Vijesti 29.04.2021.

Comments are closed

U Karlovačkoj županiji danas zabilježena 74 nova slučaja zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 74 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 6 COVID pozitivnih osoba. 519 osoba nalazi se u samoizolaciji, a zabilježena su 2 kršenja ove mjere. U Ogulinu je zabilježeno ukupno 17 novih slučajeva zaraze.

Ukupno 41 novi slučaj zaraze utvrđen je PCR testiranjem.S područja grada Karlovca je 16 novooboljelih osoba, Ogulin ima 9 novih slučajeva, Duga Resa 5, Josipdol 4, Cetingrad 3, a po jedan novi slučaj zabilježili su Draganić, Bosiljevo, Rakovica i Tounj.
U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 137 osoba, a zaraza je utvrđena kod 33 osobe. U Karlovcu je tako zabilježeno 12 novih slučajeva, Ogulin ima 8, Duga Resa 6, po 2 nova slučaja ima ju Generalski Stol, Netretić i Rakovica, dok je Ozalj zabilježio 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 124 osobe ( OB Ogulin-43, SB Duga Resa-21, OB Karlovac-60). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 11 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-5, OB Karlovac-6), a otpušteno je 17 osoba (OB Ogulin-3, SB Duga Resa-7, OB Karlovac-7). Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-5). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 4 osobe: 2 ženske osobe ( 1931., 1942.godište) i 2 muške osobe (1971. i 1939.godište), na COVID odjelu ogulinske bolnice je preminula jedna muška osoba (1958.godište), a u SB Duga Resa jedna muška osoba (1942.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13.400 osoba. U bolnicama je preminulo 420 osoba, te 31 COVID pozitivna osoba po izvješću mrtvozornika. Od početka pandemije s bolničkog liječenja otpušteno je 928 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – četvrtak, 29. 4.2021..
Broj pozitivnih učenika OŠ: 21
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 12
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 117
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 12
Broj razrednih odjela u samoizol: 5

Broj pozitivnih učenika SŠ: 12
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 86
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 9
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na srijedu :
u OŠ: 6 pozitivnih učenika manje i 3 zaposlenika manje
u SŠ: 1 pozitivan učenik više

 

Lani u Ogulinu zabilježen pad broja kaznenih djela

Tijekom 2020. godine stanje krminaliteta na ogulinskom području ocjenjeno je kao i dalje zadovoljavajuće. Moglo se to čuti na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina, održanoj 17. ožujka, kada je načelnik PP Ogulin Goran Vukelja podnio Izvješće o radu ogulinske postaje. Naime, tijekom lanjske godine nisu zabilježeni najteži oblici kaznenih djela. U odnosu na 2019. godinu, došlo je do smanjenja broja kaznenih djela, i to za 30%. Ukupna otkrivenost kaznenih djela tijekom lanjske godine u Ogulinu je iznosila 87%, dok je otkrivenost kaznenih djela po nepoznatom počinitelju iznosila 84%.

U odnosu na 2019. godinu, lani je došlo do povećanja broja prekršaja protiv javnog reda i mira, i to za 20 prekršaja. Na području grada Ogulina u 2020. godini evidentirano je 199 ostalih prekršaja, što je povećanje za 4% u odnosu na 2019.g..

Što se tiče problematike spriječavanja nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, na našem području su lani policijski službenici manje postupali no tijekom 2019. godine.

Zadovoljavajuće je i stanje po pitanju sigurnosti cestovnog prometa na ogulinskom području. Tijekom prošle godine zabilježeno je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, i to za gotovo 17% u donosu na 2019. godinu. Dobra je vijest da nisu zabilježene prometne nesreće sa poginulim osobama, smanjen je i broj osoba koje su zadobile teške tjelesne ozljede, a smanjio se i broj onih koji su zadobili lake tjelesne ozljede u odnosu na 2019. godinu. Glavni uzrok prometnih nesreća na našem području je i dalje neprilagođena brzina kretanja vozila, te nepoštivanje prednosti prolaska.

Podnoseći Izvješće o radu, načelnik PP Ogulin Goran Vukelja istakao je i pohvalio, između ostalog, i vrlo dobru suradnju sa svim odgojno – obrazovnim i zdravstvenim ustanovama te svim ostalim institucijama na području grada Ogulina.

Kandidaturu predali i SDSS-ovi kandidati

U srijedu je u poslijepodnevnim satima Neven Vujnović, u pratnji zamjenika gradonačelnika Ogulina Nevena Ivoševića, predao  kandidaturu za zamjenika gradonačelnika grada Ogulina iz redova srpskog naroda kao i listu kandidata za izbor članova gradskog vijeća grada Ogulina. Uz kandidaturu je predan daleko veći broj potpisa od potrebnih 150 te se zahvaljuju svima koji su podržali njihove  kandidate, kao i svima koji nisu imali priliku potpisati zbog ograničenog trajanja prikupljanja i teške epidemiološke situacije a imali su namjeru isto učiniti.

