Slunja 2, te Barilovića i Rakovice po 1 osoba.

Od posljedica koronavirusa u Karlovačkoj županiji tijekom posljednja 24 sata preminulo je četvero ljudi, jedna osoba u Ogulinu, te tri u Karlovcu.
U trima bolnicama hospitalizirano je 146 COVID pozitivnih pacijenata: Ogulin 39, Duga Resa 43, Karlovac 64.
Novoprimljenih je 12 osoba, u Ogulinu 2, u Karlovcu 10. Na respiratoru je 7 COVID pozitivnih osoba, i to u Općoj bolnici Karlovac. Sa bolničkog liječenja otpuštene su 3 osobe: 2 iz Ogulina, te 1 iz Karlovca, izvijestio je Stožer civilne zaštite Karlovačke županije.

 

Stanovnici Karlovačke županije štete od potresa mogu prijaviti do 7. siječnja

Stanovnici Karlovačke županije štetu nastalu u jučerašnjem potresu moći će prijaviti do 7. siječnja, a nakon njene procjene, znat će se hoće li biti proglašena elementarna nepogoda.
Najavila je to županica Martina Furdek Hajdin, podsjetivši da je Vlada sinoć donijela odluku o dodjeli 120 milijuna kuna žurne pomoći županijama stradalim u potresu, od kojih je 10 milijuna za Karlovačku.
– Do 7. siječnja 2021. je rok za prijavu svih objekata, zgrada, infrastrukture koja je stradala. Svaka općina i grad će se angažirati putem svojih stožera, a mi ćemo u Županiji objediniti sve podatke i na temelju toga će povjerenstva izlaziti na teren. Već od danas će ekipa s ovlaštenim statičarima obići nekretnine prvu preliminarnu procjenu jesu li sigurne za korištenje, kazala je Furdek Hajdin.

Grad Karlovac, na čijem je području do sad prijavljenih 30 oštećenih objekata, sastao se s arhitektima, građevinarima i geodetima koji će preliminarno utvrditi jesu li oštećeni objekti spremni za korištenje. Kao i kod potresa u Zagrebu, zgrade će biti razvrstane u crvenu, žutu i zelenu kategoriju.

– Znamo da su najveće štete nastale od urušavanja dimnjaka i u načelu možemo reći da sve štete koje su nastale nisu ugrozile statiku; osim oštećenja žbuke i fasade bilo je pucanja stakala i očekujemo da će to biti prostori koji će se moći koristiti, no pričekajmo nalaze vještaka, dodala je Furdek Hajdin.

Najprije će biti utvrđena sigurnost vrtića i škola, a potom ostalih zgrada nakon čega slijede postupci utvrđivanja štete.

Iz Županijskog operativno vatrogasnog centra iza podneva su izvjestili da je u tom trenutku na području grada Karlovca u tijeku bilo 45 intervencija sanacije posljedica jučerašnjeg potresa. Radi se o oštećenim krovištima i urušenim dimnjacima. Na terenu je uz vatrogasce JVP grada Karlovca i 26 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Karlovca. Veća oštećenja zabilježena su i na području Lasinje gdje su također djelovali vatrogasci lokalnih DVD-ova.

Tijekom jutra, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika na područje Sisačko-moslavačke županije upućene su dodatne snage među kojima je su i 32 vatrogasca s pet vatrogasnih vozila iz Ozlja. Ukupno je u ova dva dana na područje Sisačko-moslavačke županije upućen 91 vatrogasac i 19 vatrogasnih vozila s područja Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. (KAportal.hr/ROg)

 

Voda na području Josipdola je ispravna za piće

Iz gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija obavještavaju potrošače koji se snabdjevaju pitkom vodom sa izvorišta Bocino Vrelo u Josipdolu da je ista za piće. Ujedno ističu da, ako je u pojedinim dijelovima još uvijek voda zamućena da će ipak tijekom dana i na tim područjima voda biti za piće.
Mole se potrošači da ipak obrate pozornost kod konzumacije vode, te da svaku promjenu dojave u ogulinski Vodovod, na broj tel. 532 – 033.

 

Mapiranje zajednice

U organizaciji Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti (UDICA) iz Ogulina sinoć je provedena 4. edukacija u sklopu Modula 1.
Tema zadnje edukacije bila je Mapiranje zajednice.
MODUL 1 sadržavao je 4 trosatne edukacije pod vodstvom stručne suradnice Mihaele Grgurić, mag. iur. Edukacija se i ovaj put, zbog epidemioloških razloga, održala online preko platforme ZOOM.

