Vijesti 28.05.2021.

Comments are closed

Obilježen Dan državnosti u Ogulinu

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske, upriličeno je danas prijepodne na Trgu hrvatskih rodoljuba, u Ogulinu.
Upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća, a učinili su to čelnici grada Ogulina i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz nazočnost predstavnika vojske, policije i  vatrogasaca, te direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova. Obilježavanje su uveličali članovi Frankopanske garde, te  trubač DVD-a Ogulin.

Minutom  šutnje odana je počast za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a potom i blagoslov i molitva župnika Nikole Prše.

Dodajmo ovome da je gradonačelnik Dalibor Domitrović uoči Dana Državnosti svim Ogulinkama i Ogulincima uputio prigodnu čestitku, u kojoj je naveo slijedeće:

“Poštovane Ogulinke i Ogulinci,

30. svibnja obilježavamo Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Slavimo stvaranje samostalne, neovisne i demokratske države te se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo svih onih koji su u obrani hrvatske državnosti, tijekom Domovinskog rata, podnijeli najveću žrtvu i dali svoje živote za slobodnu nam domovinu.

U svoje osobno ime, i u ime svojih suradnika, čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske, sa željom i nastojanjem da zajednički svojim radom gradimo bolju budućnost i doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu u našem gradu.
Vaš gradonačelnik, Dalibor Domitrović!”


Od 1. rujna vrtić će pohađati 322-oje djece

Lani u ožujku počeli su radovi na gradnji novog dječjeg vrtića na Poredicama, na prostoru bivše vojarne Sv. Petar. Radovi su koštali 16,4 milijuna kuna, a  izvodila ih je  zajednica ponuditelja Montel d.o.o. i Tehnix d.o.o..

Radovi su izvedeni prema predviđenom planu, a primopredaja je obavljena danas. Tako će za novu pedagošku godinu u funkciju  biti stavljena , pored stare, i ova novoizgrađena zgrada dječjeg vrtića na Poredicama,  koja će moći primiti oko 140 djece i time će se  osigurati upis u vrtić svoj djeci s područja grada Ogulina. Ukupno se prostire na površini od 1300 četvornih metara.

Na primopredaji su se okupili predstavnici grada Ogulina, gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Daniel Vukelja  sa suradnicima,  predstavnici izvođača radova, te ravnateljica Dječjeg vrtića Anita Domitrović. Nisu krili zadovoljstvo kvalitetom odrađenih radova  i suvremeno opremljenim prostorom vrtića.

Gradonačelnika Domitrovića posebno raduje što će od 1. rujna u starom i novom dječjem vrtiću, biti upisano čak 322-oje djece.
Željko Horvat iz tvrtke Tehnix imao je samo riječi hvale za grad Ogulin i ulaganje u novu zgradu dječjeg vrtića.

Predstavljen projekt “Virtualni Ogulin”

Predstavljanje projekta „Virtualni Ogulin“ održano je jučer u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana, u nazočnosti zamjenice županice Vesne Hajsan Dolinar, pročelnice za školstvo Marije Šćulac, te gradonačelnika Dalibora Domitrovića.

Projekt učenika i profesora ove ogulinske škole dobio je financijsku potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a temeljem Javnog poziva “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2021.“

“Ovo je druga godina zaredom da naša škola dobiva sredstva Ministarstva turizma i osmišljava kreativne projekte kojima daje doprinos u razvoju turističke ponude Grada Ogulina”- rekao je uvodno ravnatelj škole Hrvoje Magdić, a o samom projektu više su govorili profesori Bojan Grba i Dragan Sabljak. Veseli ih  što je ideja projekta isključivo vezana uz Ogulin, te će biti skroman doprinos škole turističkoj ponudi grada.

Predstavljanju ovog projekta nazočila je i naša radijska ekipa, pa smo od profesora Bojana Grbe doznali kako je uopće nastao ovaj projekt.
Dodajmo ovome da će svaku virtualnu šetnju pratit i tekstualni sadržaj, koji će pobliže objasniti samu lokaciju te mogućnosti dolaska na istu. Zahvaljujući ovom projektu, poboljšala bi se dosadašnja dobra suradnja gospodarskih subjekata s Gimnazijom i strukovnom školom Bernardina Frankopana, no što je puno bitnije, škola bi se povezala i s drugim institucijama koje bi joj pomogle u realizaciji ovog velikog projekta.