“Neven Vujnović aktualni je predsjednik gradske organizacije SDSS-a, član izvršnog odbora SDSS-a Karlovačke županije i član Glavnog odbora SDSS-a. Vujnović je dugogodišnji vijećnik u gradskom vijeću Ogulina a aktivan je i kroz rad Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina i Karlovačke županije te Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Uz mnogobrojne realizirane projekte u proteklom periodu, Neven Vujnović se posebno istaknuo prilikom izrade i prijave projekta Zaželi 2 – Grad Ogulin kao i drugih projekata u cilju razvoja našeg grada. Sadašnji zamjenik gradonačelnika Neven Ivošević pruža punu podršku novom kandidatu te će ostati politički aktivan u cilju razvoja našeg grada.

Predsjednik županijske organizacije SDSS-a Dejan Mihajlović predao je županijskom izbornom povjerenstvu kandidaturu za zamjenika župana Karlovačke županije uz prikupljenih gotovo hiljadu potpisa te listu kandidata za županijsku skupštinu Karlovačke županije. Dejan Mihajlović, po zanimanju diplomirani inženjer prometa, aktualni je načelnik općine Krnjak, potpredsjednik SDSS-a, član Glavnog odbora SKD Prosvjeta te je istaknuti član srpske zajednice Karlovačke županije. Županijskom izbornom povjerenstvu Dejan Mihajlović je predao i listu kandidata SDSS-a za županijsku skupštinu gdje SDSS izlazi samostalno.
Nadamo se da će nam birači ukazati povjerenje na izborima 16. 5.2021. godine te omogućiti nastavak realizacije postojećih i prijavu novih projekata i aktivnosti na dobrobit svih”- navodi se u priopćenju.

DSS je za zamjenika župana Karlovačke županije kandidirao Dušana Predovića

Dolazi praznik rada, pravoslavni Uskrs, Dan pobjede nad fašizmom i lokalni izbori, a tim povodom priopćenjem, koje je stiglo u našu redakciju, su se oglasili iz DSS-a. Mnogo važnih datuma u kratkom vremenu i svaki ima svoju težinu i poruku.

“Praznik rada kao priznanje radu i stvaralaštvu, Uskrs kao vjera buđenje i ponovni život, Dan pobjede nad fašizmom kao pobjeda svjetske zajednice nad zlom i lokalni izbori kao mogućnost promjene. Iako će mnogi reći da promjene nema, mi kažemo da je neće ni biti ako se ne izlazi na izbore. Demokracija nije samo pobjeda većine nad manjinom nego prije svega jednakost šansi, a broj glasova je matematički ishod na koji u toj šansi možemo bitno utjecati.

Nažalost, malen broj pripadnika srpske nacionalne manjine glasa za svoje predstavnike. U Karlovačkoj županiji živi preko 13.000 Srba. Kada bi listić za svoga predstavnika uzelo 6.000 Srba, svaki zamjenik župana imao bi puno veći utjecaj nego li svi do sada.
Pozivamo pripadnike srpske zajednice da izađu na izbore i svojim glasom daju što snažniji legitimitet budućim predstavnicima. Sve koji su članovi ili simpatizeri drugih stranaka, a pripadaju srpskoj nacionalnoj zajednici, imaju priliku da konzumiraju dvostruko pravo glasa.

Demokratski savez Srba je za zamjenika župana u Karlovačkoj županiji kandidirao Dušana Predovića diplomiranog politologa, stručnjaka za europske fondove, za zamjenika gradonačelnika Ogulina Sinišu Ljubojevića, za zamjenika načelnika Plaškog Milana Jovetića.
U susjednim nam županijama DSS podržava kandidata Nemanju Musulina za zamjenika gradonačelnika Grada Vrbovskog, Dušan Stipanovića za zamjenika župana Primorsko-Goranske županije, Milana Vukelića za zamjenika župana Sisačko-Moslavačke županije i Branku Bakšić za zamjenicu gradonačelnika Grada Gline.

Smatramo da su to najbolji kandidati i koliko god se drugi trudili oni će ostati najbolji kandidati. To su dokazali svojim dosadašnjim radom. Ne pričom, ne stranačkom vojskom, ne na račun proračunskih sredstava nego radom i autoritetom u zajednici.” – istakli su u priopćenju kojeg potpisuje tajnik Županijskog odbora DSS-a Milorad Šegan.

U petak obilježavanje 500 godina Judite Marka Marulića

Na inicijativu Irene Juričić, predsjednice DPD-a „Sv. Ivan Pavao II.“ iz Oštarija, Pučko otvoreno učilište Ogulin suorganizator je poučnog druženja povodom 500. godine tiskanja Judite Marka Marulića, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, pisane splitskom čakavicom koje će predvoditi prof. dr. sc. Tomislav Bogdan.
Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića i njegovo djelo “Judita” dovršeno u Splitu 22. travnja 1501. godine.
Obilježavanje 500-te obljetnice će se održati u petak, 30. travnja, s početkom 18:30 sati u prostoru DVD-a u Oštarijama. Ulaz na događanje moguć je isključivo uz pozivnicu organizatora i uz strogo pridržavanje izrečenih epidemioloških mjera.

fb-share-icon

Comments are closed.