Vijesti 30.04.2021.

Comments are closed

Gradonačelnik, u pratnji zamjenika, obilježio Dan pogibije Zrinskog i Frankopana

Povodom 350. obljetnice pogibije hrvatskih plemića Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, gradonačelnik Dalibor Domitrović, u pratnji zamjenika Ivane Salopek Šumonje i Daniela Vukelje te ravnateljice Zavičajnog muzeja Ogulin Ane Krznarić, položili su cvijeće ispod spomen ploče koju je 30. travnja 1991. godine na zgradu Zavičajnog muzeja Ogulin postavio Zavičajni klub Ogulinaca iz Zagreba. Spomen ploča podignuta je u znak zahvalnosti osnivaču grada Ogulina, Bernardinu Frankopanu, a povodom 320. obljetnice pogibije Zrinskog i Frankopana.

Od 2011. godine, 30. travnja obilježava se kao Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Spomendan posvećen Zrinskim i Frankopanima, simbolima žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine, obilježava se uz geslo “Navik on živi ki zgine pošteno”.ž

 

Objavljene pravovaljane kandidature za predstojeće lokalne izbore

Iz ogulinskog Gradskog izbornog povjerenstva stigla nam je obavijest o pravovaljanim listama i kandidaturama za predstojeće lokalne zbore, koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja.
U utrku za funkciju za ogulinskog gradonačelnika i službeno tako kreću 3 kandidata. Pravovaljane kandidature za izbor gradonačelnika Grada Ogulina i njegovog zamjenika istakli su:

1. Dalibor Domitrović i Daniel Vukelja, SDP
2. Tomislav Lipošćak i Anđelka Salopek, HDZ
3. Marin Puškarić i Denis Salopek, Domovinski pokret.

Za izbor zamjenika gradonačelnika Grada Ogulina iz reda pripadnika srpske nacionlane manjine istaknute su dvije pravovaljane kandidature.
Kandidati su:
1. Siniša Ljubojević, DSS
2. Neven Vujnović, SDSS

Kako su izvjestili iz Grdskog izbornog povjerenstva, pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova Gradskog vijeća Grada Ogulina istakli su:

1. Domovinski pokret (DP), a nositelj liste je Marin Puškarić
2. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), nositelj liste je Tomislav Lipošćak
3. Hrvatska stranka prava (HSP), nositelj liste Krunoslav Salopek
4. Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Siniša Ljubojević
5. Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), nositelj liste je Neven Vujnović
6. Socijal demokratska partija Hrvatske (SDP), nositelj liste je Dalibor Domitrović
Pred nama su dakle puna dva tjedna predizborne kampanje, tijekom koje će se kandidati boriti za naklonost birača. Nadamo se da će kampanja biti konstruktivna, utemeljena na kvalitetnim programima, a mi ćemo, naravno, sve to pratiti u našem programu.

Predizbornu kampanju moći ćete pratiti i u našem programu

U nedjelju, 16. svibnja, održat će se lokalni izbori na kojima ćemo birati vodstvo grada Ogulina na naredne 4 godine. Svojim glasom tako imamo mogućnost odrediti smjer daljnjeg razvoja našeg grada. Kako bi svi birači imali mogućnost pobliže se upoznati sa kandidatima i programima ovogodišnjih izbora, u našem programu i ovaj put imat ćete priliku slušati posebne, sponzorirane, radijske emisije te promidžbene spotove političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

Polazeći od načela da su u demokratskom društvu javna glasila slobodna, samostalna i otvorena za različita mišljenja ,poštujući temeljno pravo svakog građanina na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku, novinari Radio Ogulina će objektivno i profesionalno izvještavati o predizbornim događanjima na ogulinskom području. U prvom redu svojim izbornim programom želimo doprinijeti da i ovi izbori budu demokratski , slobodni i pošteni.

