Vijesti 27.11.2020.

Comments are closed

Županija danas bilježi rekordna 202 nova slučaja zaraze

Rekordna 202 nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata zabilježena su u Karlovačkoj županiji, od čega je 10 zaposlenika i 63 korisnika iz ustanove u sustavu socijalne skrbi. Porast broja novooboljelih zabilježen je i u Ogulinu, a radi se o 22 novooboljele osobe. S područja grada Karlovca je 49 novooboljelih osoba, Duge Rese 19, Ozlja 6, Slunja 10 ,  Barilovića 2, , Draganića 1, Generalskog Stola 4, Josipdola  1, Krnjaka 4, Netretića 1, Plaškog 1, Rakovice 4, Ribnika 1, Tounja 2,te Vojnića 2.
U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2922 osobe.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 51 pacijent. 2 osobe su na respiratoru, 7 je novoprimljenih, 2 otpuštena sa bolničkog liječenja, a 2 osobe su preminule: muška osoba u dobi od 88 godina i ženska osoba u dobi od 78 godina, sa od ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji se nalazi 60 djelatnika bolnice – 42 zdravstvena i 18 nezdravstvenih.
U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 21 bolesnik. U samoizolaciji je 48 djelatnika bolnice, od čega je 7 liječnika.
U samoizolaciji se nalazi 826 osoba, kršenja ove mjere nije bilo.
Inspekcija SCZ Karlovac: područje grada Karlovca – trgovine-5, ugostiteljski objekti 1, uslužne djelatnosti-2. Područje grada Ogulina:-ugostiteljski objekt-1,trgovine-2. Nisu utvrđene nepravilnosti.

 

Hoće li nam koronavirus ukrasti Bajkoviti advent?!

Najnovija zabrana okupljanja na javnim događajima većim od 25 osoba vrijedi i za misna slavlja, čime se obustavlja ranija mjera o četiri kvadratna metra, koliko je moralo biti osigurano po osobi u zatvorenim prostorima, pa i u crkvama.
To će uvelike utjecati na vjerski život katolika s obzirom na to da u nedjelju počinje Došašće, te mise zornice koje traju do Božića i koje su vrlo popularne u narodu. Preporuka Vlade RH je da se misna slavlja prate što je više moguće putem radija i televizije ili bilo kojih drugih kanala.
A upravo je to još prije nekoliko dana dogovorio gradonačelnik Dalibor Domitrović sa upravom radija i ogulinskim župnikom Nikolom Pršom. Zornice će se, na zadovoljstvo vjernika, od ponedjeljka prenositi u programu Radio Ogulina.
Aktualna epidemiološka situacija pokvarila je planove za ovogodišnji Bajkoviti advent u Ogulinu. Kako smo imali priliku čuti od gradonačelnika Domitovića, ove godine nećemo moći uživati u ogulinskom klizalištu. Neće biti niti planiranih koncerata, podjele ribica na Badnjak, kao niti adventskih kućica s bogatom ponudom ogulinskih ugostitelja u Parku kralja Tomislava. Prva svijeća na adventskom vijencu u Parku kralja Tomislava bit će upaljena u nedjelju prijepodne, nakon mise. U večernjim satima, točnije u 19 sati, bit će upaljena dekorativna rasvjeta u našem gradu, ali bez tradicionalnog okupljanja građana.

Gradonačelnik je, gostujući u našem programu, svim Ogulinkama i Ogulincima uputio poruku.

 

Na simpoziju 12 zemalja predstavljena Ivanina kuća bajke

U utorak, 24. studenog, predstavnici Ivanine kuće bajke sudjelovali su na međunarodnom mrežnom simpoziju Piranova #3: Višeglasje muzeja.
Ovaj simpozij organizira Forum slavenskih kultura, u suradnji s međunarodnim centrom za istraživanje baštine u Piranu.

Simpozij je osmišljen kako bi se povezali muzeji iz različitih zemlja u cilju razmjene iskustava i ideja, predstavljanja dobrih praksi i korisnih informacija, ali i izgradnje partnerstava i međunarodne suradnje.
Treće izdanje ovog simpozija organizirano je online, iz epidemioloških razloga. Simpozij je održan preko platforme Zoom, a cijeli se događaj prenosio i uživo preko Facebook stranice Foruma slavenskih kultura.