Danas 3 nova slučaja zaraze u Ogulinu

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 1 preminulu COVID pozitivnu osobu, te 142 osobe u samoizolaciji.
S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirano je 67 osoba (PCR), od čega su utvrđena 4 nova slučaja zaraze. S područja grada Karlovca su 2 novooboljele osobe, a Ogulin i Duga Resa su zabilježili po 1 novi slučaj.
Putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 70 osoba, a 4 su bila s pozitivnim ishodom. Od toga su u Ogulinu zabilježena 2 nova slučaja zaraze, a u Karlovcu i Ozlju po 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 27 osoba (OB Ogulin-8, OB Karlovac-19). U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac – 2), otpušteno je 3 osobe (OB Ogulin – 1, OB Karlovac – 2). Na respiratoru se nalaze 3 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac-3). U posljednja 24 sata na COVID odjelu u OB Karlovac umrla je 1 ženska osoba (1935. godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14187 osoba (10445 – PCR, 3742-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 475 osoba, te 33 COVID pozitivne osobe po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja od početka pandemije otpušteno je 1079 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – petak 28.05.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 4
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 7
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 95
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 5
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 4

Broj pozitivnih učenika SŠ: 8
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 3
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 86
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 0
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na četvrtak:
u OŠ: 1 pozitivan učenik više i 1 pozitivan zaposlenik više
u SŠ: 1 pozitivan učenik manje.

 

U nedjelju biramo županicu ili župana Karlovačke županije

U 5 gradova i 17 općina Karlovačke županije u nedjelju, 30. svibnja, u 7 sati otvorit će se birališta. U gradu Ogulinu bit će otvrena 22 biračka mjesta, a u 2. krugu loklanih izbora birat ćemo osobu koja će županiju voditi u naredne 4 godine.

Podsjećamo, u 2. krug izbora za župana Karlovačke županije ušli su HDZ-ova kandidatkinja za županicu Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, te Vesna Hajsan-Dolinar za njenu zamjenicu. Protukandidat za funkciju župana joj je SDP-ov Stjepan Mikulandrić, a njegova zamjenica željela bi postati Ogulinka Ivana Salopek Šumonja.
U 1. krugu lokalnih izbora, HDZ-ovoj kandidatkinji je pobjeda za dlaku izmakla, dobila je 49,41% glasova birača, dok je SDP-ov kandidat osvojio povjerenje 28,70% birača.

Tko će biti pobjednik ovog 2. izbornog kruga odlučit će u konačnici birači Karlovačke županije. Birališta će biti zatvorena u 19 sati, a prvi, neslužbeni rezultati, 2. izbornog kruga bit će poznati u večernjim satima istog dana.

U Plaškom prezentiran projekt “Zaželi”

Zahvaljujući suradnji sa Level Projectom, na inicijativu načelnika Općine Plaški Pere Damjanovića, Udruga Učiona tradicije i kreativnosti je pripremila i započela projekt Zaželi, koji na radost i korist 10 žena i 60 krajnjih korisnika donosi socijalnu aktivnost i radna mjesta u Plaškom.
Nositelj projekta je Udruga Učiona tradicije i kreativnosti. Partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-područni ured Karlovac i Centar za socijalnu skrb Ogulin.

Projekt je prezentirala predsjednica Udruge Isidora Ralić. Nazočnima je pojasnila kako će se kroz projekt krajnjim korisnicima osigurati pomoć u dostavi namirnica i lijekova, održavanje čistoće stambenog prostora, pomoć u pripremi obroka, plaćanje računa, briga o higijeni i osobnom izgledu, pomoć pri oblačenju/svlačenju, pomoć oko ogrijeva, pružanje podrške kroz razgovor i druženje, pratnja u društvenim aktivnostima te pomoć u socijalnoj integraciji.

Provedba projekta je započela početkom siječnja 2021. i trajat će sve do siječnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 927.250,00 kn.
Nakon prezentacije projekta uslijedio je svečani domjenak za sve prisutne.

fb-share-icon

Comments are closed.