Vijesti 29.12.2020.

Comments are closed

I Ogulinci krenuli u pomoć potresom pogođenoj Petrinji

U 12 sati i 20 minuta još jednom nas je dobro zatreslo. Potres magnitude 6,2 Richtera pogodio je područje 12 kilometara zapadno od Siska, a osjetio se diljem Hrvatske, pa tako i na našem području. Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je da je potres u Petrinji magnitude 6.2 prema Richteru osjetilo šest milijuna ljudi. Nekoliko minuta nakon potresa, mediji su počeli objavljivati slike iz samog epicentra koje svjedoče razornu moć ovog potresa. Na području Petrinje ima puno srušenih kuća, zatrpanih i ozlijeđenih građana, a mediji su nešto prije 14 sati prenjeli informaciju da je u potresu poginulo jedno dijete. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović zatražio je pomoć, koja vjerujemo neće izostati iz svih krajeva Hrvatske. Potres se jako osjetio i na području Zagreba, građani su sigurnost potražili na ulicama, a također ima i materijalne štete.

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je da je ovaj potres po oslobođenoj energiji tridesetak puta jači od onoga u Zagrebu. “Ovaj potres nije iznenađujuć, to se nikad ne zna. Oni jučer su prethodili ovom danas”, kazao je Kuk i dodao da vjeruju da je ovo najjači udar.

Dobro smo se zatresli i na našem području, a svi oni koji se u trenutku potresa nisu našli u zatvorenom nisu potres gotovo niti osjetili. Naša radijska ekipa bila je jedna od onih koji su osjetili snagu ovog potresa, u trenutku potresa napustili su zgradu, a sigurnost su potražili na otvorenom. U naš program su se iza podneva javili i slušatelji koji su sa nama podijelili svoja iskustva. Gostujući u našem programu načelnik ogulinskog Stožera civilne zaštite Daniel Vukelja rekao je da kroz prvih sat vremena nakon potresa Stožer nije zaprimio pozive građana koji bi dojavili eventualne štete prouzrokovane potresom. Istakao je da će Grad Ogulin, u okviru svojih mogućnosti, ponuditi pomoć potresom razorenoj Petrinji. U pomoć je krenula i ekipa ogulinskih gorskih spašavatelja. Prema riječima pročelnika ogulinske Stanice HGSS-a Mladena Porubića, na teren je krenuo ukupno 21 član ogulinske Stanice sa 4 vozila i 3 prikolice s opremom. Kako je istakao, spremni su ostati tamo koliko bude potrebno, a spremni su poduzet sve potrebno kako bi ublažili i otklonili posljednice potresa te pomogli građanima. Kako doznajemo, na teren su krenula i 2 djelatnika JVP Ogulin, 4 člana ogulinskog DVD-a, 6 članova DVD-a Oštarije te 7 članova DVD-a Josipdol. Ostali vatrogasci stavljeni su u pojačan stupanj pripravnosti.

Iz ogulinske tvrtke Vodovod i kanalizacija stigla je i obavijest potrošačima u kojoj navode slijedeće: “Uslijed potresa koji se na našem području dogodio jučer i danas, došlo je do znatnog zamućenja vode na izvorištu Bocino Vrelo u Josipdolu. Mole se potrošači koji se opksrbljuju vodom sa izvorišta Bocino Vrelo da istu do daljnjega ne koriste za piće, već samo za higijenske potrebe.”.

Iz Županijskog vatrogasno operativnog centra Karlovačke županije oglasili su se, oko 13 i 30 sati, s prvim izvješćem nakon potresa, a u kojem stoji:
“Jak potres koji je pogodio Petrinju osjetio se i na području Karlovačke županije. ŽVOC Karlovac bilježi dojave građana o oštećenjima objekata na području Karlovca i Duge Rese. Vatrogasci obilaze lokacije po dojavama građana, a s obzirom na veliku količinu poziva, molimo građane za strpljenje.
Ranije jutros po zapovjedni glavnog vatrogasnog zapovjednika zbog potrebe pomoći u otklanjanju posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije upućena su tri vatrogasca s autoljestvom JVP grada Karlovca i dva vatrogasca s autoljestvom DVD-a Vojnić. Zbog današnjeg potresa, dodatno će u Petrinju biti upućen Interventni vatrogasni vod od 30 vatrogasaca sa potrebnom opremom i tehnikom za spšavanje iz ruševina, među kojima je i K-9 tim DVD-a Karlovac.”

Nadajmo se da je ovo doista posljednji potres koji je zadesio Hrvatsku. Podsjećamo, upute o ponašnju i postupcima tijekom potresa možete pronaći i pročitati na Facebook profilu JVP Ogulin.

 

 

Preko 30 milijuna kuna planira se u 2021.g. uložiti u sustav gospodarenja otpadom

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina, održanoj 17. prosinca putem video konferencije, gradski vijećnici su, između ostalog, izglasali i Proračun Grada Ogulina za 2021. godinu. Kao jednu od proračunskih stavki valja istaknuti ulaganja koja se planiraju izvršiti u Program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom. Za tu namjenu u Proračunu je osigurano ukupno 30.175.000,00 kuna, a rezultat je to praćenja EU trendova ulaganja u “zelenu ekonomiju”.
Od tog iznosa 4.300.000,00 kuna osigurano je za nastavak radova na sanaciji odlagališta otpada Sodol, a 700.000,00 kuna za sufinanciranje izgradnje županijskog Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora.