Na simpoziju je sudjelovalo 12 predstavnika iz različitih kulturnih ustanova iz šest zemalja: Slovenije, Rusije, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na ovom je simpoziju sudjelovala i Ivanina kuća bajke, pri čemu je predstavljena naša atraktivna stalna izložba, a izlagala je ravnateljica Tihana Turković. Prezentacija je izazvala pozitivne reakcije sudionika, te su mnogi izrazili želju da i sami istraže naš bajkoviti svijet, čim epidemiološke prilike budu dopuštale takva putovanja.
Snimka simpozija i dalje je dostupna na Facebook stranici Foruma slavenskih kultura.

 

Sutra, do 13h, se očekuje normalizacija vodoopskrbe u Drežnici

Mještani Drežnice danas su bili bez opskrbe pitkom vodom. Iz gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija, tijekom prijepodneva, izvjestili su da njihovi zaposlenici rade na otklanjanju kvara.
Kako doznajemo, redovna vodoopskrba za područje Drežnice biti će uspostavljena sutra, 28. studenog, predvidivo do 13,00 sati. Iz ogulinskog Vodovoda mole potrošače za razumijevanje i strpljenje.

 

Poklanjamo vam “Bajke za laku noć”

Za naše najmlađe slušatelje, ali i sve ljubitelje bajki pripremamo jednu pravu poslasticu. Naime, od 29. studenog, počinjemo s emitiranjem “Bajki za laku noć”. Poklon je to najmlađima, u ovo predblagdansko vrijeme, Ivanine kuće bajke i našeg radija. Tako ćete već u ovu nedjelju, od 18 sati, imati priliku u našem programu poslušati prve dvije bajke – “Šašavi Jack” te “Usnuli kraljević”. Bajke su, podsjećamo, snimane u našem radijskom studiju, u sklopu projekta “Bajke za laku noć”, kojeg provodi Ivanina kuća bajke. Projekt “Bajke za laku noć” je usmjeren našoj najmlađoj publici, djeci. Zahvaljujući ovom projektu, u našem studiju snimljeno je deset bajki, kojima će se moći pristupiti u Bazi bajki u sklopu internetske stranice Ivanine kuće bajke. Odabrane bajke izveli su mladi glumci iz dramske skupine Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana”, koju vodi profesorica Martine Zorić. Radionice uoči snimanja, kao i cjelokupni aranžman snimljenog materijala, vodio je Mario Kovač, poznati hrvatski glumac, redatelj i dramaturg.

Bajke, ćete moći u našem programu slušati svake nedjelje od 18 sati, sve do 27. prosinca. Bajke će vas iz udobnsti vašeg toplog doma, putem našeg etera, voditi na put oko svijeta. Prema rasporedu, 6. prosinca imat ćete priliku poslušati bajke “Začarani kraljević” i Ovca voli put soli”, 13. prosinca “Čarobnu sviralu” i “Bal od 7 pari cipela”. “Tri čarobne naranče” i “Cvrčak gatalac” slušat ćemo 20. prosinca, a ovaj ciklus završit ćemo 27. prosinca “Djevojkom iz ružmarina” i bajkom “Lažeš”.
Sve ove bajke emitirat ćemo s početkom u 18 sati, a na vama je da samo pojačate vaše prijamnike i uživate.

 

Počinje distribucija državnih i dnevnih e-dozvola za ribiče

Temeljem zakona o slatkovodnom ribarstvu te Pravilnika o ribičkim i ribočuvarskim ispitima u slatkovodnom ribarstvu, od 01. siječnja 2021. godine počinje distribucija državnih i dnevnih dozvola elektroničkim putem.
Iz ŠRD Ogulin obavještavaju članove da je, kao preduvjet za kupovinu državne dozvole elektroničkim putem, potrebno izvršiti zamjenu postojećeg uvjerenja o položenom ribičkom ispitu.
Trošak zamjene uvjerenja iznosi 100,00 kuna i plaća ga ribič na žiro račun Športsko ribolovnog saveza Karlovačke županije. Ribičima koji su ispit polagali od 01.01.2020. godine zamjena će se izvršiti besplatno, jer su ispit platili po novoj cijeni.

Prilikom dolaska na zamjenu sa sobom obavezno je ponijeti:
– važeću osobnu iskaznicu
-OIB
– staro uvjerenje o položenom ribičkom ispitu
-dokaz o uplati
-za osobe mlađe od 16 godina potrebna je prisutnost roditelja/skrbnika.

Zamjene će se vršiti svakog utorka, od 18 do 20 sati, u prostorijama ŠRD Ogulin, B. Frankopana 13. Kontakt osoba je Dražen Stipetić, tel: 098 736983.

fb-share-icon

Comments are closed.