Vijesti 28.04.2021.

Comments are closed

Gradonačelnik Domitrović predao kandidaturu za idući mandat

U srijedu, točno u 12:00 sati, Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina u tekućem mandatu i SDP-ov kandidat za gradonačelnika u idućem mandatu, predao je Gradskom izbornom povjerenstvu kandidature za njega i njegovog zamjenika, kao i listu kandidata za Gradsko vijeće Grada Ogulina. Kandidat za zamjenika gradonačelnika u idućem mandatu bit će trenutni zamjenik Daniel Vukelja.

Domitrović nam je dao kratku izjavu. Zahvalio se svima koji su njemu i njegovom zamjeniku dali podršku svojim potpisima. Istakao je da ga posebno motivira činjenica što se za ove izbore dobrovoljno, na vlastitu inicijativu, javio velik broj simpatizera, koji su izrazili želju da prikupljaju potpise. Iz tog razloga nije bilo potrebe obilaziti kuće i na ulici prikupljati potpise, prikupili su ih volonteri u krugu ljudi s kojima su inače u svakodnevnom kontaktu, što je dobro i zbog situacije s koronavirusom.

 

 

U Karlovačkoj županiji do sada je od koronavirusa oboljelo 13.326 osoba

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 111 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je 1 COVID pozitivna osoba, a 495 osoba je u samoizolaciji. U Ogulinu je zabilježeno ukupno 18 novih slučajeva zaraze, u Josipdolu 6, Tounju 3, a u Plaškom 1 novi slučaj zaraze.
S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirano je 258 osoba (PCR), od čega je utvrđeno 75 novih slučajeva zaraze.S područja grada Karlovca su 44 novooboljele osobe, Ogulin bilježi 11 novih slučajeva, Josipdol 6, Duga Resa 5, Tounj 3, Barilović 2, a Cetingrad, Draganić, Krnjak i Slunj imaju po 1 novooboljelu osobu.
Putem brzog testa za detekciju antigena testirane su 174 osobe, od kojih imamo 36 COVID pozitivnih osoba. Od toga u Dogoj Resi je evidentirano 13 novih slučajeva, Ogulin ima 7 novooboljelih, Karlovac 6, Slunj 3, Ozalj 2, a Barilović, Cetingrad, Netretić, Plaški i Rakovica imaju po 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 139 osoba ( OB Ogulin-41, SB Duga Resa-29, OB Karlovac-69). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 12 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-5, SB Duga Resa-2, OB Karlovac-5), a otpušteno je 17 osoba (OB Ogulin-5, SB Duga Resa- 11,OB Karlovac-1). Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-5). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba (1968.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13.326 osoba (9884-PCR, 3442-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 414 osoba, te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Od početka pandemije otpušteno je sa bolničkog liječenja 911 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – srijeda, 28. 4.2021. je slijedeće:
Broj pozitivnih učenika OŠ: 27
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 15
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 141
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 10
Broj razrednih odjela u samoizol: 5
Broj pozitivnih učenika SŠ: 11
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 87
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 7
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2
U odnosu na utorak:
u OŠ: 2 pozitivna učenika vise i 1 zaposlenik manje
u SŠ: 1 pozitivan učenik više i 2 zaposlenika vise

 

3. svibnja u Karlovačkoj županiji počinje svakodnevno cijepljenje građana

U punom jeku su pripreme za svakodnevna cijepljenja u Karlovačkoj županiji. Naime, od ponedjeljka, 3. svibnja, do 30. lipnja građani će se moći cijepiti na punktovima, ali i kod svojih obiteljskih liječnika. Tako će započeti treća faza cijepljenja. Zainteresirane građane će pozivati njihovi liječnici, te ih upućivati na punktove za masovna cijepljenja ili u svoje ordinacije. Punktovi će biti i u svih šest domova zdravlja – u Karlovcu, Ogulinu, Duga Resi, Ozlju, Slunju i Vojniću.
Građane će se u spomenutom periodu, 3. svibnja do 30. lipnja, prvom dozom cijepiti svaki dan, od ponedjeljka do petka, a vikendima će se organizirati procjepljivanja drugom dozom. Tjedno se planira pocijepiti oko 6.000 građana, ukupno 54.000 u županiji.
Iz županijskog Stožera civilne zaštite apeliraju na građane koji se još nisu prijavili da to isto mogu učiniti kod svojeg obiteljskog liječnika ili putem internetske stranice: cijepise.zdravlje.hr. Važno je napomenuti da se za cijepljenje mogu prijaviti svi građani. Cijepljenje je najdjelotvorniji način zaštite od bolesti COVID-19 i najučinkovitiji način suzbijanja širenja pandemije. Cijepljenjem štitite sebe i osobe s kojima živite ili s kojima dolazite u kontakt. Sva registrirana cjepiva u Hrvatskoj i Europskoj uniji djelotvorno štite od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, poručili su iz Stožera.