9.625.000,00 kuna osigurano je, pak, za ulaganje u ogulinsku sortirnicu. Radi se o kapitalnom EU projektu, koji se u 85%-tnom iznosu sufinancira iz EU fondova. Cilj mu je smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagališta. Projektom je predviđena izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, plastike i metala.

U planu je i izgradnja kompostane za odvojeno prikupljeni biootpad, a za ovaj “zeleni projekt” u Proračunu za 2021.g. je osigurano 13.500.000,00 kuna. Ovaj projekt bi trebao biti u 100%-tnom iznosu financiran europskim sredstvima, a cilj mu je smanjiti udio biorazgradivog otpada i tako spriječiti nepotrebno plaćanje poticajnih naknada Fondu, odnosno penala Europskoj uniji.

2.050.000,00 kuna iznosti će ukupan trošak za nabavu spremnika različitih zapremina za odvojeno prikupljanje papira, plastike i biootpada. Od tog ukupnog iznosa, Fond za zaštitu okoliša će ovaj projekt sufinancirati iznosom od 1.800.000,00 kuna, dok će Grad Ogulin izdvojiti preostalih 250.000,00 kuna.

Nadamo se da će svi ovi predviđeni projekti biti i uspješno okončani, na dobrobit svih Ogulinki i Ogulinaca.

 

U studenom i prosincu bez naplate spomeničke rente

Kako bi poduzetnicima olakšao tešku situaciju nastalu uslijed pandemije koronavirusa, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je donio odluku da se u studenom i prosincu neće naplaćivati spomenička renta. Početkom godine, kao jedna od mjera borbe protiv posljedica uzrokovanih koronavirusom, poduzetnici su bili oslobođeni plaćanja spomeničke rente za 4 mjeseca ove godine. Sada, uz ova dodatna 2 mjeseca, u ovoj godini su oslobođeni plaćanja za ukupno 6 mjeseci.

Spomenička renta je, podsjećamo, još 2017. godine, odmah na početku mandata sadašnje vlasti, smanjena s 3,00 kn/m² na 1,50 kn/m², pa je trenutno među najnižima u Republici Hrvatskoj.

Spomenička renta je obveza definirana Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Sredstva prikupljena kroz spomeničku rentu su strogo namjenska, mogu se koristiti isključivo za obnovu kulturne baštine. Za primjer, uži centar grada Ogulina nalazi se u zaštićenoj zoni unutar koje se objekti smatraju kulturnom baštinom.
Spomenička renta se plaća mjesečno, a njen iznos propisuju svojom odlukom gradovi i općine, ali, prema spomenutom zakonu, u granicama od 1,00 do 4,00 kn/m² površine.

 

Ogulin bez novih slučajeva zaraze

U Ogulinu u protekla 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze. Naime, iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 134 nova slučaja zaraze koronavirusom.
Od tog ukupnog broja 76 novih slučajeva zaraze utvrđeno je pomoću PCR testova. Najveći broj novooboljelih je s područja grada Karlovca – 45 osoba, u Ogulinu nije bilo novooboljelih, a 1 novooboljela osoba je iz Josipdola.

58 novooboljelih osoba utvrđeno je pomoću brzih testova za detekciju antigena, a niti ovom metodom u Ogulinu nije bilo potvrđenih novih slučajeva zaraze. U Karlovcu su, između ostalog, potvrđena 22 nova slučaja zaraze, a na 2. mjestu po broju slučajeva našla se Duga Resa s 11 novooboljelih.

U bolnicama na području naše županije je hospitalizirano 140 COVID pozitivnih pacijenata (Ogulin-39, Duga Resa-43, Karlovac-58). Novoprimljenih je 12 (Ogulin-4, Duga Resa-4,Karlovac-4). U OB Karlovac se na respiratoru nalazi 9 COVID pozitivnih osoba. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba, a iz bolnica je otpušteno 12 osoba (Ogulin-7, Karlovac-5).

 

Cijepljenje protiv gripe od sada besplatno za sve

U tijeku je cijepljenje protiv gripe. Još ima cjepiva pa se za cijepljenje mogu javiti svi zainteresirani, bez obzira jesu li u rizičnim skupinama ili ne.
Protiv gripe se besplatno mogu cijepiti svi koji to žele.
Omogućeno je to izmjenama programa cijepljenja, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, pa se cijepiti besplatno mogu svi, neovisno o tome pripadaju li rizičnim skupinama ili ne.

– Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ima još uvijek cjepiva protiv gripe i zainteresirani građani mogu se javiti svojim izabranim liječnicima i besplatno se cijepiti protiv gripe, poručuju iz Zavoda.
Inače, do sada su se besplatno mogli cijepiti stariji od 65 godina, kronični bolesnici isl. (Kaportal/ROg)

fb-share-icon

Comments are closed.