Vijesti 29.03.2021.

Comments are closed

Potpisani ugovori o smanjenju gubitaka vodoopskrbnih sustava vrijedni preko 5 milijuna kuna

Uz poštivanje i primjenu svih epidemioloških mjera, u trgovačkom društvu Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin, upriličeno je potpisivanje Ugovora prema sklopljenim okvirnim sporazumima iz Programa Hrvatskih voda o smanjenju gubitaka vodoopskrbnih sustava grada Ogulina, te općina Josipdol, Plaški i Saborsko.

Na potpisivanju ugovora bili su nazočni predstavnici Hrvatskih voda, izvođača, stručnog nadzora, stručni recenzent profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu Dražen Vouk, gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović, te načelnici općina Saborsko, Plaški i Josipdol, Zlatko Mihaljević, Pero Damjanović i Marko Bićanić.

Projekt smanjenja gubitaka vodoopskrbnog sustava dio je nacionalnog programa smanjenja gubitaka vodoopskrbnog sustava.

Na prezentaciji dosad učinjenog, te planova za 2021. godinu od strane Hrvatskih voda i profesora Dražena Vouka, naglašeno je da projekt sanacije gubitaka u gradu Ogulinu treba koristiti kao primjer dobre prakse vođenja projekta. Ostvareni su odlični rezultati, koji kao rezultat imaju smanjenje troškova vodoopskrbe, a svakako su zalog za budućnost u isporuci što kvalitetnije i jeftinije vode, kako prema potrošačima, tako prema gospodarstvu i sveopćem razvitku grada.

Ukupna vrijednost Ugovorenih radova iznosi 5.125.000,00 kuna, od čega Hrvatske vode osiguravaju 80% sredstava, a grad Ogulin i Općine Josipdol, Plaški i Saborsko po 20%.

Radove na sanaciji gubitaka izvoditi će IMGD d.o.o. Samobor, stručni nadzor Fluming d.o.o. Rijeka, a voditelj Projekta na sanaciji vodoopskrbnog sustava Ogulin biti će KAPROJEKT d.o.o. Karlovac. Ista tvrtka obavljat će tehničku pomoć i recenziju koncepcijskog rješenja na sanaciji gubitaka Saborskog, u suradnji sa profesorom Građevinskog fakulteta u Zagrebu Draženom Voukom.

Radovi počinju početkom travnja, a rok završetka predviđen je za treći kvartal 2021. godine.

 

 

Ogulin danas broji 5 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 26 novih slučaja zaraze koronavirusom. Od tog broja, 5 novih slučajeva zabilježeno je u Ogulinu.
Kako javljaju iz županijskog Stožera civilne zaštite, 4 nova slučaja zaraze utvrđena su PCR testiranjem. S područja grada Karlovca su 2 novooboljele osobe, a po jedna iz Slunja i Draganića.
Zaraza je brzim testovima utvrđena kod još 22 osobe u Karlovačkoj županiji. Od toga je 13 novoobojelih iz Karlovca, u Ogulinu je 5 novooboljelih, Ozlju dvoje, a po jedan novi slučaj zabilježen je u Dugoj Resi i Lasinji. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi ukupno 577 osoba.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 67 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-19, OB Karlovac-48). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 5 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-4), a otpuštena je 1 osoba (OB Karlovac). Na respiratoru se nalazi 6 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac) – 2 muške osobe starije životne dobi , 1935. i 1947.godište. Od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije je preminulo 317 COVID pozitivnih osoba te 28 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozorinika. U samoizolaciji/izolaciji se nalazi 9 medicinskih sestara/liječnika, 1 ostali zdravstveni djelatnik te 3 nezdravstvenih djelatnika.

Stanje u školama:
Stanje na dan – ponedjeljak 29. 3.2021. :
Broj pozitivnih učenika OŠ: 32
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 13
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 326
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 26
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 14

Broj pozitivnih učenika SŠ: 42
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 7
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 319
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 25
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 15

U odnosu na petak, broj oboljelih učenika u OŠ Karlovačke županije povećao se za 2, a oboljela su još i 4 zaposlenika škola. Što se tiče stanja u srednjim školama u županiji broj oboljelih učenika povećao se za 4, a zaposlenika za 1 novoobljelu osobu.

 

Za uređenje Lovrićeve fontane predviđeno 250.000 kuna

S obzirom da je prva faza radova u ulici Augusta Šenoe dovršena, zanimalo nas je hoće li se konačno urediti i Lovrićeva fontana. Upit smo poslali u gradsku upravu i doznali da u prvoj polovici ove godine kreću radovi uređenja Lovrićeve fontane i trga oko nje, odnosno prostora na križanju omeđenog ulicama Augusta Šenoe i Ivana Gorana Kovačića, kod upravne zgrade Vodovoda i kanalizacije.