Sudionici su ovog puta imali zadatak stvoriti konačan prijedlog projekta, nakon što su u prijašnjim radionicama obradili nekoliko značajnijih tema, koje dovode do konačnog rezultata.

Tako su sudionici, predstavnici partnera u projektu, progovorili o uređenju igrališta i sportskih objekata, ali i o migrantskoj krizi i volonterima koji u kriznim situacijama, kao što je upravo aktualna sa potresom, mogu pomoći. Putem društvenih mreža i lokalnih medija građane bi se pozvalo da dostave potrebite stvari na mjesta za to predviđena u mjesnim odborima na kojima bi volontirali članovi iz sportskih klubova, sve pod epidemiološkim propisima. Akcija podrazumijeva i umrežavanje s djelatnicima trgovačkih centara koji bi unaprijed informirali o dostupnosti potrebnih namirnica, te suradnju sa GSS-om DVD-om, Civilnom zaštitom grada Ogulina, kao i brojnim drugim udrugama.

Naglašeno je i da je osnovni problem nerazvijena svijest o važnosti tjelesnog vježbanja po zdravlje, a problem bi trebalo rješavati raznim edukacijama, zatim predstaviti kroz medije, portale putem kojih bi se otkrile namjere i benefit projekta.
Cilj je motivirati što više ljudi (od djece do umirovljenika) koji se ne bave aktivno sportom, na različite oblike vježbanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, te riješiti problem, a to je nerazvijena svijest o važnosti tjelesnog vježbanja po zdravlje. Također se predlaže riješiti problem otvorenih igrališta (natkriti pojedina igrališta – koja se nalaze po svim mjesnim odborima na području grada Ogulina), upotpuniti igrališta dodatnim sadržajima, privući što više ljudi koji bi stekli navike svakodnevnog vježbanja i zdravog načina života, te razviti osjećaj psihičkog i fizičkog zadovoljstva.

Bilo je riječi i o kulturnim projektima, pa je istaknuto da kazalište postoji od davnina, kao rezultat ljudske sklonosti pričanju priča. S obzirom da toga u Ogulinu nema u toj i tolikoj formi, nedostaje prostor za scenske izvedbe, a problem se manifestira kao nedostatak razvoja kazališne publike, odgoja za kritičko mišljenje, razumijevanje umjetnosti.
Na taj način društvo kroz aktivno sudjelovanje (kratke predstave uz aktivno sudjelovanje publike, u domovima MO) predlaže rješenja možebitnih problema, da se odgaja publika koja će imati razvijeno kritičko mišljenje, da se šira populacija obrazuje u smislu upoznavanja kazališne umjetnosti. Postavljanje predstava na godišnjoj razini, razvijanje kazališne sezone, poticanje građana na aktivno sudjelovanje, bio bi cilj projekta. Dobrobit suradnje je da su građanima odriješene ruke da sudjeluju u donošenju nekih odluka, da mogu aktivno participirati u rješavanju nekih problema na lokalnoj razini i ponuditi rješenja gradskoj upravi, suživot sa problemima, iskustvo prenošenja emocija i moć uvjeravanja.

Kao jedan od problema istaknuta je objektivnost medija u gradu, što je usko vezano sa profesionalnošću, odnosno, novinarstvom, kojim se danas može baviti svatko, bez znanja i iskustva. Prijedlog je pokretanje mini-lokalne televizije kao jedan novi oblik medija u gradu. Plan suradnje su lokalne udruge i nezavisni elektronički mediji. Pokretač može biti neprofitna organizacija, kako bi mogla konkurirati na natječajima, jer ima veće mogućnosti za dobivanje sredstava. Aktualna situacija pokazuje da ima potencijala- ponajprije ljudskih resursa, ali nedostaje tehničke opreme i financijskih sredstava. Cilj je još bolja informiranost i veća konkurentnost na tržištu.

Nakon Modula 1, krenut će se sa održavanjem Modula 2, u siječnju 2021. godine, koji će također sadržavati 4 trosatne edukacije.
Svi koji žele sudjelovati mogu se obratiti na email adresu [email protected] kako bi dobili poveznicu za spajanje.

Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

fb-share-icon

Comments are closed.