U predizbornoj kampanji Radio OGULIN će se pridržavati načela političke korektnosti, stoga:
-neće se emitirati izjave kojima se kandidati diskriminiraju bilo zbog nacionalnog ili socijalnog podrijetla, vjerske ili rodne pripadnosti, seksualne ili neke druge orijentacije koja se smatra privatnom stvari pojedinca
-neće se emitirati izjave kojima se politički protivnici neosnovano optužuju,vrijeđaju i kleveću
– novinari i stalni suradnici Radio Ogulina, ukoliko su uključeni u izbornu trku neke stranke, koalicije ili nezavisne liste/kandidata, ne mogu obavljati svoje novinarske poslove u predizbornom programu Radio Ogulina.

U programu Radio Ogulina mogu sudjelovati samo političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji prijave sudjelovanje u programu, a njihove su liste verificirane od nadležnog izbornog povjerenstva.

Sve liste imaju pravo na :
-2 minute uz 2 tonska ulomka za izvješća s jednog središnjeg skupa organiziranog na području grada Ogulina
-2 minute sa 1 tonskim ulomkom sa tiskovnih konferencija za novinare koje se prethodno najave
Tijekom predizborne kampanje priopćenja se NEĆE objavljivati.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane političke stranke, koalicije, nezavisne liste i kandidate da se na web stranici Radio Ogulina pobliže upoznaju s mogućnostima i pravilima plaćene promidžbe u našem programu tijekom predizborne kampanje.

Dodajmo ovome, da će Radio Ogulin svim kandidatima za gradonačelnika Grada Ogulina ponuditi i mogućnost predizbornog sučeljavanja. Sučeljavanje kandidata planiramo za 14. svibanj, održat će se u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, a sve ćete imati priliku pratiti uživo u našem programu. Više detalja o predizbornom sučeljavanju imat ćete prilike čuti u našim informativnim emisijama tijekom narednih dana.

Od 75 novih slučajeva zaraze u županiji, 8 je iz Ogulina

Ukupno 75 novih slučajeva zaraze, 2 preminule COVID pozitivne osobe, te 514 osoba u samoizolaciji, a prijavljena su 2 kršenja te mjere – stanje je to zabilježeno tijekom protekla 24 sata na području Karlovačke županije. Ogulin je zabilježio 8 novih slučajeva zaraze.
U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata PCR testovima testirano je 205 osoba, od čega je utvrđeno 55 novih slučajeva zaraze. Od toga je s područja grada Karlovca 36 novooboljelih osoba, Ogulin ima 7 novooboljelih, Duga Resa i Josipdol po 3, a po 1 slučaj zabilježili su Draganić, Lasinja, Tounj, Rakovica, Barilović i Generalski Stol.

Putem brzog testa za detekciju antigena testirano je ukupno 127 osoba, a utvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze. Od toga je Karlovac zabilježio 8, Duga Resa 3, Slunj, Vojnić i Rakovica po 2, a Ogulin, Ozalj i Josipdol imaju po 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 122 osobe (OB Ogulin-40, SB Duga Resa-21, OB Karlovac-61). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 9 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-6), a otpušteno je 5 osoba (OB Ogulin-4, OB Karlovac-1). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-4). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 2 osobe: jedna ženska osoba (1949.godište) i jedna muška osoba (1940.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13 475 osoba (9980 PCR, 3495-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 422 osobe te 31 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpuštene sa bolničkog liječenja od početka pandemije 932 osobe.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – petak, 30. 4.2021..
Broj pozitivnih učenika OŠ: 26
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 12
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 196
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 15
Broj razrednih odjela u samoizol: 10

Broj pozitivnih učenika SŠ: 12
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 86
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 8
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na četvrtak : u OŠ: 5 pozitivnih učenika više, broj zaposlenika isti
u SŠ: nema promjena

Počinje upis mališana u ogulinski vrtić “Bistrac”

Na web stranici Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za upis djece u redovni program za pedagošku godinu 2021./2022.. U Javnom pozivu je navedena sva potrebna dokumentacija koju roditelji, zajedno za zahtjevom za upis njihove djece, mogu predati od 01.-15. svibnja.
Za novu pedagošku godinu u funkciju će biti stavljena novoizgrađena zgrada dječjeg vrtića na području bivše vojarne Sveti Petar koja će moći primiti oko 150 djece i time će se nastojati osigurati upis svoj djeci s područja grada Ogulina. Ukupno će imati 1300 četvornih metara.