Za ovaj projekt je proračunom za 2021. godinu predviđeno 250 tisuća kuna. Početak radova na uređenju fontane planiran je nakon dovršetka rekonstrukcije ulice Augusta Šenoe, iz razloga što bi teška mehanizacija korištena na radovima u ulici Augusta Šenoe mogla oštetiti novo opločenje trga u slučaju da su radovi izvođeni obrnutim redoslijedom.

Uz to, sada kad su dovršeni radovi na rekonstukciji ulice Augusta Šenoe projektno rješenje uređenja fontane i okoliša će se kvalitetnije uklopiti u izvedeno stanje prometnica koje omeđuju trg, navode u odgovoru iz gradske uprave.

 

Objavljena snimka pokusa znanstvenika iznad Đulinog ponora

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je otvoreni dan pod nazivom Noć i dan na PMF-u.
U okviru događanja mogao se pogledati pokus znanstvenika Fizičkog odsjeka koji je nedavno snimljen u Đulinom ponoru.
Tijekom snimanja rodile su se nove ideje za atraktivne STEM pokuse, pri čemu bi dali podršku ogulinskoj STEM bajci. Materijal će biti dostupan tijekom cijele godine te će se, uz druge zanimljive materijale Fizike danas, sugerirati nastavnicima da ga uključe u obrazovni proces. Đulin ponor i kanjon Dobre imaju veliki edukativni i turistički potencijal, što se može vidjeti i iz snimljenog materijala.

Na web stranicama Fizike danas (fizikadanas.eu) otvoren je natječaj iz fizike za vrtićke skupine, osnovnoškolce i srednjoškolce. Pozivaju se ogulinska djeca na sudjelovanje do 1. svibnja, pri čemu mogu osvojiti neke od nagrada, koje uključuju setove slikovnica iz fizike za vrtiće te setove s fizikalnim pokusima, PMF-ove majice i hudice i zanimljive knjige za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Zakoračili smo u Veliki tjedan

Zakoračili smo u Veliki tjedan kada u osam dana vjernici slave najveće tajne kršćanstva, Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Tome je prethodila Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje – kršćanski blagdan koji se slavi nedjelju prije Uskrsa. Ogulinski vjernici su jučer tako nazočili svetoj misi, noseći na blagoslov maslinove grančice, koji je obavljen prije mise, u parku ispred crkve.

Inače, od nedavno, povodom Uskrsnih blagdana, naš gradski park krasi veliki zec i dva jaja. Bila je to inicijativa ravnateljice Turističke zajednice Grada Ogulina, Sonje Drašković Dedić, i ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, Blanke Poljak Franjković, a radi se o instalaciji od slame. Autor slamnatog zeca i jaja je akademski kipar Nikola Faller, začetnik i organizator međunarnodnog @slama.land.art festivala iz Osijeka.
Instalacija, osim što će uveseliti nadolazeći blagdan Ogulincima, ujedno će, vjerujemo, biti i atrakcija turistima koji će posjetiti naš grad.

Čišćenje šumskog predjela Rašće – nova akcija Bojane Birač

Naša sugrađanka Bojana Birač, podsjećamo, 2019. godine organizirala je čišćenje šumskog predjela Rašće, na potezu od Proca do Ventilatora.
Tako je učinila i ove godine, a njena inicijativa privukla je još više sudionika. Savjesni su to građani, koji ne žale izdvojiti svoje vrijeme i mehanizaciju, kako bi očistili okoliš u kojem svi uživamo. Nažalost, oni drugi, nesavjesni, za koje se nadamo da su u manjini, taj isti okoliš doživljavaju kao svoje divlje odlagalište.
“Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin sa zadovoljstvom se odazvalo pozivu naše sugrađanke, te je spremnike za zbrinjavanje otpada ustupilo besplatno. Kao tvrtka zadužena za gospodarenje otpadom u gradu Ogulinu, zahvaljujemo se svima koji su se odazvali ovoj hvalevrijednoj akciji” – kažu u ogulinskom SKG-u.

U zajedničkoj akciji su sudjelovali: Vlado Petrušić, Mladen Petrušić, Joso Petrušić, Lovro Petrušić, Tonček Petrušić, Igor Regetaš, Ivan Karamarko, Toni Salopek, Gordana Salopek, Mirko Birač, Bojana Birač, Petrušićeva omladina i Nero. Bravo za ovu vrijednu ekipu!

fb-share-icon

Comments are closed.