Vijesti 28.10.2020.

Comments are closed

Potpisan ugovor za projekt “Zaželi II – Grad Ogulin” vrijedan 2,3 milijuna kuna

U velikoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Dalibor Domitrović danas je potpisao ugovor za projekt “Zaželi II – Grad Ogulin” vrijednosti 2.300.400,00kn.

Grad Ogulin prijavio je navedeni projekt na inicijativu zamjenika gradonačelnika Nevena Ivoševića i gradskog vijećnika Nevena Vujnovića, koji je ujedno bio i član projektnog tima koji je izradio i prijavio navedeni projekt, uz pomoć i podršku zapsolenika gradske uprave, Nikoline Zrnić i Mladena Stipetića.

Kao obavezni partneri u projektu sudjeluju Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured u Karlovcu i Centar za socijalnu skrb Ogulin.
Projekt je u 100% iznosu financiran sredstvima Europske unije (85%) i Državnog proračuna RH (15%), bez udjela Grada Ogulina. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada žena pripadnica ranjivih skupina kroz osnaživanje i unapređenje radnog potencijala teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Žene iz ciljane skupine zapošljavaju se u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Projektom će žene steći dodatno obrazovanje po programima Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, kako bi se olakšalo zaposlenje nakon završetka projekta.

Projektom će na 12 mjeseci biti zaposleno 25 žena iz ciljane skupine što će uz voditelja projekta, koordinatora i asistenta činiti ukupni broj od 28 zaposlenih na projektu. Žene će tijekom projekta voditi brigu o minimalno 160 starijih korisnika projekta kroz pomoć u kući, pomoć u dostavi namirnica, brigu o higijeni, odlazak liječniku, pružanje podrške kroz razgovore i druženje, te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima i slično, a svaki korisnik će dobiti i mjesečni paket higijenskih potrepština i sredstava za održavanje higijene u kući.

Projekt se je pokazao kao potreba zbog velikog broja starijih ljudi u staračkim domaćinstvima u ruralnim područjima o kojima nema tko voditi svakodnevnu brigu, iz razloga što su njihova djeca otišla “trbuhom za kruhom”, a ujedno će se povećati zaposlenost na području grada Ogulina.

 

U županiji danas 43 nova slučaja zaraze

Karlovačka županija, u protekla 24 sata, broji nova 43 slučaja zaraze koronavirusom. Stožer civilne zaštite Karlovačke županije navodi da je epidemiološka obrada u tijeku. U Općoj bolnici Karlovac je hospitalizirano 37 osoba, od čega je 9 osoba otpušteno na kućno liječenje, 3 osobe su novoprimljene, 2 su na respiratoru, a 2 na kisiku visokog protoka.

Na žalost, u posljednja 24 sata imamo i 2 preminule starije ženske osobe, koje su imale i prdiružene komordibitete. S današnjim danom, u Općoj bolnici Karlovac imamo 96 zdravstvenih i 23 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji. U Općoj bolnici Ogulin leži 15 COVID pozitivnih pacijenata, a 53 djelatnika bolnice se nalazi u samoizolaciji. Inače, na području Karlovačke županije u samoizolaciji se nalaze 423 osobe, a do sada je od koronavirusa oboljelo 1068 osoba.

15 učenika osnovnih škola Karlovačke županije je pozitivno na COVID-19, te 13 zaposlenika. U samoizolaciji je 367 osnovnoškolaca, te 14 razrednih odjela. Što se tiče srednjih škola, pozitvan je 21 učenik i 5 zaposlenika. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 328 učenika, te 13 razrednih odjela.

Od ukupno 237 korisnika svih domova za starije i nemoćne na području županije imamo 34 pozitivna štićenika.

 

Književna večer SKD-a Prosvjeta

Srpsko kulturno društvo prosvjeta, pododbor Ogulin, organizira Književnu večer, koja će se održati u petak, 30. listopada od 18 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici.
Kako doznajemo, ovom će prigodom povjesničar i pisac Čedomir Višnjić, predstaviti svoju knjigu “Vreme sporta i razonode”. Radi trenutne situacije prouzrokovane virusom COVID-19, i ograničenog broja uzvanika, organizatori mole da im se potvrdi dolazak zainteresiranih građana.

 

Pričaju da ih nedostaje, a na karlovačkoj “burzi rada” ih ima

Dok donedavno tiha upozorenja o nedostatku zdravstvenih radnika, svih, a medicinskih sestara i tehničara ponajviše, ovih dana postaju sve glasnija, apsurdno, ali istinito je da i tih kadrova ima nezaposlenih.

Kako danas navodi Kaportal, dokaz je i Zavod za zapošljavanje u Karlovcu. Naime, u evidenciji nezaposlenih tamo je, po posljednjim podacima, točno 10 medicinskih sestara ili tehničara.

Liječnika na popisu nezaposlenih nema, no ne znači da baš niti jedan nije bez posla, jer u evidenciji Zavoda po zanimanjima samo su ona u kojima je više od 7 nezaposlenih.

A posla, trenutno, u Karlovačkoj županiji poslodavci nude za šest liječnika i četiri medicinske sestre ili tehničara. Prve trebaju zavodi za hitnu medicinu i javno zdravstvo, Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa i Dom zdravlja Slunj, a druge Ustanova za zdravstvenu njegu u kući i tri obiteljska doma. (Kaportal.hr)

fb-share-icon

Comments are closed.