Vijesti 30.10.2020.

Comments are closed

Od uzoraka uzetih u srijedu, u Ogulinu 9 pozitivnih nalaza

Iz današnjeg priopćenja županijskog Stožera civilne zaštite doznali smo da je, u posljednja 24 sata, u Karlovačkoj županiji evidentirano 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1211 osoba. Na bolničkom liječenju u OB Karlovac se nalazi 45 COVID pozitivnih pacijenata. Nitko nije na respiratoru, a, nažalost , 2 starije muške osobe koje su imale pridružene bolesti su preminule.

U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 16 pacijenata. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalaze 493 osobe. U samoizolaciji se nalazi 51 djelatnik te bolnice, od čega je 18 pozitivnih – zaključili su u današnjem izvješću.

Što se tiče broja novozaraženih u Ogulinu, nešto precizniji su bili jutrošnji podatci koje smo dobili od načelnika ogulinskog Stožera civilne zaštite Daniela Vukelje. U svom je priopćenju naveo: “Temeljem informacije iz Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata u Ogulinu od jučerašnjih uzetih uzoraka niti jedan nalaz još nije pristigao. Što se tiče uzoraka uzetih 28. listopada, pristiglo je 9 pozitivnih nalaza, 2 su granična, a 1 nalaz još nije pristigao.”

 

Održan online sastanak sa predstavnicima medija

Putem Skype-a, održan je online sastanak s predstavnicima medija koji izvješćuju o stanju s epidemijom koronavirusa na području Karlovačke županije. Sastanku je, među ostalima, nazočila i zamjenica župana, koja obnaša dužnost župana Karlovačke županije, Martina Furdek-Hajdin.

Nakon uvodne riječi moderatorice Ivane Rumenović Novinić, predstavnicima medija obratila se Martina Furdek-Hajdin. Upućujući riječi zahvale novinarima na dosadašnjoj suradnji, još jednom je istakla važnost i ulogu medija u kriznim situacijama.
Urednici i novinari su potom dali svoje prijedloge za unaprjeđenje komunikacije, a sve s ciljem kako bi slušatelji, gledatelji i čitatelji imali točne, kavlitetne i pravodobne informacije o okolnostima vezanim uz epidemiju koronavirusa na našem području. Suradnju sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije većina je kolega ocjenila dobrom, a kao najveća zamjerka istaknuta je činjenica vezana uz nedostatak konkretnijih podataka o broju novooboljelih osoba po gradovima i općinama naše županije. Glasnogovornica Ivana Rumenović Novinić još jednom je ponovila da u tom smislu svi ovisimo o podatcima koji pristižu od epidemiologa iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Kolege iz ostalih redakcija naglasile su da bi u ovoj cijeloj situaciji prijeko potrebne bile riječi i savjeti stručnjaka, poput epidemiologa, liječnika i psihologa, koji bi građanima ponudili savjete kako se ponašati u ovim okolnostima. Glasnogovornica je podržala prijedloge, te još jednom poručila kako će nastojati doprijeti do što konkretnijih informacija koje dolaze od strane epidemiologa.

 

U Ivaninoj kući bajke nastavlja se obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige

U tijeku je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige 2020., pod motom “Razlistaj se!”. Obilježavanje je započelo još 15. listopada, a trajat će sve do 15. studenog. Obilježavanju, čiji je program posvećen planetu Zemlji, se priključila i Ivanina kuća bajke.
Bajkovita biblioteka Ivanine kuće bajke dom je mnogih bajkovitih naslova u kojima se kriju začarani svjetovi. Kako bi te svjetove približili publici, djelatnici Ivanine kuće bajke pribjegli su objavljivanju videozapisa na svojoj internetskoj stranici te na svom Facebook profilu. Na taj način nam do 13. studenog, svakog petka, djelatnici ove ustanove žele pokazati da je ponekad nejasno gdje završava začarani svijet mašte, a gdje počinje čarobna ljepota našeg planeta.

Prvi videozapis donio je tako čitanje ulomka iz bajke iz prvog izdanja zbirke bajki “Priče iz davnine” (1916.), koju možete pronaći i u njihovoj Bajkovitoj biblioteci. Drugi videozapis snimili su na Kleku. Naime, Klek je našoj Ivani poslužio kao inspiracija za Kitež planinu, pa su čitanje tog ulomka posvetili upravo čarobnoj Kitež planini i vilama Zatočnicama.

Novi videozapis objavljen je danas, a donosi ulomak iz bajke Regoč. Videozapis, kao što smo već naveli, možete pogledati na internetskoj stranici te Facebook profilu Ivanine kuće bajke.

 

Na blagdan Svih svetih posebna regulacija prometa

Povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih i spomendana Dušnog dana oglasila se i PU karlovačka. Kako ističu, kao i svake godine, očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će se svojim vozilima kretati prilaznim cestama prema mjesnim grobljima, kada prema tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja građani obilaze počivališta svojih najmilijih. Stoga mole građane da prema mogućnostima izbjegavaju dolazak vozilom u neposrednu blizinu groblja, posebno ukoliko na tom prostoru više nema mjesta za parkiranje. U slučaju da to ipak morate učiniti, mole da svoja vozila parkirate na predviđenim mjestima za parkiranje, na propisan način, bez ometanja ostalih sudionika u prometu. Na mjestima gdje se očekuje najveća frekvencija prometa, a kako bi se osigurala što bolja prometna protočnost, prometom će tih dana upravljati policijski službenici koji će i nadzirati poštivanje prometnih propisa. Vozači se mole da se pridržavaju uputa i naredbi policijskih službenika.

Kako bi građani tijekom ovih dana izbjegli mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini mjesnih groblja, iz policije savjetuju sljedeće:

– pratite kretanje sumnjivih osoba u blizini parkirališta i ukoliko nešto sumnjivo primijetite o tome odmah obavijestite policiju
– sva vrata na vozilu i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte bez obzira na to koliko se i na koje vrijeme udaljavate od vozila
– ne ostavljajte vozilo na mračnom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora
zatvarajte sve prozore i
– ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu.

fb-share-icon

Comments are closed.