Tiskana je monografija “Stoljeće ogulinske Gimnazije”

Kako saznajemo sa Facebook stranice Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, prije nekoliko dana tiskana je monografija Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana „Stoljeće ogulinske Gimnazije“. Priprema i tiskanje Monografije potaknuto je obilježavanjem 100 godina postojanja Gimnazije u našem gradu, a ta je obljetnica proslavljena 13. listopada 2019. godine. Na knjizi se požrtvovno radilo jako dugo, jer ovakva knjiga traži studiozan pristup, mnogo istraživanja i napisanih tekstova velikog broja ljudi.

Monografija donosi povijesni pregled razvoja škole tijekom 100 godina, sjećanja bivših učenika, priče o bivšim učenicima, a danas poznatim i dokazanima pojedincima u svom području, osvrt na aktivnosti stručnih vijeća, popise učenika i nastavnika škole kao i mnogo drugih zanimljivih sadržaja. Knjiga ima oko 450 stranica i obogaćena je mnoštvom fotografija iz različitih razdoblja povijesti škole.
Glavna urednica knjige je profesorica Blaženka Kurelac, a, osim nje, Uredništvo čine profesorica Naranča Dadasović, profesor Ivan Tironi, profesorica Ivanka Lesić, profesorica Ksenija Maravić, profesorica Ljiljana Gračanin, profesor Dražen Rebernišak, profesor Anton Samsa, profesorica Sandra Jerković, profesor Dario Škrtić i profesorica Monika Juričić.

Ravnatelj profesor Hrvoje Magdić okupio je članove Uredništva, zahvalio im na njihovom trudu u nastanku ove vrijedne knjige i naglasio kako je knjiga izniman dokument vremena za školu, ali i za Grad Ogulin. Predstavljanje Monografije ostavljeno je za neka bolja (epidemiološki) vremena.
Kako škola u idućem razdoblju planira prikupljati sredstva za kupovinu školske opreme i dodatno uređenje školskih prostora, ova knjiga će, osim svoje iznimne književne i povijesne vrijednosti, imati ulogu i u toj misiji škole. Naime, Uredništvo i ravnatelj donijeli su odluku prema kojoj će se knjiga pokloniti svima koji školi doniraju 250 kuna, a sredstva prikupljena od donacija utrošit će se za nabavu školske opreme i uređenje škole za buduće generacije.

Svi zainteresirani za knjigu mogu se javiti u tajništvo škole telefonski ili mailom (zbog epidemioloških razloga) ,te će tako dobiti informacije o načinu preuzimanja knjige.
Telefon: 047/522-573 E-mail: [email protected]
Iz Gimnazije zahvaljuju svima koji su pomogli tiskanje knjige, a to su, među ostalima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Karlovačka županija te Grad Ogulin, Grad Vrbovsko, Općina Josipdol, Općina Tounj, te Miri Brozoviću na fotografijama knjige. (info: GiSŠBFOG)

Prvim Treningom trenera OCD-ova nastavljena provedba projekta STEM bajka

U sklopu projekta STEM Bajka uspješno je završen prvi Trening trenera OCD-ova za STEM Modul Fizika, pod mentorstvom stručnog suradnika Ivana Datkovića, prof..
Edukacija Trening trenera organizacija civilnog društva kroz 10 Modula omogućit će članovima OCD-a stjecanje najnovijih znanja i vještina iz 10 STEM područja (fizika, kemija, biologija, geologija, informatika, elektrotehnika, strojarstvo, robotika, politehnika, matematika). Edukaciju će provesti stručne osobe iz navedenih STEM područja, a polaznicima će kroz mentorstvo prenesti najnovije inovativne vještine poučavanja. Cilj je provedba stručnih edukacija iz 10 područja STEM-a koje su potrebne kako bi što bolje objasnili i prenijeli znanje krajnjoj skupini i time ojačali kapacitete OCD-a za provođenje aktivnosti za popularizaciju STEM-a. Podsjećamo, STEM Bajka projekt je ogulinskog Društva pedagoga tehničke kulture i brojnih partnera iz Ogulina, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske.

fb-share-icon

Comments are closed.