Inače, Dječjem vrtiću „Bistrac“ Ogulin odobren je projekt u sklopu kojeg će u potpunosti digitalizirati upise u vrtić. Riječ je o projektu “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ koji provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.
Cilj projekta je uključiti ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u informatizirani sustav za prijavu i upis djece u vrtić. Kroz projekt vrtićima je omogućeno korištenje e-usluge, edukacija zaposlenika vrtića za korištenje e-usluga, korisnička podrška za provođenje projektnih aktivnosti, evaluacija, edukacija i korisnička podrška imenovanih stručnjacima za tehničku podršku i slično. Vrtićima je također osigurana računalna oprema.
Takav način upisa još se neće provoditi za nadolazeću pedagošku godinu, jer je projekt još u svojoj početnoj fazi, ali svakako će biti spreman za primjenu za pedagošku godinu 2022./2023.

Više informacija o upisima možete pronaći na internetskoj stranici Vrtića, na adresi www.bistrac.hr, ili na broj telefona 047/522-001, radnim danom od 7:00 do 15:00 sati.
Informacije su dostupne i na sljedećoj poveznici:
https://www.bistrac.hr/2021/04/29/javni-poziv-za-podnosenje-prijava-za-upis-u-redovni-program-za-pedagosku-godinu-2021-2022/

Gradonačelnik sugrađanima čestitao Praznika rada, a pravoslavnim vjernicima blagdan Uskrsa

Povodom nadolazećeg Praznika rada, gradonačelnik Dalibor Domitrović je sugrađanima uputio prigodnu čestitku.

U njoj je naveo slijedeće: “Međunarodni praznik rada obilježava se 1. svibnja u sjećanje na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Chicagu, kao simbol borbe za radnička prava i poboljšanje radnih i životnih uvjeta radnika. U Hrvatskoj se Praznik rada počeo slaviti 1890. godine.
Donijeli smo niz odluka za bolji životni standard naših sugrađana te su realizirani brojni projekti kako bi se stvorili uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta u našem gradu za bolju budućnost svih nas i generacija koje dolaze.
Sretan vam Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa radnika!”

Obzirom da pravoslavni vjernici u nedjelju slave blagdan Uskrsa, gradonačelnik Domitrović je svim pravoslavnim vjernicima također uputio prigodnu čestitku.

“Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, našim sugrađankama i sugrađanima u svoje osobno ime i u ime svojih suradnika želim sretan i blagoslovljen Uskrs.
Neka blagdan Uskrsa protekne u miru i zdravlju, uz obilje radosti i ljubavi u krugu najbližih. Hristos vaskrse!” – poručio je u čestitci gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Pedijatrijska ordinacija će od 7. svibnja raditi samo u jednoj smjeni

Zbog situacije uzrokovane koronavirusom, pedijatrijska ordinacija će od 7. svibnja raditi samo u smjeni Marine Kojčin, dr.med.spec.ped., odnosno parnim danom poslijepodne i neparnim prijepodne, javlja nam ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac. Mole se roditelji pacijenata Petre Šuljić, dr.med.spec.ped. da se za narudžbe naručuju na telefonski broj ordinacije 047 531-068, za vrijeme rada ordinacije dr. Kojčin.
Također, pozivaju se pacijenti koji su zainteresirani za cijepljenje protiv COVID 19 da se jave svojim izabranim liječnicima kako bi ih uvrstili na popis. Naime, prema informacijama iz HZJZ Karlovačke županije od sljedećeg tjedna se očekuju veće doze cjepiva.

fb-share-icon

Comments are closed.